ABA TRILER: Crvena zvezda u neviđenoj drami pobedila!

Novosti online

24. 01. 2022. u 19:48

KOŠARKAŠI Crvene zvezde savladali su u dramatičnom meču ekipu Cedevita Olimpije sa 82:83 u 17. kolu ABA lige.

АБА ТРИЛЕР: Црвена звезда у невиђеној драми победила!

Cedevita Olimpija / Ales Fevzer

Da se crveno-belima uopšte ne smeši lak zadatak, pokazala je već uvodna četvrtina, u kojoj im je njihov bivši član i ljubimac "delija", Jaka Blažič, ubacio deset poena za prvih sedam minuta, kada je i "zatrpan koš" Beograđana. Domaćin je za tri minuta stigao od 14:14 do 27:18, no tu seriju od 13:4 nije uspeo da iskoristi da nokautira rivala. Naprotiv.


Probudio se tim Dejana Radonjića, u kome je isprva Ostin Holins najviše grešio, pa se na kraju prve deonice otišlo uz nerešen rezultat (28:28), a upravo je Holins bio najefikasniji Zvezdini igrač, sa sedam poena, dva više od Dobrića, a tri od Voltersa i Davidovca.


Crvena zvezda je u uvodnih dest minuta šutirala skromnih 5/12 za dva, a 3/5 za tri, bila je lošija i u skoku (6:10), dok je njen suparnik svih devet pogodaka iz igre ostvario posle asistencija, pogađajući pritom 5/8 kada se o šutevima za dva poena radi, a 4/10 kada je reč o onima s distance.

Cedevita Olimpija / Ales Fevzer


Radonjićeva ekipa, čije je najjače oružje odbrana, za tim oružjem je dugo tragala, i to ne samo kada je otišla da odmori početna petorka Cedevita Olimpije (Ferel, Zoran Dragić, Blažić, Murić, Omić). Ipak, kako je vreme odmicalo, tako je i Jurica Golemac morao da traži neplanirane minute odmaha, jer je Zvezda i "naštelovala nišanske sprave", i defanzivu podigla na viši nivo, pa i povela sa 28:32.


Ipak, borba se tek tada rasplamsala, pa iako su gosti muku mučili u skok-igri (12:20 do poluvremena), popravili su šut na 50% uspešnosti kada se radi o pokušajima da se postigne dva poena, te se na veliki predah otišlo uz 43:43 na semaforu. A otišlo se i uz 17:8 za Cedevita Olimpiju u poenima iz kontranapada, što je bio jasan pokazatelj gde je najviše počelo da škripi u igri crveno-belih.

Nikola Kalinić, koji u prve dve deonice nije postigao nijedan poen, ubacio ih je sedam za uvodna četiri minuta treće, a kada je nedugo zatim dogurao i do desetog, Zvezda je došla do najveće prednosti, 53:60.


Međutim, rezutlatska neizvesnost se brzo vratila u ovaj meč usled dobrih indvidualnih poteza Omića i Blažiča, koji je početkom četvrte deonice maltene sam održavao domaćina "u životu". A onda, pri vođstvu Beograđana od 69:73, desio se njihov veliki pad.

Serijom 11:2, u kojoj je Edžim dao četiri poena, bivši Bogdanovićev saigrač iz Sakramenta Jogi Ferel ubacio trojku i dao dva slobodna bacanja, Cedevita Olimpija je povela sa 80:75, na dva minuta do kraja.

Ipak, kako Blažič promašio dalekometnu trojku, a svoj šut s distance pogodio Nikola Ivanović, u poslednjih 70 sekundi ušlo se uz +2 za domaćina. A to je udvostručio, uz Jaku Blažiča, još jedan bivši Zvezdin igrač, Alen Omić, zakucavanjem posle lukavnog dodavanja iskusnog Zorana Dragića, pa je Dejan Radonjić zatražio tajmaut, uz 55 sekundi do poslednjeg zvuka sirene. I, tada je drama dostigla najveći nivo.

Ostin Holins je trojkom primakao Zvezdu na "-1", da bi na drugoj strani sjajnom blokadom nad Ogustom omogućio crveno-belima napad za pobedu. Nikola Ivanović je bio fauliran uz 7,5 sekundi do kraja, realizovao je oba slobodna bacanja i doneo gostima 82:83.

Golemac je tada zatražio tajmaut, a potom je Jogi Ferel pokušao da trojkom donese pobedu Cedeviti Olimpiji, no njegov pokušaj nije bio precizan.

Statistika meča Cedevita Olimpija - Crvena zvezda

Blažič je sa 21 poenom bio najefikasniji igrač meča (uz deset skokova), a kod Zvezde su bili najzapaženiji Holins sa 18 poena, četiri skoka, dve asistencije, "krađom" i blokadom, Volters sa 14 poena Lazić sa 11 i Kalinić sa 10.

Zvezda je na kraju bila bolja u šutu za tri poena (12/27 naspram 8/28), lošija kada se radi o pokušajima za dva (17/36 naspram 21/36), izgubila je i bitku u skokovima (27-34) i u asistencijama (17-21) i u osvojenim loptama (6-10), ali je uspela da pronađe način da pobedi u dramatičnom finišu.

Tabela ABA lige

Na tabeli ABA lige Crvena zvezda vodi sa učinkom 14-1, slede Partizan sa 13-3, Budućnost sa 11-3, FMP sa 10-4, Cedevita Olimpija sa 9-6, Igokea sa 8-7, dok ostatak konkurencije ima više poraza nego trijumfa.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest