KALINA I VESELI U VREMEPLOVU: Bivši dvojac šampionskog Fenera srušio "kralja" u evroligaškom "el klasiku"

V. P.

04. 01. 2024. u 07:40

DVOJAC šampionske generacije Fenerbahčea kao da je podesio vremeplov na 2017. godinu. Sada u crveno-plavim dresovima Barselone, Jan Veseli i Nikola Kalinić udruženim snagama oborili su Real Madrid u evroligaškom „el klasiku“ odigranom u euforičnom ambijentu „Blaugrane“ kao retko kad ove sezone - 83:78.

КАЛИНА И ВЕСЕЛИ У ВРЕМЕПЛОВУ: Бивши двојац шампионског Фенера срушио краља у евролигашком ел класику

Foto: Evroliga

Češki 33-godišnji veteran bio je na putu da sustigne lični rekord u elitnom takmičenju postavljen krajem 2021, kada je Zenitu ubacio 32 poena. U izuzetno važnom meču za katalonski tim, koji je u prethodna dva doživeo katastrofalne poraze od Unikahe u španskom prvenstvu i Monaka u Evroligi, zaustavio se na 27 poena za isto toliko minuta na terenu. Iz igre je šutirao fenomenalnih 12/18, uhvatio četiri lopte i podelio tri rampe za indeks korisnosti 28 i epitet igrača utakmice.

Koliko trenerski početnik na klupi Barse Rođer Grimau polaže na iskustvo Kalinića, vidi se po tome što je srpski krilni igrač proveo najviše vremena u igri. Nije bilo posla koji nije obavio za 31 minut na terenu, postigao je 13 poena (2/4 za dva, 3/3 za tri), pet puta asistirao saigračima, upisao četiri skoka i uporedo odradio brojne stvari koje statistika ne beleži. U drugom poluvremenu igrao je sa toliko energije da se činilo da vidimo više od jednog Kaline na parketu kultne „Blaugrane“.

- Odigrali smo impresivno u nastavku meča. Bila nam je potrebna ovakva utakmica, jer smo u prethodnom periodu imali dosta problema. Videćemo šta će nam doneti ova pobeda, nadam se da ćemo započeti novi trijumfalni niz - rekao je Kalinić posle 18. pobede Barse u 36 evroligaških „el klasika“ u ovom veku.

„Kralju“ ovaj poraz nije mnogo naškodio, i dalje suvereno drži prvo mesto sa učinkom 16-2. Najbolji u timu Reala bili su igrači sa ovih prostora, Džanan Musa sa 19 poena i Mario Hezonja sa 16. Fakundo Kampaco je imao osam asistencija, ali je podbacio u košgeterskom segmentu sa šest poena (šut iz igre 2/8).

VIRTUS NAPLATIO DUG

VIRTUS je na svom terenu naplatio dug Bajernu za jedan od samo pet poraza u prvoj polovini Evrolige. Bolonjezi su u neizvesnom meču slavili sa 85:83 i gledaju u leđa vodećem Realu sa skorom 13-5.

Toko Šengelija je postigao 18 poena, pratili su ga Marko Belineli sa 16 i Danijel Haket sa 15, dok je u bavarskom timu odskočio Karsen Edvards sa 22. Naš Vladimir Lučić se nije upisao u strelce za skoro 16 minuta igre (0/1 za dva, 0/1 za tri, 3 sk).

Plejmejker Baskonije Kodi Miler-Mekintajer, koga navijači Partizana ne pamte po dobrom dok je nosio crno-beli dres, pretplatio se na šuteve za pobedu. Ono što je priredio Olimpijakosu u Pireju sada je ponovio pred svojim navijačima u meču sa Panatinaikosom. Duga dvojka Amerikanca, koji očito ne kuburi sa samopouzdanjem otkad se u Vitoriju vratio trener Duško Ivanović, odsela je u košu Atinjana 0,9 sekundi pre kraja meča u „Buesa areni“ za deseto slavlje Baskijaca (75:73), kojim su stavili tačku na pobedničku seriju „zelenih“ u prethodne četiri utakmice.

Domaćin je sredinom treće četvrtine zaostajao 17 razlike, ali je preokret pokrenuo svemogući Čima Moneke, MVP meča sa učinkom od 20 poena i 13 skokova. Srpski reprezentativac Vanja Marinković postigao je osam poena, nije imao sjajno šutersko veče, ali je pogodio dve trojke u periodu kada se Baskonija vraćala iz mrtvih. NBA pojačanje Panatinaikosa Kendrik Nan ubacio je 25 poena, što je rekord njegove nedavno započete evroligaške karijere.

Valensija je ostala u plej-in zoni pobedom u svojoj „La Fonteti“ nad Efesom (93:88). Defanzivno orijentisan tim trenera Aleksa Mumbrua ovog puta je imao čak šestoricu igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom, na čelu duge kolone našli su se Kris Džons i Brendon Dejvis sa po 15, Stefan Jović postigao je dva, uz četiri asistencije.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)