KAZNA PRAZNI DVORANU MRŽNJE: Skandalozni incidenti eskalirali u trećoj utakmici finala ABA lige

V. PRERADOVIĆ

03. 06. 2022. u 10:00

TRI sata sramote za srpsku košarku u utakmici broj tri finala regionalne lige.

КАЗНА ПРАЗНИ ДВОРАНУ МРЖЊЕ: Скандалозни инциденти ескалирали у трећој утакмици финала АБА лиге

FOTO: ABA liga

Intenzitet reakcije Partizanovih navijača udvostručen je u odnosu na incidente u drugoj pred Zvezdinim pristalicama. Shodno tome, logično je očekivati i dvostruko rigorozniju kaznu disciplinskog sudije ABA lige Hrvoja Vidana pred današnji četvrti meč (18.30), u kojem su ponovo domaćini crno-beli izazivači za šampionsku titulu.

Sudijska trojka predvođena Matejem Boltauzerom napustila je teren 57 sekundi pre kraja bezumnog navijačkog pira i naložila pražnjenje određenih sektora na tribinama, kao uslov da utakmica bude nastavljena. Gotovo je izvesno da će se Vidanovom presudom pod restrikcijom naći veliki deo prostora predviđenog za navijače, a ne za rulju za linčovanje.

ABA je izrekla Zvezdi oštru i sasvim primerenu kaznu za dešavanja u prve dve utakmice, naročito u drugoj. Osim udara na klupsku kasu teškog 62.500 evra, sankcionisana je delimičnim zatvaranjem dvorane za naredna tri domaćinstva (deo plave lože, 15 sedećih mesta VIP lože, parter 4 i prvih deset redova tribine A). Odsluživanje kazne moglo bi da počne od eventualnog petog meča finalne plej-of serije.

Partizan je trojkom Kevina Pantera izvukao prvu pobedu (70:67) i smanjio rezultat u seriji na 2:1. Neposredno po potezu meča američkog beka, sudije su donele odluku da odu u svlačionicu. Spekulisalo se da je Boltauzer dobio udarac prilikom izlaska, ali se radilo o tome da ga je jedan policajac nehotice dokačio praveći kordon između sudija i navijača. Nezvanično, nešto kasnije je i slovenački arbitar izjavio da nije bilo kontakta. Međutim, bilo je svega u prvom finalnom domaćinstvu crno-belih...

- Stotine ubačenih upaljača, mobilni telefon koji je umalo pogodio trenera Dejana Radonjića, kese sa pljuvačkom kojima su gađani članovi delegacije KK Crvena zvezda tokom zamračenja hale (inače prenatrpane preko kapaciteta u kojoj je parket postao klizalište), topovski udari, sramni transparenti reprezentativcu naše zemlje, desetine uvreda, brojna upozorenja, čaše sa pićima, lutke na naduvavanje, konačno i staklena flaša kojom je pogođen jedan od sudija utakmice - pobrojali su crveno-beli faktore koji su treći meč, očigledno i nedvosmisleno, izveli van okvira regularnosti.

 

Erupcija razarajuće mržnje i huliganstva, koja progresivno raste u svakoj sledećoj utakmici, vratila nas je u blisku prošlost, na skandaloznu finalnu plej-of seriju Crvene zvezde i Budućnosti. Tada je ABA liga pala na testu, sakrivanjem od odgovornosti praktično je povlađivala trendu koji podriva njene sopstvene temelje.

Samo kazne adekvatne razmerama navijačkog origijanja mogu da sačuvaju obraz regionalnog takmičenja, možda i to jedino preostalo (ne)garantovano mesto u Evroligi. Mesto zbog kojeg su klubovi spremni da se pretvore u organizovane razbojničke bande.

SVET O DERBIJU: HAOS, SUSPENZIJA...

TRENER crno-belih Željko Obradović govorio je posle meča i o ružnoj slici poslatoj u svet. Svi sportski mediji, uključujući i najrelevantnije poput španske "Marke" i italijanske "Gazete", izvestili su o dešavanjima u trećem finalnom duelu Partizana i Zvezde.

FOTO: ABA liga


Naslovi sadrže reči "haos", "suspenzija", "projektili"...

FOTO: ABA liga

Najmanje je onih koji se tiču košarke u susretu najboljih timova zemlje koja se diči svojom košarkaškom istorijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I DONČIĆ SE SMEJU SVIMA: Kakve reči čuvenog NBA asa (VIDEO)