KLADITE SE NA SRBIJU: Za razliku od FIBA, koja orlove svrstava tek na petu poziciju, kladionice nas smatraju glavnim favoritima Evrobasketa

V. PRERADOVIĆ

25. 08. 2022. u 18:23

NEMA konzensusa po pitanju glavnog favorita za zlatnu medalju na predstojećem Evropskom prvenstvu od 1. do 18. septembra, lociranom u četiri zemlje (Nemačka, Češka, Italija, Gruzija), sa završnicom u Berlinu.

КЛАДИТЕ СЕ НА СРБИЈУ: За разлику од ФИБА, која орлове сврстава тек на пету позицију, кладионице нас сматрају главним фаворитима Евробаскета

FOTO: KSS

Poklapanja su retka u dosadašnjim predikcijama, možda i zbog opšteprihvaćene procene da je pred nama najkvalitetniji i najneizvesniji Evrobasket u 87-godišnjoj istoriji kontinentalnih šampionata.

- Teško je setiti se otvorenijeg EP u pogledu rezultata i predviđanja - pristalica takve teze je i generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis. - Razlog je podizanje nivoa reprezentativne košarke, za koju pouzdano mogu da tvrdim da nikad nije bila jača. Retka je ova kombinacija povećanog kvaliteta i neizvesnosti ko koga može da pobedi i ko može da stigne do medalje. Retka do danas, rekao bih.

Ako ste pobornik neretkog mišljenja da su kladioničarske prognoze uvek najpreciznije, kladite se na Srbiju. Iako pod njenom zastavom nismo osvojili evropsku krunu, kladionice su složne u predikciji da je naš nacionalni tim najbliži krunisanju.

Drugo mesto dele Slovenija kao branilac titule iz 2017. i Francuska kao osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu 2019. Za ovim dvema selekcijama malo zaostaje Grčka i malo više Španija, uprkos činjenici da je aktuelni svetski prvak. Znatno manji izgledi daju se Litvaniji, Italiji, Turskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj...

Očekivano, glavni argument kladionica u određivanju poretka favorita bio je nosilac poslednje dve MVP titule u NBA Nikola Jokić, potom i Vasilije Micić kao najbolji igrač u evropskoj košarci u prethodne dve sezone.

- Srbija je reprezentacija sa najviše prirodnog talenta, ima i relativno laku grupu, u kojoj su protivnici Češka, Poljska, Finska, Izrael i Holandija. Jokić igra košarku svog života, tako da nije iznenađenje što je najveći favorit za zlatnu medalju - navedeno je u jednom kladioničarskom obrazloženju.

Aduti Slovenije su isti kao i 2017. godine, samo što su napravili rokadu. Sada je najjača figura pet leta stariji Luka Dončić, a prvi pomoćnik NBA veteran Goran Dragić, MVP prethodnog Evrobasketa koga su "zmajčeki" ubedili da povuče odluku o reprezentativnoj penziji. Može se reći da jedan tvit španskog selektora Serđa Skariola predviđa reprizu finala iz 2017.

- Dok sam gledao utakmicu Slovenije i Srbije, razmišljao sam da li da nastavim da gledam i uživam, ili da isključim televizor da ne bih pao u depresiju - napisao je trofejni italijanski stručnjak posle nedavno odigranog pripremnog meča u ljubljanskim "Stožicama".

Naši navijači mogli bi da padnu u depresiju pri pogledu na poslednji presek favorita na Evrobasketu po proceni FIBA. Srbija je posle poraza u toj utakmici skliznula sa četvrtog na peto mesto, iza Litvanije, Grčke, Francuske i Slovenije kao broja 1 u ovom vrednovanju.

- Srbija peta?! Da, čuli smo vas - svestan je i autor ovakvog poretka koliko to para uši poznavaocima košarkaških prilika. - Ali, nemojte pogrešiti. Nijanse razdvajaju ove vrhunske timove, tako da navijači mogu da se spreme za poslasticu na Evrobasketu. Srbija je možda izgubila nekoliko igrača iz svog prvobitnog sastava, ali je i dalje reprezentacija koja će se boriti za titulu.

Bolje objašnjenje leži na dnu stranice FIBA sajta, obeleženo zvezdicom:

- Rangiranje je potpuno subjektivno i ni na koji način nije pravi, tačan sistem rangiranja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)