KAKVA ZVEZDA? STRAŠNA! Evroliga je sve mogla da očekuje, ali ne i ovakav čas košarke

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

03. 12. 2021. u 18:13 >> 20:52

CRVENA zvezda je otišla u Rusiju na megdan Zenitu i odigrala sjajnu utakmicu. Crveno-beli su slavili sa 58:69 u 13. kolu Evrolige.

КАКВА ЗВЕЗДА? СТРАШНА! Евролига је све могла да очекује, али не и овакав час кошарке

FOTO: KK Crvena zvezda/Tviter

Lekciju košarke održali su gosti, posebno u odbrani. Igrali su gosti vrlo pametno u napadu i koristili svoje prednosti. Na početku meča se igralo na Ognjena Kuzmića koji je zadavao dosta problema rivalu. Na to su se nadovezali Nikola Kalinić i Nejt Volters i već posle 10 minuta igre bilo je jasno u kom smeru će ići ova utakmica.

Sigurno nije bilo puno onih koji su očekivali da će četa Dejana Radonjića koji je ovaj meč igrao bez Marka Simonovića i Nikole Ivanovića uspeti da pobedi. Ipak, to se desilo, a da stvar bude još bolja za navijače crveno-belih Eron Vajt je odigrao prvi meč za Beograđane ove sezone, ali nije uspeo da se upiše u strelce.

Zenit je ušao kao veliki favorit u ovaj susret, kao peti na tabeli sa učinkom 8-4, no gosti Branko Lazić i drugovi na to nisu marili i pokazali su sjajan nivo košarke.

Ponovo je Zvezdina odbrana bila granitna i na to tim Ćavija Paskvala nije imao odgovor. Crveno-beli su u prvom poluvremenu primili 28, a u drugom 30 poena i kada je tako malo ko može da pobedi tim iz Beograda.

Nije Zvezdu opet služio šut za tri poena 3/14 (pogađali Lazić, Holins i Dobrić). Domaćin je bio još lošiji u tom segmentu 3/19.

Ova pobeda šampionu ABA lige i Srbije može mnogo da znači, pošto naredna tri meča igra kod kuće - Olimpijakos, Barselona i Bajern sigurno da nikom od tih rivala neće biti prijtano da igraju u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Nejt Volters sa 14 poena, dok su po 11 postigli Nikola Kalinić i Ognjen Kuzmić. Na drugoj strani Džordan Miki je brojao do 16, a Konor Frankamp 12.

Zenit je sada na učinku 8-5, a klub sa Malog Kalemegdana 5-8.

Zenit - C. zvezda 58:69 (16:23, 12:19, 12:16, 18:11).

Dvorana: "Sibur arena". Gledalaca: 2467. Sudije: Olegs Latiševs (Letonija), Piotr Pastusijak (Poljska) i Vasilis Picilkas (Grčka).

Zenit: Lojd 5, Zaharov, Karasjov 5, Beron 6, Puškov, Kuzminskas, Zubkov 9, Pojtres, Ponitka 2, Frankamp 12, Miki 16, Gudaitis 3.

C. zvezda: Lazarević, Volters 14, Davidovac, Mitrović 6, Lazić 5, Kalinić 11, Dobrić 9, Holins 5, Marković 2, Vajt, Kuzmić 11, Cirbes 6.

Četvrta četvrtina: Zenit - Crvena zvezda 58:69

40' - To je to! Zvezda prekida seriju od tri poraza i beleži drugi trijumf u gostima ove sezone u Evroligi - 58:69.

38' - Cedi Zvezda sada svoje napade i mirno privodi utakmicu kraju. Neće Radonjić da dozvoli opuštanje, pa ponovo traži minut odmora - 54:68.

36' - Seriju Zenita je prekinuo Ostin Holins koji je bio precizan sa linije penala. Crveno-beli krupnim koracima gaze ka pobedi.

36' - Podigao je domaćin agresivnost u odbrani i vezao šest poena u napadu. Miki je sjajno zakucao na drugi obruč. Dejan Radonjić je odlučio da zatraži tajm-aut ne bi li zaustavio nalet domaćina - 50:65.

