"PRIČALI SU DA NIJE NORMALAN": Vujošević je davno imao ideje zbog kojih je Nikola Jokić sada genije

Novosti online

16. 12. 2021. u 11:10

OTVORIO je Željko Obradović dušu kao nikada pre.

ПРИЧАЛИ СУ ДА НИЈЕ НОРМАЛАН: Вујошевић је давно имао идеје због којих је Никола Јокић сада геније

Foto: N. Paraušić

U opširnom intervjuu za "Nedeljnik", gde je pričao o povratku u Partizan i odnosu sa Duškom Vujoševićem, Žoc se dotakao i Nikole Jokića.

Obradović je istakao da velike zasluge za Jokićev uspon idu na račun trenera Denvera Majkla Melouna, koga je uporedio sa Vujoševićem.

- Često se potcenjuje njegov trener Majk Meloun. On je čovek koji je prepoznao ono što većina nas nije – da Jokić može da prenese loptu, da bude glavni čovek u napadu. Dao mu je poverenje koje verovatno nigde drugde ne bi dobio. A Nikola je genije. Najbolji dodavač NBA lige i to je naplatio i nadogradio. Tako su sada visoki igrači počeli da razvijaju svoje sposobnosti, izašli su iz kalupa... Samo da vam kažem, bio je jedan čovek koji je takve ideje imao i u Jugoslaviji, još odavno - rekao je Obradović i dodao:

- To je Dule Vujošević. On je u Partizanu krajem 80-ih koristio Divca kao trojku i oko njega gradio igru. Pričali su da on nije normalan sa takvim asimetričnim napadom, da eksperimentiše. Ljudi uvek pričaju... Tako se priča i da veliki igrači ne mogu da se kopiraju. Naravno da mogu. Modeli igre ne mogu da se kopiraju jer nemaš 12 istih igrača ili istu petorku, ali igrači mogu. Pa košarka se tako razvila. Veliki igrači su kopirani, a drugi veliki su na to dodavali svoje nove poteze.

Govorio je Obradović i o košarkaškim veličinama Džordanu, Medžiku i Kariju.

- Ne može da se kopira Džordanova završnica, ali Medžik i njegova dodavanja mogu. Ne može da se kopira Janisovo telo ili Jokićeva brzina razmišljanja, ne može ni šut Stefa Karija, ali njegove kretnje, to kako Kari namešta stopala, naravno da može. Druga je stvar što Alen Smailagić priča da je samo jednom došao pre Karija da šutira. I tad mu je Stef rekao da više nikada neće doći pre njega. Alen dođe u sedam ujutru, ovaj već tamo. I posle, kao, što je najbolji šuter svih vremena?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati