ZABRINJAVAJUĆE TENDENCIJE: Vozilo bez ikakve kontrole - Kako je Crvena zvezda izgubila od Žalgirisa

V. Preradović

13. 10. 2023. u 21:50

NOVA ekipa Zvezde gubi na stari način. U ovom slučaju, gotovo identičan kao prošle sezone na gostovanju u Kaunasu. Sindrom „već viđeno“ i poraz od Žalgirisa u 2. kolu Evrolige (74:79), koji je spustio crveno-bele sa sedmog neba nakon pesme na premijeri i dao objektivniji uvid u potencijal temeljno renoviranog tima sa nasleđenim boljkama.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ: Возило без икакве контроле - Како је Црвена звезда изгубила од Жалгириса

FOTO: EuroleagueTV

Startna petorka crveno-belih, sa Nejpirom, Davidovcem, Gedraitisom, Simonovićem i Tobijem, pokazala se potpuno disfunkcionalnom. U reketu je zjapila rupa, što su lako koristili Šmits i Ulanovas, sve dok je Ivanović nije popunio Bolombojem i Ilićem. Onda je trener Zvezde pristupio napadačkim popravkama, Teodosić je uneo kreativnost kada je preuzeo plejmejkersku palicu od Nejpira, asistirao mu je Nedović, dok su Hanga i Mitrović ponudili napadu srpskog tima više ofanzivnih opcija. Ofanzivni skok anulirao je loš procenat šuta za dva poena (5/16), deveti u prvoj četvrtini delo je Mitrovića koji je anulirao i prednost Žalgirisa.

U drugoj deonici je veći deo posla odrađivala Zvezdina odbrana. Izuzimajući sporadične nespretne reakcije u hendikep situacijama, zaustavljene su skoro sve poluge inače ne posebno potentnog napada „zelenih“. Ni crveno-beli nisu ofanzivno briljirali, osim što je odlični Teo smestio jednu trojku, a bledi Nejpir uspeo nekako da iznudi dva faula pri šutu za tri poena i pogodi svih šest slobodnih bacanja. Iz igre nije mogao da pogodi šumu pokraj Kaunasa.

NISMO IGRALI ODBRANU

TRENER Crvene zvezde Duško Ivanović uzroke poraza vidi u lošoj odbrani u pojedinim periodima utakmice sa Žalgirisom.

- Počeli smo utakmicu defanzivno mekano i tako smo je završili. U poslednjoj četvrtini nismo ni igrali odbranu.

Usledilo je pitanje zašto je njegov tim prestao da igra odbranu.

- Zsluge za to idu Žalgirisu, lopta u njegovim napadima je išla veoma brzo i tačno. Takođe, nismo uspeli da branimo igru Ulanovasa na niskom postu.

Drugo poluvreme počelo je kao prvo. Zvezda napadački nemoćna sa Nejpirom na pleju, tri minuta bez poena tokom kojih je Hejs delio „banane“ crveno-belima kao na pijaci. Ponovo je Teo skinuo blokadu u saradnji sa Mitrovićem, pre nego što se rasplamsala igra u trećoj četvrtini. U takvim uslovima Zvezda je na veći individualni kvalitet, uprkos tome što su van utakmice bili Nejpir i Gedraitis, uspevala da čuva pristojnu zalihu. Plus šest, pred poslednjih deset minuta.

Bilo je i plus devet posle prvog i jedinog koša Nejpira iz igre, pre nego što je usledila repriza prošlosezonskog duela sa Žalgirisom u Kaunasu. Zvezda se zaledila u vrelom ambijentu, dozvolila protivniku da napravi seriju 13-0, i to preko Butkevičijusa, najslabije napadačke karike litvanskog tima. Ivanović je u kratkom periodu uzeo dva tajm-auta, ali kao da nije. Strateg crveno-belih još jednom nije uspeo da podigne ručnu kočnicu i zaustavi vozilo bez ikakve kontrole.

Zabrinjavajuće tendencije pred dupli program naredne nedelje, po kojem crveno-beli 18. oktobra dočekuju Monako, dva dana kasnije gostuju bolonjskom Virtusu.

ŽALGIRIS - C. ZVEZDA 79:74 (19:21, 16:17, 15:18, 29:18)

DVORANA „Žalgirio arena“. Gledalaca: 18.000. Sudije: Difala, Nedović, Kortes.

ŽALGIRIS: Evans 8 (5 as), Mitru-Long 3, Lekavičijus, Hejs 8 (4 bl), Gedraitis, Šmits 18 (7 sk), Birutis 4, Dimša 2, Lavrinovičijus, Menek 9, Butkevičijus 12, Ulanovas 15 (6 sk).

C. ZVEZDA: Teodosić 15 (2/4 za dva, 3/7 za tri, 4 sk, 4 as), Hanga 6, Davidovac 6, Mitrović 16 (6/10 za dva, 8 sk), Simonović 2, Nejpir 9 (0/5 za dva, 1/5 za tri), Tobi 2, Bolomboj 6, Ilić, Nedović 8 (4 as), Gedraitis 4, Dos Santos.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ JEDNOM POKAŽITE DA STE NAJBOLJI! KK Partizan poslao poruku navijačima da navijaj fer i sportski u duelu sa Zvezdom