MEGA JE VAŽNIJA: Nikola Topić, MVP juniorskog Evrobasketa, umesto da se pridruži "orlovima" - otišao na Mikonos

Novosti online

11. 08. 2023. u 21:45 >> 22:01

NIKOLA Topić, najveća mlada nada srpske košarke, bio je i, zvanično još uvek jeste, na spisku košarkaške reprezentacije Srbije za predstojeće Svetsko prvenstvo, ali dve nedelje pred Mundobasket 2023 nije se priključio nacionalnoj selekciji, već svom novom klubu.

МЕГА ЈЕ ВАЖНИЈА: Никола Топић, МВП јуниорског Евробаскета, уместо да се придружи орловима - отишао на Миконос

FOTO: FIBA.Basketball

On je, naime, posle evropskog zlata u dresu "orlića" bio na odmoru, a onda se pridružio saigračima u KK Mega, koji su na Mikonosu odigrali dva kontrolna meča.

Nikola Topić će, kako je to izjavio za "Telegraf", "najverovatnije da se priključi" reprezentaciji naknadno, mada je do Svetskog prvenstva ostalo još 14 dana. O svemu je, ističe, razgovarao sa selektorom Svetislavom Pešićem. Iako je donekle logična njegova rečenica da bi, pravo posle juniorskog šampionata Evrope na kome je briljirao, odlazak na turnir u Atinu značio "da će tamo samo sedi na klupi" (pa otuda i odluka o privremenom radu sa novim klupskim kolegama), prava je šteta što mladi košarkaš nije shvatio koliko bi značilo i tih nekoliko dodatnih dana u nacionalnoj selekciji. O njoj, i Mundobasketu, u pomenutom intervjuu, on ima samo najlepše reči:

- I da budem i da ne budem (među 12 putnika na Svetsko prvenstvo), meni je privilegija što sam tamo (na širem spisku reprezentativaca). Šta god da bude, biću srećan. Drago mi je da sam uopšte pozvan, što imam prilika da upoznam sve te momke i stručni štab. Nije mi svejedno, voleo bih da prođem, naravno, ali, Bože moj.

Prolazak (na spisak putnika za Svetsko prvenstvo) je, inače, verovatniji iz baze "orlova", nego sa Mikonosa, ali... što reče MVP juniorskog Evrobasketa -  "Bože moj". Postoje i druga viđenja cele situacije, a Topić se opredelio za navedeno.

Inače, u drugom porazu Mege od Univerziteta Južna Kalifornija (USC), ovoga puta sa 62:71, Nikola Topić je debitovao sa 12 poena, dok je sedam više ubacio Uroš Plavšić.

Podsetimo, nakon što je juniorska košarkaška reprezentacija Srbije u velikom finalu "U18" Evropskog prvenstva odigranom u niškom "Čairu" pobedila branioca dve uzastopne titule, Španiju, mladi Topić je proglašen za najkorisnijeg igraša šampionata.

Topić je u tom finalu postigao 24 poena, uz osam skokova i po tri skoka i osvojene lopte.

Prvenstvo Evrope za košarkaše do 18 godina Topić je završio sa prosecima od 15,3 poena, 5,1 asistencijom i 3,7 skokova po odigranom meču, a najefikasniji je bio kada je bilo najvažnije, u borbi za zlato.

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...


Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septebra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Inonezija. Reprezentacije, njih 32, su podeljene u osam četvoročlanih grupa iz koje se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu. 
U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala. 
Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina, a rivali su joj Kina (26. avgusta), Portoriko (28.) i Južni Sudan (30.). 
Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.
Ostali učesnici su:
Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland
Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

Ako vas košarka zanima, pratite sve o njoj na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom