PARTIZAN PRIREDIO NOVO ČUDO! Parni valjak pokorio Istanbul i nokautirao prvaka Evrope! Efes sve dalje od TOP 8, crno-beli sve bliže

Novosti online

16. 03. 2023. u 20:23

KOŠARKAŠI Partizana napravili su veliki korak ka plasmanu u TOP 8 Evrolige. Crno-beli su uspeli da savladaju dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope i to nakon velikog preokreta. Efes je u prvoj četvrtini već imao +17, ali je na kraju doživeo ubedljiv poraz rezultatom 84:97

ПАРТИЗАН ПРИРЕДИО НОВО ЧУДО! Парни ваљак покорио Истанбул и нокаутирао првака Европе! Ефес све даље од ТОП 8, црно-бели све ближе

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Četa Željka još jednom je pokazala od čega je satkana i da ima karakter za velika dela.

Samo nekoliko dana nakon velikog preokreta koji su crno-beli priredili u večitom derbiju učinili su nešto još neverovatnije, nokutirali su aktuelnog prvaka Evrope, i to na kakav način!

Od očaja do sjaja, tako bi se ukratko mogle opisati prve dve četvrtine Partizana ove istanbulske večeri.

Efes je furiozno ušao u duel sa beogradskim velikanom, željan da se i po evroligaškom skoru izjedanači, ali i revanšira za poraz u Beogradu, i tako istakne kandidaturu za TOP 8 Evrolige.

Vasa Micić, Brajan Danston i Elajdža Brajant pogađali su sa svih pozicija i sipali so na rane grobara.

Dvostruki uzastopni prvak Evrope već u prvoj četvrtini izgradio je ogromnih +17, a na semaforu je pisalo 23:6.

A onda, povratak otpisanih, drugi deo. Potpuno izgubljena i indisponirana četa Željka Obradovića ulazi u drugi kvartal sa nestvarnom koncentracijom i motivom da priredi još jedno čudo, i priredili su ga!

Zek Ledej je liderski nosio svoj tim na plećima, a dobre role Alekse Avramovića i Džejmsa Nanelija unele su neku potpuno novu energiju svom timu.

Prednost Efesa se iz minuta u minut topila, neverica turskih navijača, a u Sinan Erdem Domu muk!

Crno-beli odlaze u svlačionice sa +2. Po povratku na parket viđena je sjajna košarka, dva tima zaigrala su na vrhunskom nivou, usledila je rezultatska klackalica u kojoj su ekipe iz napada u napada zadavale udarce jedna drugoj.

I onda, kada se očekivala drama u završnici, krenula je rafalna paljba parnog valjka.

Usijala se ruka Kevina Pantera, Džejms Naneli je pronalazio dno mrežice iz napada u napad, a Partizan pravi ogromnu seriju 16:0 i rutinski privodi meč kraju.

"Crno-beli" su trenutno šesti na tabeli Evrolige sa 16 pobeda i 13 oraza, dok je Efes na 10. mestu sa 14 pobeda i 15 poraza.

Najefikasniji u ekipi Partizana bili su Kevin Panter sa 19 poena i tri skoka, dok je Matijas Lesor dodao 17 poena i sedam skokova.

U narednom kolu Partizan dočekuje Olimpijakos u Beogradu, dok turska ekipa gostuje Albi u Berlinu.

ANADOLU EFES - PARTIZAN 84:97

HALA: "Sinan Erdem Dom"

STRELCI:

EFES: Larkin 9 (6as), Singlton, Brajant 16, Gazi, Klajburn 22 (8sk), ARna, Tunčer, Plajs 7, Micić 15 (5as, 4izg.l), M'Baj 5, Žižić, Danston 10

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 16, Avramović 14, Panter 19, Smailagić, Papapetru 2, Egzum 9 (6as), Naneli 16 (4/6 za tri, 4sk), Lesor 17 (7sk), Trifunović 2, Anđušić, Madar 2

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA

38. minut - Šejn Larkin prekida seriju Partizana 16:0.

37. minut - Rafalna Paljba! Kevin Panter pogađa za tri, Efes ne zna šta ga je snašlo, 72:87.

36. minut - Partizan na +10! Vil Klajburn promašuje otvorenu trojku, na drugoj strani Džejms Naneli ide na liniju penala nakon lične greške Mbajea. Naneli konvertuje oba penala, odvodi beogradski tim na dvocifrenu prednost, a potom i faul u napadu Tibora Plajsa.

35. minut - Muk u Sinan Erdem Domu! Kevin Panter cepa mrežice u Istanbulu! Prvo njegova trojka, pa potom i Džejms Naneli poentira.

34. minut - Matijas Lesor nakon što je fauliran pogađa oba slobodno bacanja, nastavlja se rezultatska klackalica, 70:71. A potom Elajdža Brajant donosi novu minimalnu prednost domaćinu.

33. minut - Vil Klajburn za tri, Efes sada na +3. Aleksa Avramović u posedu Partizana prodire, polaže od tablu, ali lopta ispada iz obruča, a Matijas Lesor je tu da popravi njegov promašaj, 70:69 za Efes.

32. minut - Vasilije Micić koš i faul! Strašan prodor srpskgo reprezentativca i onda pogodak uz faul, u padu, pa potom i konvertuje Micić dodatni penala, 67:67.

31. minut - Parni valjak ponovo vodi! Vasilije Micić promašuje na prodoru, a potom Šejn Larkin čini faul. Lopta sa stran za crno-bele, Avramović je pokušao da odigra pik-en-rol akdžiju sa Matijasom Lesorom, to nije proščo. Čačain je krenuo sma u rešavanje akcije, ali je fauliran pri šutu. Avramović špgađa oba penala, Partizan ponovo vodi! Zatim i Uroš Trifunović krade loptu i pogađa u kontri, 64:67.

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Uroš Trifunović promašuje otvorenu trojku, potom Smailagić u želji da dođe do ofanzivnog skoka čini faul, crno-beli u bonusu. Klajburn ide na liniju slobodnih bacanja i pogađa oba puta, Efes neprimetno do 64:61. Na drugoj strani Matijas Lesor do svog 7. poena, odlično je izgurao leđnom tehnikom čuvara i poentirao od tablu. Poenima miljenika grobara se i završava ova četvrtina, Efes - Partizan, 64:63.

29. minut - Vil Klajburn za tri! Njegov 10. poen u ovoj četvrtini, Efes ponovo vodi, sve do odgovora Kevina Pantera, koji pogađa uz faul, nerešeno je 60:60, ali Amerikanac ima priliku da donese prednost crno-belima što i čini. Panter do 8. poena ove večeri, a parni valjak ima 61:60.

28. minut - Aleksa Avramović ponovo za tri! Pre toga je Brajant bio polovičan na liniji penala, dovoljno za 58:55 u korist beogradskog velikana crno-belih boja. Zatim fauliran Vil Klajburn, on pogađa oba puta, Partizan gubi loptu, a Klajburn promašuje otvorenu trojku iz kornera, 57:58.

27. minut - Aleksa Avramović za  tri! Ponovo je nerešeno, strašan meč u Istanbulu, drama tek sledi. Partizan nastavlja da se muči u građenju defanzivnog skoka, Efes je ofanzivnim skokom Mbajea došao do novih poena, ali Kevin Panter cepa mrežicu, Partizan ponovo vodi, 55:54!

26. minut - Zek Ledej do sigurnih poena na liniji slobodnih bacanja, ali Brajan Danston poenima iz reketa vraća +3 turskom timu.

25. minut - Efes ponovo vodi! Matijas Lesor promašuje prodor, a zatim Vasa Micić pogađa dotrčavajuću trojku, pa potom i krade loptu i u tranziciji i asistira Vilu Klajburnu koji zakucava za 50:47.

24. minut - Džejms Nanelim trojka kao kap! Njegova treća ove večeri, ali Elajdža Brajant uzvraća svojim 13. poenom i smanjuje na 47:45, a zatim Kevin Panter promašuje preko ruke, srećom isto čini i Singlton.

23. minut - Dve vezane trojke za Efes! Prvo Klajburn, pa potom i Elajdža Brajant, Obradović prekid seriju domaćina tajm-autom, samo +1 za crno-bele.

22. minut - Dante Egzum! Kakvi poeni Australijanca na prodoru uz blagi kontakt, 37:44.

21. minut - Ide trojka, Džejms Naneli! Partizan na +5, pre toga je Micić promašio trojku, a posle toga Danston, crno-beli imaju i posed i 42:37.

DRUGA ČETVRTINA

20. minut - KRAJ PRVOG POLUVREMENA. Prvo je Aleksa Avaramović pogodio! Partizan je imao 37:35, Brajant potom promašuje, ali i Lesor gubi loptu u posedu Partizana, pa potom Panter krade i polaže u tranziciji, muk i neverica u Istanbulu. Efes je već do kraja prvog poluvremena porkockao ogromnih +17, parni valjak melje, Partizan nakon neverovatnog preokreta ima +2 na poluvremenu u jendoj od ključnih utakmica za plasman u TOP 8 Evrolige.

STRELCI NA POLUVREMENU

EFES: Larkin 3 (3as), Singlton, Brajant 8, Gazi, Klajburn 3 (4sk), Arna, Tunčer, Plajs 5, Micić 9, M'Baj 3, Žižić, Danston 4

PARTIZAN: VUkčević, Ledej 14 (4/4 za dva, 2sk), Avramović 6, Panter 2, Smailagić, Papapetru 2, Egzum 3 (4as), Naneli 5, Lesor 5, Trifunović, Anđušić, Madar 2

18. minut - Zek Ledej dolazi do svog 13. i 14. poena sa linije penala, ali Tibor Plajs je potom ekspresno uzvratio pogotkom za tri. U posedu Partizana poentira Aleksa Avramović, Efes ne koristi svoj napad, a parni valjak ima napd za novo vođstvo, ali Ledej baca loš pas za Pantera, aut za Efes.

16. minut - Džejms Naneli za triiii! Kakav meč u Istanbulu, Partizan na -1! Parni valjak ide i do prvog vođstva, ali Tibor Plajs ostaje sam blizu linije penala i kažnjava mali pad koncentracije u odbrani beogradskog tima.

15. minut - Mbaj za tri, 28:24. na drugoj strani Zek Ledej ide na liniju slobodnih bacanja i pogađa oba puta za svoj već 10 poen ove večeri u Istanbulu.

14. minut -  Au, ponovo Partizan pokazuje od čega je satkan! Do pre nekoliko minuta potpuno izgubljena četa Željka Obradović se poput feniks diže iz mrtvih i dolazi na -3! Brajan Danston je prvo snažno zakucao, ostao je Danston sam u reketu, ali Zek Ledej potom nastavlja svoje sjajno šutersko veče. Efes ne koristi ni naredni napad, a Lesor na alej-ap pas Dantea Egzuma atraktivno poentira i to uz faul! Turci gube i narendi posed, a Džejm Naneli smanjeuje na -1.

13. minut - Lesor pogađa nakon ofanzivnog skoka! Promašio je čist zicer Džejms Naneli, ali je francuski centar bio tu tu popravi njegov promašaj. Nastavlja se serija crno-belih, 11:0.

12. minut - Serija Partizana 9:0! Aleksa Aramović je pokušao preko ruke za tri, promašio, ali potom ispravlja grešku. Čačanin krade loptu, a Zek Ledej silovito zakucava u kontri, 23:15.

11. minut - Partizan na -10! Zek Ledej pogađa na samom otvaranju druge deonice, Brajant promašuje u posedu Efesa.

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Aleksa Avramović je pobegao Larkinu i pogodio, Efes ne koristi ni naredni napad. a Džejms Nanali promašuje otvorenu trojku iz ugla, ostaje 23:11 za turski tim na kraju prve deonice.

9. minut - Dante Egzum faul i koš! Konačno crno-beli do poena. Australijanac potom pogađa i dodatno slobodno bacanje, 23:9, a Šejn Larkin promašuje otvorenu trojku. Partizan ponovo ima posed.

8. minut - Vasa Micić promašuje za tri, pokušao je na drugoj strani Kevin Panter sa poludistance, ali izblokiran plej crno-belih, srećom po Partizan i Brajan Danston ne pronalazi dno mrežice, ali Panter je gazio liniju pri skoku. Amerikanac već tri promašena šuta iz igre, Aleksa Avramović na parketu, a Šejn Larkin pogađa poluhorog sa visokim lukom u nastavku akcije Efesa, sada i +13 za domaće. Lesor potom čini faul u napadu, a Micić nastavlja crno-bele agoniju, 22:6.

6. minut - Vasa Micić buši zonu Partizana novim prodorom i poenima, 15:6, potom i Elajdža Brajant fauliran pri šutu. Brajant pogađa oba puta, Efes ide i na prvu dvocifrenu prednost, 17:6.

5. minut - Zek Ledej je izgubio loptu, ali nakon izgubljene, ide i ukradena lopta, Jam Madar je bio "kradljivac" i položio u kontri za 13:6.

4. minut - Janis Papapetru promašuje za tri, izašla je lopta nesrećno iz obruča. Grk potom i čini prvu ličnu grešku, a Vasa Micić sa par fenomenalnih driblinga izbacuje svoje čuvara i polaže na obruču. Zek Ledej takođe nakon prodora pogađa, a Vil Klajburn u posedu Efesa pogađa iz naskoka van linije 6,75, vodi turski tim, velikih 13:4. Košmaran početak crno-belih na jednom od najvažnijih mečeva sezone. Obradović prvi put uvodi na teren Matijasa Lesora, Smailgaić izlazi.

2. minut - Elajdža Brajant u poslednjoj stotinki početnog napada domaćih pogađa trojku. Sudije su početno poništile njegov pogodak, ali nakon video-provere priznaje se koš Efesa. Crno-beli potom gube napad, a Micić sjajno asistira Danstonu koju pogađa iz reketa, 5:0. Uzvraća i Partizan, Janis Papapetru je izgradio poziciju za šut i pogodio preko čuvara, međutim nova trojka Elajdže Brajanta, 8:2 za Efes.

1. minut - Meč je počeo! Jam Madar, Kevin Panter, Alen Smailagić, Janis Papapetru, Zek Ledej, to je petorka sa kojom Željko Obradović izlazi na ovo gostovanje.

UOČI MEČA

Ulazimo u sam finiš regularnog dela najelitnijeg evropskog takmičenja i u završnici nas očekuje prava drama.

Nekoliko klubova konkuriše za ulazak u nokaut fazu, a jedan od njih je upravo beogradski Partizan.

"Crno-beli" trenutno imaju 15 pobeda i 13 poraza i sa takvim skorom se nalaze u društvu Baskonije, Makabija i Žalgirisa.

Prošle nedelje izabranici Željka Obradovića su bili polovični, na mini-turneji u Italiji su savladali Virtus iz Bolonje da bi dva dana kasnije doživeli poraz u Milanu od "manekena".

Jako bitnu pobedu ostvarili su i pre tri dana u regionalnom prvenstvu, nakon izuzetno dramatične utakmice uspeli su da uzmu meru večitom rivalu.

Nakon 40 minuta igre u "Štark" areni je pala Crvena zvezda, a krajnji rezultat glasio je 92:81.

Imao je Partizan deficit od 20 poena, međutim, sjajnom igrom su uspeli da to nadoknade i privedu meč kraju onako kako su želeli.

Neverovatnu partiju pružio je Matijas Lesor koji je imao učinak od 27 poena i 8 skokova. Francuz je izveo 21 slobodno bacanje, a indeks korisnosti mu je bio čak 38.

Sjajnu podršku imao je u Zeku Ledeju koji je duel završio sa 17 poena, dok je Dante Egzum brojao do 15.

Sa druge strane aktuelni šampion je došao do jako bitnih bodova u zaostalom 24. kolu. Puleni Ergina Atamana su savladali Real Madrid rezultatom 90:89 i tako povećali svoje šanse pred nastavak regularnog dela.

Utakmica je za oba tima od krucijalnog značaja s obzirom da ih razdvaja samo jedna pobeda, a ovaj dvoboj u mnogome će uticati na evroligašku sudbinu i srpskog i turskog predstavnika.

Podsetimo, kada su se sastali u prvom delu sezone "parni valjak" je slavio na svom parketu.

TABELA EVROLIGE

REČ TRENERA

ŽELjKO OBRADOVIĆ PRED EFES: ''Dvostruki prvak Evrope, želeće da odigraju najbolje protiv nas''

Svoja očekivanje pred sutrašnji meč izneo je trener Partizana Željko Obradović.

Foto: Tanjug

- Dvostruki prvak Evrope, povređeni igrači su im se vratili. Vasa Micić i Šejn Larkin, koji su najvažniji u tom timu, Boba se oporavio, tako da će igrati u kompletnom sastavu, što je uvek dobro da za protivnika imate tako sjajnu ekipu, koja je poslednje dve godine bila prvak Evrope. Moramo da se spremimo na najbolji mogući način da probamo da igramo jednu normalnu utakmicu. Sigurno će biti motivisani, videli smo već izjave trenera Atamana, koji je rekao da je za njih ova utakmica ključna u svakom pogledu. Mislim da će njihov način pripreme za tu utakmicu biti takav da će želeti da odigraju najbolje protiv nas - rekao je trener crno-belih.

BONUS VIDEO:  "IZVINjAVAM SE!" Željko Obradović nikada nije bio ovakav posle derbija

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (8)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)