IGRAJ PO CENU REGULARNOSTI: Čelnici Evrolige odlučni u nameri da ne dozvole koroni da upropasti još jednu sezonu

V. Preradović

22. 09. 2020. u 20:10

KORONA je usred prošle sezone lupila jednu bananu evropskoj košarci.

ИГРАЈ ПО ЦЕНУ РЕГУЛАРНОСТИ: Челници Евролиге одлучни у намери да не дозволе корони да упропасти још једну сезону

Davidovac (Zvezda) i De Kolo (Fenerbahče) Foto N. Paraušić

Još jedna bi prikucala za parket kontinentalni klupski basket. Zbog toga, bez obzira na nestabilne parametre virusne pandemije, oba takmičenja pod okriljem Evrolige simuliraće redovno stanje i podbaciti loptu po kalendaru određenom u junu i po standardnom protokolu. Prisustvo publike zavisi od važećih mera koje su na snazi u državama.

Učesnici Evrokupa izlaze na teren 29. septembra, a evroligaši 1. oktobra. Da bi ostali u igri i u nepredvidivim pandemijskim okolnostima, Evroliga je usvojila neke rigorozne propise, Svojevrstan takmičarski "leks specijalis", koji bi se mogao nazvati "sezona po svaku cenu".

Odgovor na predviđanja epidemiologa da se sprema treći virusni pik je mogućnost da se ponovo zakažu utakmice, koje ne mogu da budu odigrane zbog eventualnih mera u suzbijanju pandemije. Dozvoljava se da meč može da bude suspendovan čak tri puta, takođe i da se izmesti na drugo mesto.

"MEHUR" U FIOCI

EVROLIGA je rešena da ne dozvoli da propadne još jedna sezona, tako da u fioci drži i takozvani "mehur", po uzoru na NBA.

Iako niko u kancelariji EKA u Barseloni to neće potvrditi, predsezonski turnir u Valensiji bio je probni balon za takvu mogućnost. Upravo u tom gradu odigrana je završnica španske lige u drugoj polovini juna, posle pada broja obolelih u toj zemlji.

Višestruko odlaganje ugrožava kalendar nacionalnih liga u inače prenatrpanom rasporedu. Evroliga je i u prepandemijsko doba više puta demonstrirala da su joj domaći šampionati bitni koliko i lanjski sneg, a sada je u tome otišla korak dalje. Zapravo, nekoliko koraka dalje. Ukoliko nisu dostupni datumi za pomeranje utakmice ili je dostignut maksimalan broj odlaganja, tim čija su državna ograničenja dovela do toga, gubi rezultatom 20:0. Ovaj propis direktno narušava regularnost takmičenja i u Evroligi i u domaćim šampionatima.

U slučaju da virus desetkuje sastav, predviđen minimum za odigravanje meča je osam igrača. U protivnom, tim gubi rezultatom 20:0. FIBA pravilnik, u delu koji se odnosi na utakmicu izgubljenu bez borbe, navodi sledeće: ako ekipa nije prisutna ili nije u mogućnosti da izvede na teren pet igrača spremnih za igru 15 minuta nakon predviđenog početka.

U ove dve navedene situacije, ponovljeni porazi službenim rezultatom ne dovode do diskvalifikacije, za razliku od slučaja kada klub odbije da igra bez opravdanog razloga. Pod tim se podrazumeva da je opravdanje zvanična državna mera za suzbijanje pandemije. Prvi neopravdani znači poraz 20:0, drugi diskvalifikaciju. Ukoliko se takva situacija dogodi tokom plej-ofa, tim automatski gubi seriju.

Evroliga je dopisala i pravilo u slučaju da dođe do privremenog prekida sezone. Plasman u trenutku suspenzije takmičenja može da se smatra merodavnim za prolaz u sledeću fazu, što znači da bi vodeća osmorka igrala u plej-ofu ako ne bude mogućnosti da se odigraju preostale utakmice regularnog dela. Jasna je intencija Evrolige - igraj, makar i po cenu regularnosti.

TESTIRANjE TRI DANA PRE MEČA

OSIM već svima dobro poznatih preventivnih protokola u vreme pandemije, Evroliga je klubovima poslala smernice za boravak maksimalnog broja osoba na terenima i u svlačionicama.

Igrači, treneri i sudije biće u obavezi da urade PCR test tri dana pre svake utakmice. Klubovi su dobili i protokole u slučaju pozitivnih rezultata testiranja na virus korona.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!