POLITIKA DRIBLA KOŠARKU: NBA liga nastavljena, ali sa “protokolom” koji odudara

N. Iljukić

01. 08. 2020. u 20:45

CRNI životi su važni! Ovaj tužni slogan je postao i upadljivi deo ikonografije sporta, pogotovo finiša sezone u NBA ligi.

ПОЛИТИКА ДРИБЛА КОШАРКУ: НБА лига настављена, али са “протоколом” који одудара

Foto: Tanjug/Kim Klement/Pool Photo via AP

Od 25. maja, kada je u Mineapolisu ubijen 46-godišnji crnac Džordž Flojd, skoro cela Amerika i jedan deo ostatka sveta "pokriveni" su parolom koja zvuči kao prva rečenica. Pomenutog dana je policija Mineapolisa izašla na uviđaj, jer je prijavljeno da je Flojd pokušao da plati račun u jednoj prodavnici falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, a prilikom hapšenja su mu stavljene lisice na ruke, koje su bile na leđima, a policajac mu je predugo držao koleno na vratu, zbog čega je nesrećni Flojd izgubio dah i preminuo.

Finiš NBA sezone, koji je takođe u raljama virusa korona, premešten je na Floridu i tokom nekoliko poslednjih dana je više nego jasno da je uobičajeni protokol pred svaki meč zapravo prenaglašeno obeležen borbom protiv rasizma. Pre meča, tokom intoniranja američke himne, skoro svi igrači i članovi stručnih štabova, osim pojedinih izuzetaka, kleče na jednom kolenu i odeveni u majice sa sloganom "Crni životi su važni", uglavnom s podignutom pesnicom, izražavaju svoj protest zbog nasilnog ubistva Džordža Flojda, ali i mnogih drugih tamnoputih ljudi, koji su prema određenim predrasudama, u nemilosti "bele Amerike".

Ceo ovaj scenario traje po tri ili četiri minuta pred svaki NBA meč, a nema nikakve sumnje da, osim borbe protiv rasizma, duboko seže i u politiku, i to baš u trenutku kada se zahuktala predizborna kampanja za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i više je nego očigledno da je ceo ovaj scenario direktno uperen protiv aktuelnog predsednika Donalda Trampa koji, prema poslednjih istraživanjima, čitavih deset odsto zaostaje za kandidatom Demokratske stranke Džoom Bajdenom.

BARKLI BRANI "STAJAČE"

LEGENADARNI američki košarkaš Čars Barkli ima razumevanje i za one koji ne kleče tokom intoniranja američke himne.

- Nacionalna himna predstavlja različite stvari za različite ljude. Drago mi je što su svi ujedinjeni, ali ako neko ne želi da kleči, to ne znači da je loša osoba - rekao je Barkli.

Bilo kako bilo, valja pogledati i drugu stranu ove tamne medalje, koja je na nesrećan način povukla ravnu liniju između američke politike i američkog sporta. Dva primera od preksinoć otkrivaju i tu drugu stranu. Tamnoputo krilo Orlando Medžika Džonatan Ajzak nije klečao i imao je objašnjenje posle meča sa Bruklin Nestsima.

- Klečati dok nosite majicu "Crni životi su važni" ne ide ruku pod ruku sa podrškom za živote crnaca. Ne mislim da je klečanje ili nošenje majice odgovor - rekao je Ajzak posle meča sa Bruklin Netsima, pre kojeg je na sebi imao samo svoj dres.

Nije klečao ni trener San Antonija, naše gore list, Greg Popović. Pre meča sa "našim" Sakramento Kingsima ostao je na nogama. Iskusni stručnjak se nije mnogo upuštao u komentarisanje svog gesta.

- Radije bih to zadržao za sebe - rekao je Popović upitan o tome zbog čega je doneo takvu odluku. - Svi moraju da donesu lične odluke. Liga je bila sjajna povodom toga. Svako ima slobodu da se iskaže na način na koji želi. Ja sam reagovao onako kako sam želeo - jasan je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere