NEDELJA PROĐE Žarko Paspalj: FIBA se sprda, a savezi ćute

Ivan Lovrić

06. 12. 2020. u 09:47

JUNACI iz "Alana Forda" već 50 godina poručuju da je važno pobediti, a ne učestvovati. Tog gesla se tokom bogate košarkaške karijere junački držao Žarko Paspalj.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ Жарко Паспаљ: ФИБА се спрда, а савези ћуте

Žarko Papalj / Foto N. Paraušić

Popularni Palja, kolekcionar brojnih medalja, govorio nam je o našem košarkaškom trenutku i još ponečem. Za početak ga pitamo za junačko zdravlje u doba ove kobne korone, koja je okovala planetu.

- Odlično je, hvala bogu, ništa loše mi se nije dogodilo.

* Šta biste savetovali našim ljudima?

- Ne treba ništa da im savetujem, neka samo upale televizor na pet minuta, ili otvore novine, i ima sve da im bude jasno. I neka se paze, valjda onako kako nam kažu.

* Kako ocenjujete naše nedavne kvalifikacione utakmice za Evrobasket 2022. godine?

- Tako je, kako je. Meni sve ovo izgleda kao problematika košarkaške organizacije, a manje igre i igrača.

* Bez naših NBA i evroligaških igrača teško ide.

- Ne samo nama, svima ide teško. Ali za bitne stvari za koje se takmičiš, mora da postoji adekvatna priprema. Sprdnja FIBA traje već tri-četiri godine. Nije mi jasno da se nijedan savez u Evropi nije pobunio, i rekao da to ne valja i da ne treba tako da se radi. Svi kukaju, svi imaju probleme, ali svi ćute.

* Bez obzira na sve to, treba odati priznanje našima koji su igrali.

- Svaka im čast. Oni dođu i odigraju pošteno. Bili su neuigrani, ali kako mogu da se uigraju sa jednim i po danom priprema i tri treninga? Oni verovatno neće igrati na nekom velikom takmičenju, ali su vrlo odgovorni za to da li ćemo se kvalifikovati za njega. I mislim da će nas ti časni momci kvalifikovati za Evropsko prvenstvo.

* Ako bude Olimpijade, trebalo bi da igramo u najboljem sastavu. Gde je mesto naše košarke u svetu danas?

- Mi smo sigurno u najboljih pet-šest ekipa u svetu. I ranije smo imali velika očekivanja od naših igrača. Po mom mišljenju je Olimpijada mnogo slabije takmičenje od svetskog prvenstva, ako izuzmemo Amerikance.

* Kako ocenjujete igre Zvezde i vašeg Partizana u Evropi?

- Šaroliko je. Ne kažem da je to loše, ali može da bude i bolje. Zvezda po svim parametrima ima kvalitetniji tim, ali njegov učinak nije adekvatan kvalitetu koji poseduje. Za Partizan ne bih znao šta da kažem. Očigledno je Trinkijeri imao neku magiju da drži igru Partizana na visokom energetskom nivou. Bilo je nekoliko interesantnih utakmica ove sezone, ali sve je još daleko od prošlogodišnje igre.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Došao mi je veliki prijatelj Vlade Divac iz Amerike. Malo smo se podružili, i bilo nam je jako lepo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)