SRBI KREIRAJU PRSTEN: Ovogodišnje finale NBA lige će ući u anale najkvalitetnije košarkaške lige sveta

G. KELIĆ

01. 06. 2023. u 08:00

ŠTO ste spavali, spavali ste, vreme je za veliko finale NBA lige, koje će izazvati hroničnu nesanicu, jer se prvi put u istoriji za šampionski prsten bore dvojica Srba. I obojica se zovu Nikola - Jokić iz Denvera i Jović iz Majamija. Prvi se kao jedan od najboljih igrača današnjice bori da ekipi iz Kolorada donese istorijsku titulu, dok se drugi nalazi u prilici da u svojoj ruki sezoni postane šampion najkvalitetnije lige sveta. Startni meč serije na programu je sutra od 2.30 na terenu Nagetsa, gde će se odigrati i drugi duel tri dana kasnije, dok se megdan kasnije seli na Floridu.

СРБИ КРЕИРАЈУ ПРСТЕН: Овогодишње финале НБА лиге ће ући у анале најквалитетније кошаркашке лиге света

Tanjug/AP

Mada su uloge dvojice naših igrača drastično drugačije, obojica izazivaju jednaki ponos. Popularni Džoker je u liderskom maniru predvodio svoj tim do debitantskog nastupa u finalu, pregazivši redom Minesotu (4-1), Finiks (4-2) i LA Lejkerse (4-0), sve sa tripl-dabl prosekom po meču (29,9 poena, 13,3 skokova i 10,3 asistencija). Zato u okršaj sa prsten ulaze sa ulogom favorita, ali oprezni i puni poštovanja prema timu koji je na istom putu već srušio dva kandidata za tron.

Majami je apsolutni hit plej-ofa za koji nije bio ni viđen, a Jović se pet puta našao na parketu sa prosekom od 2,2 minuta i učinkom od 0,4 poena i 0,8 skokova. U doigravanje je ušao preko plej-ina, a kasnije je u prvoj rundi, na zaprepašćenje mnogih, srušio Milvoki (4-1), potom Njujork (4-2), a za kraj u konferencijskom finalu i Boston, nakon sedam utakmica.

Potukli su momci Erika Spolstre sva predviđanja, uz sjajnog Džimija Batlera i timsku igru uspeli da dođu u priliku da ugrabe četvrti naslov (2006, 2012, 2013). Ujedno i da postanu najlošije rangirani prvak, pošto su na kraju ligaškog dela zavredeli osmu poziciju. Zasada, tu titulu ima Hjuston iz 1995. koji je kao šestoplasirani uspeo da se domogne trona.

NAŠI DVE GODINE ZAREDOM ŠAMPIONI

ZBOG činjenice da oba finalista u svojim redovima imaju po jednog srpskog igrača, naša zemlja će izvesno dobiti petog šampiona najjače košarkaške lige sveta, s tim što će se prvi put desiti da dve godine zaredom imamo nagrađenog, pošto je lane prsten uzeo Nemanja Bjelica sa Golden Stejtom.

Takođe, ovo je posle 2007. (Aleksandar Pavlović sa Klivlendom) i 2008. (Vladimir Radmanović sa Lejkersima) drugi put da u dve uzastopne godine imamo predstavnika u velikom finalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri