PONOS JAČI OD GORČINE: Košarkaše Partizana više staloženosti koštalo istorijskog plasmana na fajnal-for Evrolige

G. KELIĆ

12. 05. 2023. u 08:00

U POPLAVI suza koju su igrači i navijači Partizana prolili posle poraza u majstorici plej-ofa od Reala (98:94), kojim su srušeni svi snovi oko plasmana na fajnal-for, nazire se i ponos zbog svega što su crno-beli napravili u povratničkoj evroligaškoj sezoni. Rane, i fizičke i fiktivne, sa kojima su Obradovićevi puleni izašli iz pet jednako borbenih okršaja sa Madriđanima, neko vreme će biti otvorene, ali bi mogle da ih zacele izgrađene zidine nove klupske istorije.

ПОНОС ЈАЧИ ОД ГОРЧИНЕ: Кошаркаше Партизана више сталожености коштало историјског пласмана на фајнал-фор Евролиге

KK Partizan/Tviter

Jer, i pored vođstva u seriji od 2:0 i propuštene kolosalne prilike da se peti put nađu na završnom turniru, tim iz Humske je po svemu imao evropsku sezonu za antologiju. I to je ono što trener Željko Obradović i u trenutku poraza nije želeo da se zaboravi.

Osam godina bio je Partizan na košarkaškoj margini, nevidljiv, bez jasnog plana, vizije i sredstava, da bi povratak najtrofejnijeg evropskog trenera povratio nekadašnji sjaj i prodrmao košarku na Starom kontinentu velelepnim atmosferama na utakmicama i modernom igrom.

Sa bilansom od 20 pobeda i 14 poraza zauzeo je šesto mesto na kraju ligaškog dela, čime je nakon 13 godina našao mesto u plej-ofu, u kojem je na konopcima držao najslavniji i najtrofejniji klub - Real. Da je bilo malo više koncentracije, smirenosti i sreće, mogao je i da mu zada tehnički nokaut, međutim kao iskusniji, "namazaniji" i prepredeniji borac pokazao se "kraljevski klub", koji je "udarcima ispod pojasa" uspeo da se izbavi iz ugla i dobije konačnu rundu na bodove.

UGOVORI:

NA kraju sezone ugovori ističu: Kevinu Panteru, Aleksi Avramoviću, Zeku Ledeju, Džejmsu Naneliju, Joanisu Papapetruu, Danteu Egzumu, Matijasu Lesoru.

JOŠ jednu sezonu: trener Željko Obradović, Uroš Trifunović, Balša Koprivica, Jam Madar, Alen Smailagić, Danilo Anđušić, Tristan Vukčević (višegodišnji ugovor).

Upravo kraj druge runde, sa ove tačke gledišta, može da se posmatra kao presudan trenutak, pošto je Real nemoćan i isfrustriran potegao za prljavim potezima, koji su za epilog imali okretanje momentuma serije. Kao ključni čovek u tim specijalnim zadacima pokazao se prekaljeni Serhio Ljulj, koji je nasilničkim faulom nad Panterom inicirao opštu tuču, iz koje je mnogo gore prošao Partizan, jer je sem suspenzija koje su zaradili "valjkov" kapiten i Lesor, pride i Egzum izašao sa pokidanom tetivom prsta leve noge.

- Nema šta da se kaže. Bili smo u prednosti, znali smo da mogu i koliko da budu prljavi. Jako smo razočarani, zaslužili smo da idemo dalje, svi to znaju. Mnogo toga se definitivno promenilo kada sam bačen na parket. Suspendovali su dvojicu naših igrača, ja sam igrao povređen sve ove utakmice, šta drugo da kažem - neutešan je Egzum.

HEZONjA NIJE GAZIO AUT-LINIJU

MNOGO se buke podiglo prilikom jedne od ključnih trojki koju je na manje do četiri minuta pre kraja pogodio Mario Hezonja. Na prvi pogled je delovalo da je Hrvat nagazio aut-liniju, međutim usporenim snimkom se vidi da je Realovo krilo stajalo na vrhovima prstiju, sa petama iznad linije.

Naseli su crno-beli na jeftinu provokaciju, a kao da im ta nesreća nije bila dovoljna brzo je stigla i ona na koju nisu mogli da utiču. Tragedija nezapamćenih razmera u modernoj istoriji Srbije i pogibija osam učenika i radnika obezbeđenja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, skamenila je celu zemlju, a crno-bele potpuno poremetilo pred četvrti meč serije. U vrtlogu svih tih nedaća, koje su dolazile jedna za drugom nisu mogli da pronađu dovoljno staloženosti da privedu dvoboj kraju.

- Suspenzije Pantera i Lesora su okrenule seriju. Panter je probao da me odbrani od nekog ko me je napao i udario sa leđa (Dek prim. aut.) i taj dobije jednu, a Kevin dva meča suspenzije. Smešno je, znali su tačno šta rade. Imali smo ovu utakmicu, morali smo da je dobijemo, ali se momentum serije promenio posle drugog meča - rezigniran je Australijanac.

Međutim, i pored svih malicioznih trikova koje su "blankosi" demonstrirali, činjenica je da Partizan nije smeo da prospe 18 poena razlike u drugom poluvremenu. Posebno zabrinjavajuće je to što se ta situacija ponavlja, pošto je istu razliku ispustio i u polufinalu ovogodišnjeg Kupa Radivoja Koraća protiv Crvene zvezde, što ga je kasnije koštalo pobede i izvesnog trofeja (istina i nadoknadili su još veći minus u derbiju ABA lige).

To nije pohvalno, ali može da služi kao lekcija pred početak borbe za regionalni trofej, u kojem je cilj da se on posle deceniju vrati u klupske vitrine.

- Ovo će nas dugo boleti. Trebalo je da idemo u Kaunas, sada više ništa ne možemo da promenimo. Potrebno je da izduvamo glave i okrenemo se ABA ligi. Ako možemo da izvučemo nešto dobro iz ovoga - zaključio je Egzum, koji se sa saigračima okreće četvrtfinalnom duelu sa podgoričkim SC Derbijem.

SVI GLEDALI SAMO U PANTERA

I ČINjENICA da su svi gledali i računali da Panter u odlučujućem duelu ponese "valjak" ka Kaunasu, nije sa psihološke strane bila korisna. Pokazao je kapiten crno-belih da može da ponese teret celog tima, ubacio je 28 poena, za tri meča ukupno 68, ali je upravo zbog konstantnih pogleda saigrača ka njemu, ostatak tima u drugih 20 minuta ostao bez konkretnog učinka, čekajući da momak iz Bronksa sam donese trijumf.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)