NBA I NACIONALNO UDRUŽENjE IGRAČA NAPRAVILI FONDACIJU: U narednih 10 godina uložiće bogatstvo u jačanje crnačke zajednice

Tanjug

06. 08. 2020. u 14:13

НБА И НАЦИОНАЛНО УДРУЖЕЊЕ ИГРАЧА НАПРАВИЛИ ФОНДАЦИЈУ: У наредних 10 година уложиће богатство у јачање црначке заједнице

EPA

BORD vlasnika američke profesionalne košarkaške lige (NBA) najavio je da će u narednih 10 godina, kroz dobrotvornu fondaciju, uložiti 300 miliona dolara kako bi ekonomski osnažili crnačku zajednicu u SAD.

Fondacija NBA, formirana u saradnji sa Nacionalnim udruženjem košarkaša (NBPA), okupiće 30 vlasnika klubova, koji će svake godine uplaćivati 30 miliona dolara za postizanje rasne jednakosti i socijalne pravde.

- Osnivanje ove fondacije je važan korak u stvaranju prilika za crnačke zajednice. Ponosan sam na našu ligu i igrače što su se dugoročno obavezali da se bore za rasnu jednakost i pravdu, i znam da ćemo naći način da promenimo institucije - izjavio je predsednik NBPA Kris Pol.

Fondacija će direktno sarađivati sa svih 30 timova, njihovim povezanim dobrotvornim organizacijama i sa NBPA na podršci nacionalnim organizacijama i njihovim lokalnim filijalama, kao i sa lokalnim organizacijama, kako bi se olakšalo održivo planiranje i stvorile promene na tržištima timova.

- Posvećeni smo korišćenju kolektivnih resursa trideset timova, igrača i Lige za stvaranje ozbiljnih ekonomskih prilika za crne Amerikance. Verujemo da pomoć u usmerenih programa na našim timskim tržištima i na nacionalnom nivou, zajedno sa jasno određenim merama za realizaciju, možemo da napredujemo u našim zajedničkim ciljevima stvaranja značajne ekonomske mobilnosti u crnoj zajednici - rekao je komesar NBA Adam Silver.

Odluka NBA doneta je posle nekoliko meseci protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)