TIM SNOVA ISPRATIO DUDU: Kovčeg u kola sakrivena cvećem uneli Obradović, Divac, Rađa, Paspalj, Danilović i Zdovc (FOTO)

V. PRERADOVIĆ

22. 09. 2021. u 08:15

TIŠINA se spustila na porodičnu grobnicu na Novom groblju, u kojoj je juče sahranjen srpski i svetski trenerski velikan Dušan Ivković.

ТИМ СНОВА ИСПРАТИО ДУДУ: Ковчег у кола сакривена цвећем унели Обрадовић, Дивац, Рађа, Паспаљ, Даниловић и Здовц (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

Oko nje u stavu mirno publika, u broju dovoljnom da napuni košarkašku dvoranu. Tišinu su na trenutak prekinuli golubovi, pušteni da slobodno odlete u nebo sa dušom čoveka koji je prema njima gajio ljubav skoro kao prema košarci.

Poslednje putovanje velikog lafa bilo je veličanstveno kao i njegov život, kao i karijera u kojoj nije ostalo nijedne prazne stranice. Nepregledna reka ljudi u mimohodu je ispratila svog prijatelja, mentora, učitelja života i, na prvom mestu, trenera sa velikim "T". Ta nema povorka zapravo je bila glasna retrospektiva Dudinog životnog veka u kojem ništa nije nedostajalo.

Kovčeg su u kola potpuno sakrivena cvećem uneli članovi jugoslovenskog tima snova, koji je pod Ivkovićevom komandom otplesao poslednju tačku osvajanjem zlata na Evropskom prvenstvu u Italiji 1991. Petorka u sastavu Vlade Divac, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Predrag Danilović i Jurij Zdovc, koji se tada u suzama povukao iz tima po političkoj direktivi u osvit građanskog rata. Sa njima Željko Obradović, igrač sa zlatnog Svetskog prvenstva godinu ranije u Argentini, kasnije kum i Ivkovićev doživotni saputnik.

U koloni i ostali članovi čuvene generacije sa Evropskog prvenstva u Atini 1995. One koja se na čelu sa Dudom prva probila kroz gvozdenu zavesu sankcija i postala verovatno najvoljenija u istoriji našeg timskog sporta. Nije bio potreban selektorov poziv da se odazovu i Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Miroslav Berić, Zoran Savić, Saša Obradović, Željko Rebrača... Pozvao ih je dug prema čoveku koji je u najtežim vremenima i njima odškrinuo vrata večnosti.

Nisu izostali ni dužnici iz 2009, sa Evropskog prvenstva u Poljskoj na kojem je Duda isklesao novu generaciju i srebrnom medaljom skinuo paučinu ispletenu neuspesima reprezentacije godinama unazad. Selektora su ispratili i Novica Veličković, Stefan Marković, Milenko Tepić, Nenad Krstić, Kosta Perović, Marko Kešelj, Nikola Kalinić...

Počast počasnom građaninu Pireja odao je Olimpijakos, koji je Duda ovenčao sa dve od ukupno tri evroligaške titule. Rekom poštovanja na Novom groblju plovili su vlasnici kluba braća Panajotis i Jorgos Angelopulos, legendarni Vasilis Spanulis, Ivkovićev pomoćnik iz doba pirejske bajke Milan Tomić.

Na poslednji naklon velikom generalu stigli su i moskovski "armejci", koji ne zaboravljaju da je Ivković tokom tri godine u CSKA remontovao zarđalu mašinu i pripremio je za nove uspehe. Požnjeo ih je sadašnji trener Dimitris Itudis, koji je tokom sahrane stajao tik uz Željka Obradovića. Duda je bio deo njihovog neraskidivog trojstva. Od "kouča" se oprostio još jedan legendarni grčki košarkaš - Teodoros Papalukas, učenik iz CSKA i Olimpijakosa.

Spojio je Ivković sve zlatne generacije. Dragan Kićanović krio je suze tamnim naočarima, dok je neutešna supruga Nena primala izjave saučešća. U bratskom zagrljaju bili su Ivkovićev mlađi sin Pavle i Obradovićev sin Đorđe, tuga je slomila i Željkovu suprugu Vesnu.

O Dudi je sve ispričano, tako da nije bilo govora osim kratke poruke glumca Gorana Sultanovića, koji je najavio svom prijatelju druženje u nebeskim kafanama, poput onih na Crvenom krstu i na Čuburi. Tamo će dopričati priče sa beogradskih ulica i terena Radničkog, koje su iznedrile i formirale velikog Dušana Ivkovića kao trenera i osobu.

- I sam je uspeo da bude zvezda na nebu Srbije, evropske i svetske košarke. Ne pristajem, mada znam da nisam u pravu, da je ovo rastanak. Ovo shvatam kao jedan od onih trenutaka kada on zapakuje svoje golubove, zapali u neki od evropskih gradova da tamo širi svoju filozofiju o košarci. A onda, kad opet pobedi, bane na Crveni krst, sedne u neku od kafana i nastavimo nikad dopričane priče o Radničkom...

VELIČINA SPAJA I RIVALE

SAHRANI Dušana Ivkovića prisustovali su i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, bivši predsednik KSS Dragan Đilas, sadašnji trener Crvene zvezde Dejan Radonjić i nekadašnji Partizana Duško Vujošević. Dudina veličina spaja i velike rivale.

Na komemoraciji, održanoj dan ranije, zbog obaveza nije bio njegov menadžer Miodrag Ražnatović, ali je stigao na sahranu čoveka koga je smatrao svojim drugim ocem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!