NEKI NOVI ZLATNI KLINCI! Kako je Srbija skinula krunu Španiji u finalu Evrobasketa u Nišu?

V. P.

30. 07. 2023. u 23:14

IMAMO neke nove zlatne klince! Čekali smo ih pet godina, otkad su Petrušev, Pecarski i Trifunović zaboli srpsku zastavu na najvišoj koti. Sada su to Nikola Topić, Mitar Bošnjaković, Andrej Mušicki, Aleksa Ristić i svi ostali momci iz ove šampionske juniorske generacije.

НЕКИ НОВИ ЗЛАТНИ КЛИНЦИ! Како је Србија скинула круну Шпанији у финалу Евробаскета у Нишу?

FOTO: FIBA.Basketball

Srbija je u finalu Evrobasketa za igrače uzrasta do 18 godina položila najteži mogući test u konkurenciji mlađih selekcija. Ne samo da je pobedila, već je i potpuno nadigrala Španiju, dvostrukog uzastopnog šampiona - 81:71!

U prvo veliko finale u svojim karijerama, nadamo se prvo od mnogih, „orlići“ su ušli sa ogromnom željom da pred domaćom publikom izbace „crvenu furiju“ sa šampionske staze. Mišić je muški ušao u duele sa 220 centimetara visokim Marom, Mušicki kao dosadna mušica iščačkao četiri lopte iz ruku protivničkih bekova, Topić gotovo da nije izlazio iz igre.

Kapiten i vođa ove generacije odigrao je furiozno poluvreme, neuhvatljivo brzim prvim korakom ostavljao čuvare sa nogama u cementu. Ubacio je 15 poena u tom delu igre, podelio pet asistencija, stigao i da ukrade dve lopte i zasluži da čuje kako navijači skandiraju njegovo ime.

Nakon uvodne četvrtine odigrane s velikim brojem poena, srpski tim je u drugoj nastojao da format meča prilagodi svom stilu. Jača odbrana, duži napadi, kontrolisana košarka koja manje odgovara Špancima. Uspeli su Stefanovićevi puleni da donekle uspore Gonzalesa i Superija, koji su pravili najviše problema prodorima i kretnjama bez lopte, i da na odmor odu sa jednim, ali veoma vrednim poenom viška.

TOPIĆ MVP ŠAMPIONATA

DOBILI smo i MVP igrača u mlađim kategorijama! Plejmejker Srbije Nikola Topić je najkorisniji košarkaš Evrobasketa u Nišu, zlatnu loptu primio je iz ruku legende španske košarke, sada predsednika FIBA Evropa Horhea Garbahose.

Uz fenomenalnog momka iz Crvene zvezde, mesto u najboljoj petorci šampionata zaslužio je i krilni centar Mege Bogoljub Marković, uz Špance Uga Gonzalesa i Adaja Maru i nemačkog reprezentativca ruskog porekla, Ivana Harčenkova.

U nastavku je proradio naš španski đak, 16-godišnjak iz madridskog Reala Bošnjaković. Njegovi šutevi, prodori i zarazna borbenost dali su dovoljno vremena Topiću da predahne i potom nastavi tamo gde je stao. Kada je proleteo pored tornja Mare i položio na drugi obruč, španski selektor Zamora morao je da posegne za tajm-autom. Efekti su bili ograničenog dometa. Bošnjaković, Mušicki i Topić su igrali špansku igru i koševima u ranoj fazi napada čuvali skromnu, ali dragocenu prednost.

Zapravo, srpski momci su samo vratili kući ono što su španski plagijatori preuzeli iz jugoslovenske košarkaške škole. Prva četiri minuta poslednje četvrtine poslužila su kao podsetnik na original. Igrali su se košarke naši momci, Bošnjaković je uživao u finalu i svom najboljem meču na šampionatu, Ristić i Nikolić trojkama uvećali prednost na plus 13 i uveli nišku publiku u stanje delirijuma.

I srpski momci su kraj dočekali u sličnom stanju. Poleteli su jedan drugom u zagrljaj, neki su se i srušili na parket nakon što su prethodno srušili veliku Španiju i okončali period suše za srpsku košarku na takmičenjima mlađih kategorija.

ŠPANIJA - SRBIJA 71:81 (24:24, 16:17, 11:15, 20:25)

DVORANA „Čair“. Gledalaca: 3.500. Sudije: Pursanidis (Grčka), Prakš (Mađarska), Salins (Letonija).

ŠPANIJA: Langarita 12 (6 as), Mara 12 (7 sk), Mari 8, Martinez, Superi 17, Barbera, Folgeiras 6, Garmendija, Gonzales 16 (7 sk), Salo, Visente, Vidarte.

SRBIJA: Bošnjaković 21 (6/10 za dva, 2/6 za tri, 7 sk, 3 as), Marković 2, Nikolić 7 (5 sk), Ristić 8, Topić 24 (9/12 za dva, 8 as, 3 sk, 3 ukr), Ćurčić 3, Kostić, Milošević, Mišić 4 (5 sk), Mušicki 12 (3 sk, 4 ukr), Romić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!