PREDRAG DANILOVIĆ: Nikola Jokić nije najbolji evropski košarkaš u istoriji

Novosti online

13. 06. 2023. u 19:24

NIKOLA Jokić je ušao u NBA istoriju - osvojio je titulu sa Denverom, postao MVP finala, a iako se ne može mnogo ljudi s tim podičiti, naročito ne iz Evrope, za predsednika Košarkaškog saveza Srbije i nekadašnjeg repezentativca naše zemlje Predraga Danilovića to nije dovoljno da Jokića nazove najboljim evropskim košarkaškom u istoriji ovog sporta.

ПРЕДРАГ ДАНИЛОВИЋ: Никола Јокић није најбољи европски кошаркаш у историји

FOTO: Tanjug/AP

Naime, hrvatski portal "Indeks" organizovao je anketu u kojoj su mnogi veliki košarkaški radnici sa ovih prostora odgovarali na pitanje "Da li je Nikola Jokić najbolji evropski košarkaš svih vremena?".

Danilović je odgovorio ovako:

- Ne mislim da je Jokić najbolji evropski košarkaš u istoriji. Oštro sam protiv bilo kakvih poređenja prošlih i sadašnjih epoha. Svako vreme nosi neke svoje heroje. Nekad je najbolji bio Kića, pa je onda to bio Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja... Košarka se nekad igrala drugačije, postojala su druga pravila i nemoguće i neozbiljno je praviti takva poređenja. Stvarno me ne zanimaju ta vašarska nagađanja, ali nema dileme da je Nikola jedan od najboljih - rekao je Predrag Danilović.


Predsednik KSS-a je upitan i za komentar o petorici najboljih evropskih košarkaša svih vremena:


- Ne mogu da dam taj odgovor. Košarka nije počela da se igra kada je Hrvatska postala nezavisna, ili kada je to postala Slovenija ili Srbija. Bilo je toliko fantastičnih igrača da nema potrebe nekoga izdvajati i stavljati ga na prvo, drugo ili peto mesto - zaključio je Danilović.


A šta kažu Boža Maljković, Duško Vujošević, Dino Rađa?

Boža Maljković, trofejni trener,  predsednik Olimpijskog komiteta Srbije

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije / Foto Miloš Vukadinović

"Mislim da je Nikola sad postao najveći evropski košarkaš svih vremena. Tri su ključna razloga zbog kojih tako nešto mogu da tvrdim. Prvi je to što igra izvanredno, takvu dominaciju jednog igrača NBA odavno nije videla. Drugi razlog je to što, poput Kukoča, čini svoje saigrače boljima. Ima neverojatnu percepciju čitanja igre, vidi ono što ne vidi niko i užitak ga je gledati.

Ima obaveznu igru, ali ima i kreaciju, to je ono što ga čini posebnim. Treća, ali manje važna stvar je činjenica da je Nikola izrazito drag i simpatičan dečko. Deca ga vole, a kad te vole deca, onda znaš da vrediš. Deca ne greše. Stalno obara rekorde, iz godine u godinu igra bolje, podiže košarku na viši nivo i ako bude zdrav, strah me i da pomislim gde mu je granica", rekao je Maljković za "Indeks".

Duško Vujošević, trofejni košarkaški trener

Duško Vujošević / FOTO: N. Paraušić

"Kad pričamo o najboljim evropskim košarkašima u istoriji, onda govorimo o majstorima koji su svojim majstorstvom zaslužili da se ne upoređuju. Kako uporediti Krešu Ćosića, Dražena, Kukoča, Rađu, Divca i Danilovića s igračima koji igraju danas? To je nemoguće.

Tako da mislim da nije pristojno izdvajati bilo koga. Ono što Nikola Jokić danas radi je čudo neviđeno. Ima karakter, poseduje neverovatne psiho-fizičke sposobnosti, njegova košarka je fantazija, broj tripl-dablova najbolje pokazuje koliko je svestran. Ne poznajem ga lično, ali vidim da je dobar čovek, korektan je, voli svoj mir, svoje životinje...

Naravno da mi je jako drago da je postao prvak, ali ne bih sad učestvovao u preteranoj kampanji hvaljenja Nikole Jokića. Činjenica je da nam je svima nekako prošao ispod radara kad je počinjao, očigledno nismo dobro sagledali njegov krajnji domet i rekao bih da uprkos svemu ovome što je napravio, njegov vrhunac je i dalje enigma jer mi se čini da može otići još korak dalje", rekao je Vujošević.

Dino Rađa, čuveni jugoslovenski i hrvatski reprezentativac

Dino Rađa / Foto ATA Images

"To su tako nezahvalne stvari. To je kao da upoređujemo kruške i jabuke. Mali je izvanredan, dečko je rođen s retkim talentom, ali kako mogu reći da je bolji od Tonija  (Kukoča) ili Sabonisa? Nikola je genije, košarku vidi četiri koraka unapred, savršeno maskira neke svoje nedostatke, ali pri tome mu pomaže i današnja košarka koja puno više štiti napadača nego što je to bilo nekad.

Uživam da ga gledam jer ima potez koji se ne može naučiti na treningu. S tim je rođen, to je genetski i zato je toliko dobar. Ima ono nešto što je imao Ronaldinjo u fudbalu ili što Đoković ima u tenisu. S tim se jednostavno rodiš", rekao je Rađa za "Indeks".

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)