PEŠIĆ O KOMPLEKSNOJ SITUACIJI: Ne zovu me ni agenti

V. Preradović

22. 11. 2021. u 09:50

ČETIRI dana pre početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo utakmicom sa Letonijom 25. novembra u hali "Aleksandar Nikolić" (20.00), selektor Srbije Svetislav Pešić još nije načisto na koga može da računa sa šireg spiska 24 igrača.

ПЕШИЋ О КОМПЛЕКСНОЈ СИТУАЦИЈИ: Не зову ме ни агенти

Foto: KSS

Na današnjoj konferenciji za medije poručio je da ga živo zanima koga će zateći u hotelu i da će, nakon današnjeg treninga, imati jasniju sliku kojih 14 će odraditi novembarsku akciju, u sklopu koje je i gostovanje Belgiji 28. novembra (15.30).

- U ovim kvalifikacijama ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige i NBA, možda to i nije tako loše ako pobedimo. Ako ne pobedimo, onda ne valja ništa.

Pešić je sada iz selektorske pozicije analizirao globalni problem neusaglašenosti klupskog i reprezentativnog kalendara.

- Svi igrači dolaze, osim onih koji 25. i 26. novembra igraju utakmice u Evroligi. Razgovarali smo i sa trenerima, klubovima, postoji velika želja da igrači dođu odmah posle utakmice. E sada, na nama je da vidimo da li ima smisla da se pravi takva kombinacija, da Micić i Petrušev dođu posle teške utakmice sa Fenerom. Zvezda igra 26. novembra, tako da ne možemo da računamo na njene igrače uprkos njihovoj želji i spremnosti kluba da pomogne.

Dakle, spremnost igrača da se odazovu nije upitna, ali su se drastično promenile okolnosti otkad je Pešić prvi put vodio naš nacionalni tim.

- Čak i u moje vreme, klubovi su zvali mene, dosađivali i lobirali da njihovi igrači budu u reprezentaciji. Sada toga nema, čak ni agenti igrača ne zovu. Mene do sada niko nije zvao da kaže: "Slušaj, Kari, ti verovatno ne znaš tog igrača, dobar je i trebalo bi da ga vidiš". Sve se menja. Ko jedino želi da igra za reprezentaciju? Ja, Tarlać, Savez i igrači, ali igrači ne odlučuju.

Pešić naglašava da čak ni nacionalne lige ne žele da prilagode kalendar takmičenja reprezentativnim obavezama.

- To nije samo kod nas, nego u čitavoj Evropi. Imali smo razgovore sa ABA ligom, dogovor je bio da se uradi sve da se mečevi igraju u petak i subotu, kako bi igrači imali makar jedan dan za regeneraciju. Naravno, to se nije desilo.

Selektor ističe da su ove kvalifikacije početak olimpijskog ciklusa, specifično trogodišnjeg zbog pandemije koja je Igre u Tokiju pomerila za 2021.

- Vrlo brzo nas očekuju Olimpijske igre u Parizu 2024. Bavimo se kratkoročnim zadacima, ali istovremeno razmišljamo i o Olimpijskim igrama. Svi bismo voleli da u reprezentaciji budu svi naši najbolji igrači, u isto vreme i najmlađi, da se igra atraktivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, dodaje iza leđa, zakucava i da se na kraju osvoji zlatna medalja. Ali, to je nemoguće. Mi smo ovde da se na neki način prilagodimo postojećim uslovima.

TEODOSIĆ ŽELI DA POMOGNE

PEŠIĆ je posetio kapitena reprezentacije Miloša Teodosića.

- Miloš je rekao: "Ja sam uvek spreman da igram za reprezentaciju, na raspolaganju sam dokle god ti misliš da mogu da pomognem". Međutim, situacija se menja iz dana u dan, imao je zdravstveni problem u svojoj porodici, ne znam kako će se to dalje odvijati. Iz tih razloga na treningu u ponedeljak imaćemo čistiju sliku ko će nastupiti protiv Letonije.

SPISAK ČEKA "MAKAZE"

NA širem spisku su: Vasilije Micić, Filip Petrušev (Efes), Ognjen Jaramaz (Bajern), Jovan Novak, Dušan Ristić (Fuenlabrada), Miloš Teodosić (Virtus), Nikola Rebić (Miteldojčer), Nemanja Nedović (Panatinaikos), Vanja Marinković (Baskonija), Dragan Apić (Zjelona gora), Dalibor Ilić, Aleksa Radanov, Balša Koprivica, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Nemanja Dangubić, Rade Zagorac, Alen Smailagić (Partizan), Aleksa Uskoković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac (C. zvezda), Nikola Jović, Nikola Đurišić (Mega), Marko Jagodić Kuridža (Budućnost).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!