35' - Lojd je nakon minuta odmora fauliran na šutu. Pogodio je bivši igrač Zvezde oba slobodna bacanja.

34' - Simultanka Dobrića. Fantastičan prodro i koš posle rolinga krilnog košarkaša crveno-belih. Mora da zatraži tajm-aut špasnki stručnjak. Ovih 21 razlike je najveća prednost šampiona Srbije - 44:65.

34' - Ušao je u ritam Dobrić. Za sada samo on pogađa za goste u četvrtoj četvrtini. Pre toga je lepo poentirao Karasjov - 44:63.

32' - Loše otvaranje meča na obe strane. Dobrić je promašio težak šut, potom je i lopta izgubljena, dok za Zenit trojku nije pogodio Karasjov. Prve poene u poslednjem kvartalu postigao je Zubkov koji je lako poentirao pored Vajta, ali je na drugoj strani trojku iz ugla pogodio Dobrić - 42:61.

Treća četvrtina: Zenit - Crvena zvezda 40:58

30' - Posle minuta odmora Cirbes je zakucao posle još jedne ukradene lopte, a za Zenit je na isteku napada daleku dvojku pogodio Frankamp.

29' - Sjajna energija Zvezde. Dobrić je ukrao loptu, i praktično iz auta izvadio loptu, a Cirbes je lepo pogodio uz kontakt. Nakon toga još jedna odlična odbrana i polaganje Markovića u kontri. Tajm-aut je morao da zatraži Paskval - 38:56.

28' - Dve promašene trojke. Na jednoj strani nije precizan bio Kuzminskas, a na drugoj Ognjen Dobrić.

26' - Kakva asistencija Mitrovića, kroz noge rivalu! Cirbesu je ostalo da samo ubaci loptu u koš. Inače, treba reći da Zvezda ovaj meč igra bez Nikole Ivanovića i Marka Simonovića.

25' - Pogodio je tojku za domaće Karsjov, a onda su gosti izgubili loptu na izvođenju i zamalo da gosti budu kažnjeni, ali Beron nije na vreme šutnuo za tri poena. Morao je Radonjić da pozove tajm-aut da ne dozvoli igračima da padnu.

24' - Kada je odbrana gosttiju na nivou teško je pobediti crveno-bele, a ona je na ovom meču zaista odlična. Holins je pogodio drugu trojku za Beograđane. Igrao je prethodne sezone u ovoj dvorani, tako da odlično poznaje obruče - 35:50.

23' - Dug napad Zvezde je okončan najpre tako što je protivnički igrač udario loptu nogom, a onda je u nastavku akcije Kalinić fauliran za dva slobodna bacanja, ali je on jedno realizovao - 33:45.

22' - Zvezda održava prednost i na startu drugog poluvremena. Volters je poentirao za goste, a za domaće je Frankamp nastavio da briljira u napadu.

Druga četvrtina: Zenit - Crvena zvezda 28:42

20' - Kakav finiš prvog poluvremena. Nakon auta se Luka Mitrović otvorio i lagano poentirao za plus 14 - 28:42.

20' - Snažno zakucavanje Mikija i Zenit je ponovo na jednocifrenom zaostatku. Radonjić je pozvao tajm-aut kako bi nacrtao šta treba da se igra u poslednjem minutu prvog dela susreta. Sjajan napad posle minuta odmora. Volters je lepo probio, potom uposlio Lazića koji je bio sam na liniji za tri poena i pogodio je to kapiten gostujuće ekipe - 38:40.

19' - Crveno-beli igraju sjajno u prvom poluvremenu u Rusiji. Marković za Kalinića, ovaj za Kuzmića, a ovaj u koš. Zaista lepo je gledati igrače Zvezde na ovoj utakmici. Na drugoj strani je Beron pogodio oba bacanja - 26:37.

18' - Odličan prodor Voltersa, iskoristio je mismeč protiv Mikija i lako poentirao, a onda je posle sjajne odbrane opet Amerikanac protunjao kao brzi voz i pogodio uz faul. Pogodio je i slobodno bacanje - 23:35. 

