SENZACIJA! Partizan pred eliminacijom iz ABA lige, šok-poraz crno-belih od autsajdera!

Novosti online

15. 05. 2023. u 20:56 >> 20:56

PARTIZAN je doživeo novi bolan poraz. Posle eliminacije od Reala u četvrtfinalu Evrolige, crno-beli su u četvrtfinalu ABA lige izgubili kod kuće od Studentskog centra iz Podgorice sa 83:84, te će crnogorski klub u četvrtak od 19 časova na svom terenu novom pobedom moći da iz daljeg takmičenja eliminiše favorita.

СЕНЗАЦИЈА! Партизан пред елиминацијом из АБА лиге, шок-пораз црно-белих од аутсајдера!

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Da je lako igrati posle emotivnih lomova, sport ne bi imao onu draž koju nosi. Ali, malo ko je očekivao da će crno-beli imati baš tolike muke protiv ekipe koja je kroz "iglene uši", kao osmoplasirana, ušla u plej-of regionalne lige.


Za čitavu sezonu, SC Derbi je ostvario 11 pobeda. I to protiv Cibone, Mornara i Splita po dvaput, te Borca, Igokee, Zadra, MZT-a i FMP-a. Partizan je samo u Evroligi ostvario 20 pobeda do Top 8 faze, a onda još dve usred Madrida. Dakle, dvostruko više trijumfa na najjačoj sceni u odnosu na učinak Podgoričana na regionalnoj. Ali... Košarku nikada ne igraju papiri na kojima piše "ja sam favorit" i "ja sam autsajder" već tri faktora - taktička priprema utakmice, fizičko stanje ekipe i njeno psihičko stanje.


Ono prvo... Pa, možda ne bi trebalo sumnjati u to da je rekorder Evrolige po broju kontinentalnih klupskih titula, Željko Obradović, odradio svoj deo posla odgovorno. Fizički posmatrano, Partizan je svakako bio daleko, daleko iscrpljeniji od SC Derbija koji je poslednji meč u ABA ligi odigrao pre maltene mesec dana, 18. aprila u Laktašima, dok su crno-beli igrali minule sedmice majstoricu s Realom, te imali četiri dana da se pripreme za ABA doigravanje.


No, daleko važniji faktor bilo je, ispostavilo se, psihičko stanje beogradske ekipe, koja je i olako shvatila kvalitet suparnika, a i svoje obaveze, pa su se mnogi "otvoreni" šutevi završavali promašajima. A dok su se domaćini pribrali, na semaforu je već bilo 13 razlike za Studentski centar, 17:30. 


Uspeo je Obradović da trgne ekipu na tajmautu, izuzetnu odbranu su zaigrali njegovi izabranici, pre svih Lesor i Panter, pe je Partizan uspeo da povede (46:42), ali je na poluvremenu imao zaostatak. Taj deficit i ne čudi, imajući uvidu da su crno-beli šutirali sa samo 44% uspešnosti, njihov rival sa 58%, a pritom je borbu pod koševima često dobijao podgorički tim. Na kraju je bilo čak 22:43 u skokovima...


U svlačionici su, verovatno, i trener Studentskog centra Andrej Žakelj i njegov daleko iskusniji kolega imali šta da kažu, ali je i bez toga bilo jasno da crnogorska ekipa može do čuda samo ako nastavi da igra u napadu raznovrsno i precizno, a u odbrani nastavi sa najvećim čudom, "umirivanjem" ogromnog ofanzivnog potencijala favorita.


Podgoričani su pritom imali problem u vidu činjenice da je već u prve dve deonice njihov izuzetno važan igrač, plejmejker Slavković, dobio četiri lične greške, no to su nadomestili visokom preciznošću, a u odbrani dovoljnim ometanjem suparnika da mu onemogući velike serije pogodaka.


Sa jedne strane su Zvonimir i Tomislav Ivišić, uz veliku pomoć Danila Tasića i Nikole Pavličevića, "mučili" crno-bele svojim pogocima, a sa druge strane je Partizan imao samo raspoloženog Džejmsa Nanelija tokom treće deonice, ali i pomenute velike probleme u skoku (posle 30 minuta, bilo je čak 30:17 za goste u tom segmentu košarkaške igre). Ipak, nakon jednog od prilično "glasnih tajmauta" Željka Obradovića, i to kad je Studentski centar poveo sa 60:68, preposlednji period meča je okončan serijom crno-belih od 7:0, pa se uz još veću neizvesnost ušlo u završnih deset minuta.


Kada je Dante Egzum za pet brzih poena prokrenuo rezultat već na početku četvrte četvrtine, atmosfera na tribinama hale "Aleksandar Nikolić" se od neverice polako pretvarala u onu euforičnu. I ne čudi, jer je posle drugog uzastopnog kiksa Emira Hadžibegovića u napadu SC derbija, Partizan to iskoristio da, iznova preko Eguzuma, poentira i povede 74:68. Kako se nedugo zatim i Uroš Trifunović trojkom potrudio za još glasniju pesmu "grobara", činilo se da će 77:70 uz šest minuta do kraja biti dovoljno da gosti odustanu od namere da izvedu čudo, iako su dotad uglavnom oni vodili. Ipak, 19-godišnje hrvatsko krilo Zvonimir Ivišić, a potom Flečer Megi, potrudili su se da drama potraje. I da se završi kako mnogi ljubitelji košarke nisu ni sanjali da će se završiti.


Primakli su oni svoju ekipu na "posed razlike", kada je novi tajmaut Obradovića prodrmao njegov tim naizgled dovoljno da više ne prima lake pogotke. Ali, kako se nije popravila Partizanova preciznost, a na delu bila i dalje potpuno izgubljena bitka u skokovima, Studentski centar je baš preko Ivišića poveo u poslednjem minutu. Tada je usledila najveća doza drame. Promašivali su jedni i drugi u završnim akcijama, gosti za odlazak na +3 imali dva šuta, da bi uz zvuk sirene Kevin Panter promašio trojku za preokret i pobedu favorita. Slavili su autsajderi, koji su na korak od najvećeg iznenađenja u ABA ligi poslednjih godina.

Partizan - Studentski centar 83:84 (17:22, 29:25, 21:21, 16:16)

Partizan: Ledej 20p, 5sk, 3as, 2uk, Drezgić, Smailagić i Anđušić nisu igrali, Koprivica, Panter 14p, 5as, 3sk, 3uk, Papapetru 2, Egzum 10, Naneli 7, Lesor 12p, 5sk, 2os, Trifunović 7, Madar 11p, 4as, 2uk

Studentski centar: Megi 16, Pavličević 4, Ivanović 6, Vučeljić, Slavković 11p, 5sk, 5iz, Hadžibegović 6, Goranović nije igrao, Baćović, Tasić 8, T. Ivšić, Z. Ivšić 22p (trojke 3/6), 13sk, 3bl, Drežnjak 11p, 5sk, 4sk

KRAJ! Partizan - Studentski centar 84:83

40' - Promašuje Panter, pa Slavković i Drežnjak takođe, lopta se "šeta" kroz reket Partizana, a na kraju - crno-beli je uzimaju. Kevin Panter ima šest sekundi da pronađe način za pobedu i ... promašuje šut za tri poena, SC Derbi je pobedio!

40' - Zvonimir Ivišić sjajno zakucava, uz prekršaj Pantera nad njim - nerešeno je, posle 21. poena talentovanog košarakaša, koji će posle tajmauta (tražio ga je Željko Obradović) moći da sa linije slobodnih bacanja vrati prednost gostima.

39' - Dva bacanja je ubacio Drežnjak, dva je razlike za Partizan, koji ne koristi svoj napad, Lesor je neprecizan.

39' - Na 1:24 do kraja Zek Ledej dobija petu ličnu grešku, a pritom je faulirao Drežnjaka koji je hteo da da trojku. Tri slobodna bacanja za goste, koji su ih dosad šutirali samo sa 60% preciznosti. 

