JOVANA NEĆE BRANITI ZLATO! U Parizu brejkdens umesto karatea

G. K.

07. 08. 2021. u 20:18

U TAKMIČARSKOM programu OI u Tokiju smo prvi put videli karate, surfovanje, skejtbord, sportsko penjanje i basket 3x3, dok će na sledećoj najvećoj sportskoj smotri, u Parizu 2024. godine debitovati, verovali ili ne - brejkdens.

ЈОВАНА НЕЋЕ БРАНИТИ ЗЛАТО! У Паризу брејкденс уместо каратеа

FOTO: AP

I to upravo umesto karatea.

Pravila MOK nalažu da domaćin takmičenja ima pravo da u program Igara uvrsti pet disciplina po svom izboru, koji spadaju u najpopularnije među mlađom generacijom, kao i da predstavljaju "identitet nacije domaćina".

Francuzi su tako odlučili da zadrže skejtbord, sportsko penjanje, surfovanje i basket, uz dodatak uličnog plesa, a da izbace bejzbol i karate. Izbor koji umnogome dovodi u pitanje olimpijska načela, ali takođe predstavlja i pravi primer pravca kojim se savremeni svet i sport kreću. U razmatranje su još ušli i parkur (preskakanje prepreka na poligonu), bilijar i šah.

Ovo znači da naša zlatna karatistkinja Jovana Preković neće moći da brani tron u francuskoj prestonici za tri godine, ali bi to mogla da učini na Igrama u Los Anđelesu 2028, ako Amerikanci odluče da ga uvrste.

U prestonici Francuske će ukupno biti 329 disciplina podeljeno u 36 "sportova", uz nešto manje od 10.500 takmičara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!