VELIKI MILETA LISICA: Čovek koji je od metalostrugara došao do vrhunskog košarkaša

Č. V.

11. 11. 2020. u 17:55

DANAS nas je u 54. godini napustio proslavljeni košarkaš i bivši igrač Crvene zvezde Mileta Lisica.

ВЕЛИКИ МИЛЕТА ЛИСИЦА: Човек који је од металостругара дошао до врхунског кошаркаша

FOTO: KK Crvena zvezda

Jako težak trenutak za sve one koji su voleli košarku devedesetih godina, a posebno za pristalice crveno-belih.

Čovek je mnogo voleo igru pod obručima. Najbolji pokazatelj za to je da je stizao da trenira iako je radio dve smene kao metalostrugar u fabrici FAP.

Počeo je da se bavi košarkom kasno - sa 19 godina u rodnom Priboju, a prve korake je napravio u klubu Poliester. Nije ni slutio da će imati karijeru o kojoj danas možemo da pričamo sa velikim ponosom.

Njegove sjajne igre nisu prošle nezapaženo, pa je svoj košarkaški put nastavio u Slobodi iz Tuzle, a onda je usledio poziv velike Crvene zvezde. Kada zove takav klub - to se ne odbija.

Postao je Mileta ljubimac navijača, a kako i ne bi. Na terenu je važio za velikog borca. Sa crveno-belima je 1994. godine uspeo da skine Partizan sa trona. Zvezda je tada slavila u seriji sa 4-1, a Lisica je proglašen za MVP-ja.

Kako je igrao u tim mečevima najbolje ilustruju reči jednog novinara lista "Koš":

- Imperijom Zvezdine odbrane komandovao je vitez sa dva srca – Mileta Lisica - otvorio je čuveni list "Koš" svoj hvalospev o njemu u broju iz maja 1994. godine.

Danas je u 54. godini preminuo Mileta Lisica/FOTO: AP

Posle odlaska sa Malog Kalemegdana postao je član Pivovarne Laško. U Sloveniji je ostavio dubok trag. Bio je član tamošnjeg Ol-stara, a koliko je tamo briljirao najbolje ilustruje činjenica da je dobio državljanstvo te zemlje.

Kasnije je igrao u Francuskoj za Le Man i Limož. Posle tih epizoda vratio se u domovinu i obukao dres Lavova 063. Nastupao je i za Novi Sad, a bogatu karijeru je okončao kao 42-godišnjak u Rudaru iz Trbovlja, u Sloveniji.

Naučio nas je Lisica kako se dosta toga može postići velikim radom, trudom i željom. Nema nikakve sumnje da je mnogima koji su u to vreme počinjali da igraju košarku on bio idol i neko na koga su se ugledali.

Mileta, počivaj u miru!

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024