39' - Andrej Žakelj, trener SC Derbija, traži tajmaut minut i po pre kraja. Partizan vodi sa 83:79. Njegova ekipa bolje šutira iz igre (51% naspram 43%), ima 15 skokova više (38:23), ali ima čak četiri puta više izgubljenih lopti (20 prema 5).

38' - Hadžibegović iz teške pozicije pogađa koš Partizana iz skok-šuta na rubu reketa - 81:79. Još dva i po minuta do kraja, a Flečer Megi pravi četvrtu ličnu grešku. Dva slobodna bacanja za Partizanovog Nanelija.

38' - Panter lukavo proigrava Ledeja, Partizan vodi sa 81:77.

37' - Do ovog trenutka, Partizan šutira trojke 9/29, a njegov suparnik 12/24.

37' - Željko Obradović traži tajmaut nakon što je Megi primakao goste na 79:77. I čim su igrači došli na klupu, "Žoc" podiže ton, objašnjavajući nekome od igrača šta traži od njega u odbrani.

37' - Kakav koše Flečera Megija. Uz prekršaj nad njim daje trojku - 79:76 je za Partizan, a slobodno bacanje će imati jedan od svojevremeno najboljih NCAA trojkaša.

36' - Trifunović dobar i u odbrani, ometa rivala dovoljno da ne poentira, no iz dva pokušaja ne pogađaju ni igrači Partizana. Još četiri minuta do kraja, 79:73 je, a lopta za goste.

35' - Ivišić sad daje i trojku, 77:73, a onda njegovi saigrači ne realizuju naredni napad, kojim su mogli da smanje prednost Partizana, te Trifunović pogotkom odvodi crno-bele na 79:73.

Detalj sa plej-of utakmice ABA lige Partizan - SC Derbi / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

34' - Zvonimir Ivišić popravlja rekord sezone, 16. poenom je prekinuo seriju Partizana od 7:0, no Uroš Trifunović potom pogađa trojku - 77:70.

33' - Druga uzastopna greška Emira Hadžibegovića u napadu SC derbija, ovoga puta ofanzivni prekršaj, što je Partizan, posle povratka Kevina Pantera i njegove asistencije, iskoristio da preko Egzuma poentira i pvoede sa 74:68. Gosti potom gube loptu opet. Čak 18. put na ovom meču, no Ledej to ne kažnjava pogotkom s distance, jer je bio neprecizan. Rezultat je 74:68.

31' - Posle dužeg vremena, vođstvo Partizana - 70:68 trojkom Dantea Egzuma, posle čega gosti promašuju u svojoj napadi, a Egzum "rolingom" vara odbranu rivala i polaže loptu u koš SC Derbija - 72:68. Tajmaut traže gosti posle serije domaćih od 5:0.

Kraj treće deonice, SC derbi promašuje zicer pred zvuk sirene i ostaje 67:68. Još deset minuta...

30' - Dvaput nisu poentirali gosti u jednom napadu, što je Partizan posle prilaska na -3 iskoristio za kontru i pogodak za 67:68.

29' - Dodatnim slobodnim bacanjem SC Derbi odlazi na +8, pred poslednja dva minuta treće deonice. A Naneli nastavlja dobru minijaturu, koji s levog krila pogađa trojku za 63:68.

28' - Tasić poentira za 60:67 u korist gostiju, Željko Obradović traži tajmaut i viče na igrače, objašnjavajući im, uz crtež, šta od njih žele da urade na terenu.

28' - Zvonimir Ivišić, kome su dvaput ove sezone lični rekordi bili 12 poena, sada je stigao do 14. protiv Partizana, trojkom za 60:65.

28' - Naneli sa dva pogotka u nizu drži Partizan u igri, gosti vode sa 60:62

26' - Svojim 12 poenom na meču Megi odvodi SC Derbi na 55:60, posle čega crno-beli promašuju još jedan napad, ali istom merom "uzvraća" Brežnjak, te Partizan ima loptu.

25' - Flečer Megi pogađa trojku, gosti vode 55:58

24' - Tehnička greška za SC derbi, što Partizan koristi da izjednači sa linije penala, ali Panter potom ne ubacuje trojku, te je 55:55.

Detalj sa utakmice Partizan - SC Derbi / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

23' - Rasplamsala se borba, pogađaju i gosti i domaći - 54:55

21' - Počela je treća deonica, u kojoj jedan od glavnih igrača SC Derbija, Pavličević, zbog četiri lične greške, nije u petorci, menja ga Ivanović.

Kraj poluvremena, Partizan gubi sa 46:47 ali je uspeo da se rezultatski "vrati", iako ga šut uopšte nije služio kao inače. Crno-beli su trojke šutirali 4/17, njihov rival 6/12, a ukupno iz igre ekipa Željka Obradovića bila je na samo 44% realizacije (Studentski centar 58%). Kod domaćih su najefikasniji bili Ledej sa 13 poena, te Madar (11) i Panter (10), a kod Podgoričana Slavković (11) i Zvonimir Ivšić (9).

20' - Preuzeli su crno-beli vođstvo. Gubili su sa 13 razlike, trenutno je 46:42... što je sada "prepravljeno" na 46:45 posle trojke Ivanovića

19' - Tajmaut nije pomogao gostima, Partizan je nastavio sa briljantnom odbranom, a kada se tome dodalo i izvrsno dodavanje Pantera za alej-up zakucavanje Ledeja, ne samo zbog rezultata 40:41 "grobari" su postali još bučniji, oduševljeni što se njihova omiljena ekipa "vratila u život".

17' - Najpre Tasić precizan iz Partizanovog reketa, potom i Madar na drugoj strani terena, ali "klackalica" nije nastavljena - gosti su izgubili loptu zbog dobre odbrane Pantera koji je poentirao u kontri, pa tajmaut traže Podgoričani. Prednost im je spala na 35:41.

Navijači Partizana na meču protiv Studentskog centra / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

16' - Pavličević nastavlja da "muči" Partizan, pogađa sa poludistance na samom kraju napada gostiju, posle čega crno-beli greše u napadu. Ali, Madar potom krade loptu rivalima i lako poentira - 28:38. Rasplamsala se borba, a i "grobari" su sve glasniji...

15' - Ledej pogađa uz prekršaj nad njim, pa sa linije penala približava crno-bele na 26:36.

15' - Devetim poenom Andrije Slavkovića gosti odlaze na 23:34, posle čega Ledej promašuje s distance, a Slavković u kontri poentira, i to fauliran - 23:36 pokazuje semafor.

14' - Prvi put igri je Balša Koprivica, koji se posle poena Ledeja (stigao do osam na ovom meču) dobro postavio u odbrani, a onda na drugoj strani terena Kevin Panter pogađa iz prodora za 23:32. Traže i kapiten i navijači Partizana prekršaj gostiju, ali od toga nema ništa. Minut predaha, zatražio ga je trener SC Derbija, Andrej Žakelj.

13' - Ivešić svojim sedmim poenom održava visoku prednost Podgoričana, 19:32.

12' - Ne pomaže Obradovićev tajmaut Partizanu, za sada. Drežnjak novom trojkom odvodi SC Derbi na čak 17:30.

12' - Željko Obradović je prinuđen da traži tajmuat. Posle nove mini-serije promašaja njegove ekipe, gosti odlaze na +10, vode sa 17:27.

11' - Drežnjak svojim pogotkom donosi velikih 17:25 SC Derbiju.

11' - Utakmicu sa lica mesta, u nekadašnjem "Pioniru", prati i NBA as Atlante, srpski reprezentativac i bivši košarkaš Partizana, Bogdan Bogdanović, kome "grobari" skandiraju.

Kraj 1. četvrtine, koju je Studentski centar dobio sa 17:22. Gosti iz Crne Gore su bolje započeli i bolje završili uvodnu deonicu, jer su posle vođstva od 0:6 gubili sa 15:11, da bi serijom od 9:0 preuzeli vođstvo.

10' - Papapetru je promašio trojku (jednu od "otvorenih" koje domaćini nisu realizovali), dok Megi pogađa dalekometni šut i to dok ga je Dante Egzum faulirao - 15:19 + dodatno bacanje.

9' - Serijom Podgoričana od 5:0, oni su poveli sa 15:16.

8' - Dobri potezi crno-beli u odbrani, a onda nešto slično izvode i gosti, ali koriste nogu da preseku putanju lopti, pa Partizan iznova ima napad.

Trener Studentskog centra Andrej Žakelj na meču sa Partizanom / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

7' - Prva "dvojka" Partizana tek u sedmom minutu, i prvo vođstvo - Panter je lepo uočio utrčavanje Madara, asistirao i crno-beli su poveli sa 11:10.

6' - Prvo jedan televizijski tajmaut, pa novi prekid, zbog sudijske provere rada štoperice, a onda Partizan u drugom uzastopnom napadu, sada preko Madara, promašuje trojku.

5' - Nova trojka Zaka Ledeja, Partizan se približio na 9:10.

4' - Ledej pogađa drugu Partizanovu trojku, no "SC derbi" ne posustaje i posle slobodnih bacanja stiže do 6:10.

3' - Imali su Podgoričani priliku da odu na +8, no posle njihovog promašaja Madar je pogodio trojku i rezultat je 3:6.

2' -  Za minut i po, gosti su postigli tri koša, a crno-beli dvaput promašili i rezultat je 0:6.

19.01 - Utakmica je počela, startnu petroku domaćih čine Madar, Trifunović, Panter, Ledej, Lesor

19.00 - Pred početak meča, prvi čovek lige, Đorđe Pavićević, uručio je dve nagrade crno-belima. Najpre Matijasu Lesoru za najboljeg ABA defanzivca u sezoni 2022/2023, a onda Željku Obradoviću koji je proglašen za najboljeg trenera regionalnog nadmetanja.

Uoči meča

Partizan je poslednju utakmicu u ABA ligi odigrao još 21. aprila u Podgorici, kada je pobedom protiv Budućnosti osigurao prvo mesto u ligaškom delu sezone. Ovog ponedeljka se vraća u jadranske vode prvom četvrtfinalnom plej-of utakmicom sa SC Derbijem u hali "Aleksandar Nikolić".

U međuvremenu je propustio kolosalnu priliku da dodatno odloži regionalne obaveze i ovu nedelju posveti pripremi za fajnal-for Evrolige. Zbog toga je glavno pitanje u kakvom psihološkom stanju dočekuje početak borbe za ABA titulu, nakon što je u seriji sa Realom postao prvi tim koji je ispustio vođstvo od 2:0 u pobedama.

Nekoliko minuta posle majstorice u Madridu, u kojoj su crno-beli proćerdali 18 poena prednosti, trener Željko Obradović govorio je o osvajanju ABA lige kao sledećem velikom cilju. Na prvom koraku crno-bele čekaju popularni "studenti", koji su se domogli plej-ofa u svojoj tek drugoj sezoni u prvom rangu ABA lige.

Bez obzira na veoma solidne igre podgoričkog tima, Partizan u ovu seriju na dve pobede ulazi kao apsolutni favorit. Ove sezone je dva puta pobedio filijalu Budućnosti, prošle takođe, pa ima 4:0 u susretima sa Studentskim centrom.

Pobednika u polufinalu čeka Cedevita Olimpija, koja je u četvrtfinalnoj majstorici protiv FMP bila izuzetno ubedljiva (97:79).

Partizan je privremeno napustio "Štark arenu" koja je zauzeta ranije rezervisanim događajima, tako da se meč sa SC Derbijem igra u hali "Aleksandar Nikolić". Zbog mnogo manjeg kapaciteta dvorane, klub je saopštio da će za ovu utakmicu važiti samo sezonske ulaznice.


Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)