DRAŽENOV OTAC NIJE PROMENIO "VERU ZA VEČERU": Ovo je istina o ocu košarkaške legende

Novosti online

27. 04. 2021. u 21:58

DANAS nas je napustio Jole Petrović, otac legendarnog Dražena Petrovića i Ace Petrovića. Preminuo je nakon duge bolesti u svojoj 94. godini.

ДРАЖЕНОВ ОТАЦ НИЈЕ ПРОМЕНИО ВЕРУ ЗА ВЕЧЕРУ: Ово је истина о оцу кошаркашке легенде

Foto: Printskrin

Kao što to često na Balkanu biva, vode se pitanja korenima Joleta Petrovića, čoveka koji je svetu, zajedno sa Biserkom Petrović podario košarkaški biser, Dražena. 

Jole, inače Srbin i PRavoslavac poreklom je iz Trebinja, a u mnogi su tvrdili da je "prodao veru za večeru", te od "Jovana postao Jole. Nije  precizirano o kojoj je drugoj veri reč, ali su čitaoci, verovatno, brzo zaključili da se radi o Jolinom prelasku u katoličanstvo, jer on, već više od sedam decenija, živi u Hrvatskoj, gde se oženio Hrvaticom Biserkom i s njom dobio oba slavna sina.

- Nepobitna je istina da moj stric nikada nije ni pomislio da menja svoju pradedovsku veru, kao ni ime, koje nosi već 93 godine, kaže Branko Petrović, sin Jolinog rođenog brata Rista, koji živi u Zemunu.

Prema njegovim rečima, Jole Petrović je ime dobio na krštenju u pravoslavnoj crkvi u rodnoj Zagori kod Trebinja, po Joli Jokanoviću, majčinom ocu. 

U zavičaju, iz kojeg je otišao kao momak, imao je i starijih i mlađih imenjaka. Njegovi otac i majka, Jovo i Cvijeta,  bili su Srbi pravoslavci, kao i svi njihovi preci na razgranatim porodičnim stablima.

Zanimljivo je da su se u prošlosti u medijima "provlačile" i druge greške sa njegovim poreklom, kao i njegove porodice. Tako je, na primer, više puta napisano da su “Aco i Dražen, po ocu poreklom Crnogorci”. 

Taj naopaki zaključak je, verovatno, izveden iz činjenice da su Jolini daleki preci, još u osamnaestom veku, preselili u trebinjska brda, odnosno u Zagoru, iz Stare Hercegovine, srpske oblasti na severu današnje Crne Gore. 

Provlačena je kroz javnost i teza da su Aco i Dražen hrvatski reprezentativci, a Aco, kao Igrač nikada nije nosio dres samostalne Hrvatske, karijeru je završio pre raspada Jugoslavije, bio je, ruku na srce, selektor nacionalne selekcije. 

PETROVIĆI SU IZUZETNO CENILI DRAGANA KIĆANOVIĆA

Braća Petrović su igračku karijeru započeli u rodnom Šibeniku, a pre odlaska u inostranstvo branili su boje zagrebačke Cibone. Bilo je, svojevremeno, spekulacija da će Dražen, iz Šibenke, preći u Zvezdu ili Partizan, ali su to bile jalove nade. Optimizam Zvezdinih navijača bio je zasnovan na faktu da je Dražena, na početku karijere, trenirao nekadašnji as crveno-belih Zoran Moka Slavnić, dok je lepe snove partizanovaca podsticalo to što je Dražen, kao vojnik u Beogradu, trenirao sa crno-belima, i njegova izjava da bi voleo da zaigra zajedno sa Partizanovom vedetom Draganom Kićanovićem, kojeg su izuzetno cenili i on i brat mu Aco.

(Novosti/Slobodna Hercegovina)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!