NIJE SVE TAKO CRNO-BELO: Partizan pored izgubljenog finala ABA lige ima razloga za optimizam pred narednu sezonu

G. KELIĆ

07. 06. 2022. u 22:14

NE mogu ništa drugo da obećam osim vrednog rada. Biću zadovoljan ako na kraju sezone sednemo i budemo saglasni da smo uradili sve što je u našoj moći. Najveći izazov je napraviti tim konkurentan u svim takmičenjima. Ispred nas je veliki posao, ali uz pravu želju se može mnogo. Ove reči kojim se Željko Obradović obratio prvi put kada se prošlog juna, posle 30 godina, vratio na klupu Partizana, sada odzvanjaju u ušima svih navijača crno-belih.

НИЈЕ СВЕ ТАКО ЦРНО-БЕЛО: Партизан поред изгубљеног финала АБА лиге има разлога за оптимизам пред наредну сезону

FOTO: M. Vukadinović

Godinu dana posle, tim iz Humske sezonu u kojoj je zastao na poslednjem stepeniku u Kupu Radivoja Koraća i regionalnoj ABA ligi, uz eliminaciju iz Evrokupa u osmini finala, polako privodi kraju.

U oba domaća takmičenja ih je na korak do trofeja zaustavila Crvena zvezda, dok im je u Evropi šokantnu eliminaciju priredila turska Bursa. Za utehu im je ostala Superliga Srbije, koja sa polufinalnim duelima startuje već 10. juna, a crno-beli će za protivnika u seriji na dve pobede imati FMP iz Železnika (u drugom polufinalu igraju Zvezda - Mega).

Renome kluba direktno nalaže da svaka sezona koja se završi bez trofeja treba da se smatra neuspešnom. Međutim, i pored nekoliko "hladnih tuševa" koji su ove godine doživeli košarkaši Partizana, u maglovitoj sadašnjosti prokrčen je put kojim se treba kretati ka bistrijoj budućnosti.

OSTAJE Željko Obradović/FOTO: M. Vukadinović

Jer, samo neuki i zabluđeni su očekivali da će dolazak najtrofejnijeg evropskog trenera sa sobom povući "instant" uspeh. Realnost, ipak, govori neku drugačiju priču, što je Obradović više puta isticao, a potpisivanjem trogodišnje saradnje jasno stavio do znanja da je došao sa dugoročnim planom.

Taj plan kao primarni cilj ima zadržavanje okosnice tima, pogotovo njen najmlađi deo (Koprivica, Glas, Madar, Smailagić, Vukčević), uz naravno ostanak nosioca igre (Panter, Ledej, Avramović). Odlična polazna tačka za tako nešto je činjenica da svi oni imaju ugovore sa crno-belima na još godinu ili dve dana. Jedini kojima na kraju aktuelne sezone ističe saradnja jesu Dalas Mur, Matijas Lesor, Nemanja Dangubić i kapiten Rade Zagorac.

"Modus operandi" trebalo bi da pronađu upravo u komšijskom dvorištu. Crveno-beli su dominaciju u regionalnim okvirima, iz koje se izrodilo šest ABA kruna, postigli postavljanjem jasnog sistema u kojem su svake godine pravljene minimalne korekcije. Teško se to može uraditi ako za sedam godina promeniš isto toliko trenera. Jedini strateg koji je imao duži status od godinu dana na klupi "parnog valjka" od odlaska Duška Vujoševića jeste Andrea Trinkijeri, međutim virus korona je to bujanje crno-belog cveta sasekao u korenu.

Međutim, sada je tu Obradović kao najvažniji faktor u vraćanju bivšeg evropskog prvaka na visine koje im svakim pravom pripadaju. Njegov ostanak ne sme da bude ni na milisekundu doveden u pitanje. Na najtačniji način je to objasnio još prošlog leta u razgovoru za "Novosti" legendarni Goran Grbović.

- On je čovek planina, nemam dovoljno epiteta da bih opisao koliko je ovo bitno za crno-bele. Autoritetom i metodologijom rada on će napraviti strategiju i put kojim bi klub trebalo da ide. Nije poznat kao strpljiv čovek, ali je čovek koji zaslužuje svako strpljenje navijača - poručio je tada bivši igrač Partizana.

Na to ostaje samo da se kaže - amin.

Čeka se signal od Evrolige

TOKOM cele sezone provejava informacija kako bi Srbija naredne sezone mogla da ima dva predstavnika u Evroligi, a ti signali su dodatno pojačani odlukom da se na neodređeno suspenduju ruski klubovi iz elitnog takmičenja. Trenutno se zna 16 od ukupno 18 učesnika, a poslednja dva dobiće specijalne pozivnice, dok se kao glavni favoriti za njih pominju španska Valensija i Partizan.

Ugovori

Željko Obradović 2024.

Kevin Panter  2023.
Rodions Kuruc2023.
Tristan Vukčević
višegodišnji ugovor
Zek Ledej 2023.
Rade Zagorac ističe
Nemanja Dangubić  ističe
Aleksa Avramović  2023.
Balša Koprivica 2024.
Alen Smailagić 2024.
Dalas Mur ističe
Gregor Glas 2024.
Matijas Lesor  ističe
Uroš Trifunović 2024.
Jam Madar  2024.
Dušan Miletić  2023.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024