17' - Dobar meč igra Zubkov i praktično je on taj koji uz Frankampa zadaje najviše problema gostima iz Beograda. Snažno je zakucao nakon izgubljene lopte Holinsa i minut odmora je morao da zove Dejan Radonjić - 23:30.

15' - Seriju bez poena prekinuo je Kalinić koji je realizovao jedno od dva slobodna bacanja. Da je dao oba postao bi prvi dvocifren igrač.

15' - Nakon poena Mitrović i Mikija nekoliko neiskorišćenih napada na obe strane, pa Zvezda ima plus 8 - 21:29.

13' - Seriju gostiju je prekinuo Andrej Zubkov koji je poentirao uz prekršaj, da bi potom realizovao i dodatno slobodno bacanje.

12' - Loptu je ukrao Ognjen Dobrić i pogodio koš Zenita koji ne izgleda dobro na startu meča, na oba kraja terena i Zvezda prvi put ima dvocifrenu prednost - 16:27.

11' - Minut i po je prošao bez poena u drugom periodu, a tu seriju je prekinuo Nejt Volters koji je stigao do četvrtog poena na meču.

Prva četvrtina: Zenit - Crvena zvezda 16:23

10' - Održava Zvezda prednost, u vođstvu je od prvog minuta, a prva deonica je okončana košem Nikole Kalinića koji je lepo pogodio preko Aleksa Pojtresa - 16:23.

8' - Lojd za sada samo asisitra za Zenit, dok se Kuzmiću u napadu priključio i Kalinić kada je učinak u napadu u pitanju.

7' - Kao i Miki i Guadisi je bio polovičan sa linije slobodnog bacanja. Na drugoj strani je poentirao Kalinić, a navijače crveno-belih može da raduje i povratak debi Arona Vajta.

6' - Osam od devet poena Zenita delo su Frankampa. Pogodio je drugi put van linije 6,75, a prvu asistenciju zabeležio je bivši igrač Zvezde Džordan Lojd.

5' - Uspešan je "džin" iz Doboja bio i sa linije penala i za sada je neršiva enigma za centra domaće ekipe - 6:15.

5' - Fantastično otvaranje utakmice Ognjena Kuzmića. Centar crveno-belih je poentirao uz prekršaj Gudaitisa i na taj način je stigao do osmog poena. Morao je tajm-aut da pozove Ćavi Paskval. Pre toga je trojku za domaće postigao Frankamp - 6:14.

3' - Nastavljaju gosti sa odličnom igrom na startu meča. Pgodili su i Luka Mitrović koji se dobro snašao nakon što je Voltersu ispala lopta, a potom se u strelce upisao i Kalinić - 3:10.

2' -  Polovičan sa linije penala bio je Džordan Miki, a Kuzmić je sjajno ušao u utakmicu i stigao je do novih poena, posle dodavanja Ostina Holinsa.

1' - - Na drugoj strani je uzvratio Koner Frankamp, da bi prve poene upisao plejmejker gostiju Nejt Volters.

1' - Meč je počeo poenima Ognjena Kuzmića, a prvu asistenciju upisao je Nikola Kalinić. Za šampiona ABA lige i Srbije je važno da dobro otvori susret.

Uoči meča:

Crveno-beli žele da prekinu seriju od tri uzastopna poraza u elitnom takmičenju. Možda Sankt Peterburg nije idealno mesto za to, ali treba se nadati, jer i šampion ABA lige ima svoje adute.

Ono što može da raduje Dejana Radonjića je činjenica da će prvi put od početka sezone imati praktično sve igrače na raspolaganju (Aron Vajt počeo da trenira sa ekipom).

Prošle sezone Crvena zvezda je doživela ubedljiv poraz na ovom istom parketu, dok je u Beogradu sadašnji igrač Zenita, Džordan Lojd koji se obradovao kada je video bivše saigrače, promašio polaganje za pobedu srpskog kluba.

Klub iz Rusije je sada na učinku 8-4, a klub iz Srbije na 4-8.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)