OD PIROTA DO KROVA SVETA Promocija autobiografske knjige trenerske legende Svetislava Pešića - "Moja igra, moj put" (FOTO/VIDEO)

V. PRERADOVIĆ

12. 01. 2022. u 16:45

NjEGOVA igra je jedinstvena koliko i njegov put.

ОД ПИРОТА ДО КРОВА СВЕТА Промоција аутобиографске књиге тренерске легенде Светислава Пешића - Моја игра, мој пут (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Zbog toga je naslov "Moja igra moj put" najprirodniji za autobiografsku knjigu srpske i svetske trenerske legende Svetislava Pešića, promovisanu u beogradskom hotelu "Kraun plaza", uz prisustvo mnogobrojnih stanara košarkaške kuće slavnih, kako je primetio njegov sin Marko.

- Meni je rekao da će ovo biti samo neki koktel, ništa posebno.

Posebnost je Pešićev životni pratilac, koliko i nadimak Kari. Samo neke od brojnih zvanica na promociji svojevrsnog priručnika za uspeh, ali i obaveznog štiva za igrače na početku njihovog puta, bili su Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Dino Rađa, Željko Obradović, Božidar Maljković, Predrag Danilović, Milan Gurović, Dejan Radonjić, Nenad Krstić, Dejan Tomašević...

Virtuelno, putem video-poruka, prisustvovali su i Predrag Stojaković, Mark Gasol, Nemanja Bjelica, Henrik Redl, Emir Kusturica...

- Kari je imao težak trenerski put, možda i najteži - poručio je proslavljeni srpski režiser.

Knjigu o svom trenerskom i životnom putu počeo je da piše još 2016. godine i završio je ove. Ali, kako kaže koautor Aleksandar Miletić, za Karija ne postoji tačka. Samo zarez.

- Uvek sam kao trener razmišljao da moj posao nije samo da treniram ekipu, da pobeđujem. Uvek sam mislio da mi treneri imamo obavezu da znanje podelimo sa kolegama. Ta ideja se stvorila odavno u meni, da svo to iskustvo, uspehe, razočarenja, pretočim u jednu knjigu - rekao je Pešić.

Na 300 stranica u izdanju izdavačke kuće "Pi pres" iz njegovog Pirota, napisano je (skoro) sve. Kako ga je majka Dušanka naterala da se vrati u Beograd kada se vratio u Pirot i hteo tu da ostane, kako je trenerski rastao sa čuvenom generacijom iz Bormija, kako je u opelu krstario Nemačkom i slagao pazl evropske krune sa "pancerima" 1993.

- Niko nije želeo da igra za reprezentaciju zato što su mislili da ne mogu da pobede - prisetio se Pešić i, kao aktuelni selektor Srbije, povukao paralelu sa sadašnjim stanjem naše reprezentativne košarke.

- Ima neke sličnosti, možda me je zbog toga zvao Danilović da budem selektor.

Prisetio se i vrhunca svoje trenerske karijere, kada je sa Jugoslavijom postao prvak sveta u Indijanapolisu 2002.

- Stojim na zlatnom postolju sa igračima, pogledam levo i na bronzanom vidim reprezentativce Nemačke i mog sina Marka. Većinu sam trenirao kao selektor i trener Albe. Pomislio sam da bih mogao tog trenutka da završim karijeru.

Još nije vreme za tačku, iako kaže da neće pisati još jednu knjigu.

- Jugoslaviji su svi zavideli, jer je bila najbolja. Vratio sam se na mesto selektora da bi nam ponovo zavideli.

 

RAĐA: Deo moje mladosti

LEGENDARNI hrvatski košarkaš Dino Rađa, član zlatne juniorske gneracije iz Bormija 1987, kaže da bi na promociju Pešićeve knjige došao i bez poziva.

- Nije ni trebalo da me zove, meni je ovo veliko zadovoljstvo. Kari je deo moje mladosti i jedan od najvažnijih trenera u mom životu.

JEL' došao Divac? Pešićeva šaljiva opaska kada je ugledao svog i našeg reprezentativca iz zlatnih godina.

DIVAC: Ima znanje da nas vrati na vrh

- Kari je šaljivdžija. Imali smo sjajnu saradnju u mojim kadetskim, juniorskim i seniorskim danima, naše karijere se prepliću - kaže Vlade Divac, kod koga je Pešić boravio kada je dobio poziv da preuzme selekciju Jugoslavije.

- Jedan od malobrojnih trenera koji je radio na svom usavršavanju, drago mi je što je prihvatio i vratio nas na evropsko i svetsko zlatno postolje. Svi se nadamo da će to učiniti i sa Srbijom. Znanje ima, najvažnije je pitanje kakvu će ekipu imati.

Očekujete li da će se Nikola Jokić odazvati pozivu?

- Nadam se i očekujem da hoće. Ljudi bi trebalo da razumeju da se dosta toga promenilo, treba ga podržati šta god bude odlučio. Znate, nekad smo malo nerazumni. Ako se bude osećao odmorno, ubeđen sam da će biti deo reprezentacije.

Vlade nije očekivao da ćemo toliko dugo čekati zlatnu medalju. Zapravo, još čekamo...

- Nisam. Koliko volimo košarku i u nju ulažemo, teško je zamisliti da smo godinama bili bez medalja.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!