"MUNDIJAL JE ZA UŽIVANJE": Legendarni Bora Milutinović za "Novosti" o žrebu u Dohi

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Dohe - N. Iljukića

03. 04. 2022. u 22:10

SRETALI smo Boru Milutinovića na raznim mestima i meridijanima. Među fudbalskim i nekim drugim svetom. Ali, ono što smo videli juče u Dohi graniči se sa euforijom kakvu su nekada imali valjda samo "Bitlsi", a danas možda još samo neka filmska zvezda.

МУНДИЈАЛ ЈЕ ЗА УЖИВАЊЕ: Легендарни Бора Милутиновић за Новости о жребу у Дохи

Foto: N.I.

U lobiju hotela "Kempinski" na ostrvu Perla vrvi kao u košnici. FIFA je izabrala najbolje i najskuplje mesto u prestonici Katara da se u dane kongresa i pre i posle žreba tu pronađe mir. Ali, mira nema danima, jer se iza osmeha sreću poznata fudbalska lica, a kada se Bora Milutinović pojavio u hotelu, kompletan šou je mogao da počne. Amerikanci, Meksikanci, domaćini iz Katara, fudbaleri, treneri. Ma, čak i recepcionerke hotela pozdravljaju Boru, hoće zajedničku sliku, da mu upute neku reč.

- Živim prekoputa hotela, nepunih 500 metara odavde. Često dođem na ovo mesto koje ima poseban komfor i mir. Sjajno je što je Katar domaćin sledećeg Svetskog prvenstva u fudbalu - počinje Bora Milutinović razgovor za "Novosti".

Pre tri dana, kada je u Kongresnom centru u Dohi održan žreb za Mundijal, Bora Milutinović je bio jedan od osmorice aktivnih učesnika, kada je drama bila na vrhuncu, tokom izvlačenja kuglica. Uz našu legendu bili su još domaća zvezda Abdel Ahmed Malala, Lotar Mateus, Kafu, Džej Džej Okoča, Tim Kejhil, Ali Dei i Rabah Mađer.

- Veoma sam ponosan što sam bio u takvom društvu. FIFA ceni fudbalske ljude sa svih meridijana, vodi na poseban način brigu o svakom čoveku koji je u njenom sistemu, koji je nekada značio nešto u fudbalu. Poziv sam prihvatio sa velikim ushićenjem i taj deo posla na bini sam uradio sa jednom posebnom emocijom - dodao je Milutinović.

Foto: N.I.

 

Počnemo razgovor na sledeću temu, ali ne vredi. Evo ih Ameri i prekidaju nas. Eno ih Brazilci i selektor Tite, pa Ekvadorci, Urugvajci. Šta da se radi. Čekamo strpljivo i ispunjavamo Borine želje, jer svaki njegov susret sa znancima iz bilo kog dela sveta mora da se ovekoveči fotografijom.

- Amigo, brader, frend, hej ti mali - doziva Bora jednog po jednog bivšeg igrača ili trenera sa kojim se sretao u prebogatoj karijeri, na raznim tačkama planete.

Skoro dečački euforičan vraća se za sto.

- Gde smo ono stali? A, da, Mundijal. Vidi, da ti kažem nešto. Ako ovi naš misle ovde da dolaze spuštenog nosa i spuštenog garda, bolje da se ne pakuju na ovako dalek put. Ako hoće da igraju kao u kvalifikacijama, ja ću biti njihov najverniji navijač ovde. Da samo znate kako sam mirno odgledao utakmicu Portugalija - Srbija. Pada onaj gol u 90.minutu i ja se setim koliko sam samo onakvih trenutaka imao u karijeri. I dobio sam još jedan dokaz koliko je fudbal lepa i nepredvidiva igra u kojoj jedan detalj, jedan pravi ili pogrešan korak u danu utakmice, makar se on desio i pre njenog početka, može da bude presudan - dodaje popularni Bora.

Nego, nas zanima Srbija. Bora je bio na bini, na metar od trenutka kada su se u našoj grupi pojavili Brazil, Švajcarska i Kamerun.

- Teška grupa, baš. Prvo kolo i odmah Brazil. Ali, znate, što reče Piksi, Brazil je utakmica za uživanje. Izađeš na teren i prepustiš se lepoti te igre. Kod nas Srba je mnogo važna jedna stvar: sa kakvom će glavom da dođu igrači na Svetsko prvenstvo. Ako budu psihološki spremni, završićemo više od pola posla. Ako bude neke blokade, kao- Brazilci su nam prvi rival, Švajcarcima treba sa vratimo neke dugove, sa Kamerunom ćemo lako, e onda smo u problemu. Ali, sviđa mi se kako Stojković radi i ne sumnjam sa će to sve da bude dobro - kao lava izvire optimizam iz Milutinovića.

Sreo se Bora i sa Titeom, selektorom Brazila.

- On ima posebnu energiju i strast prema fudbalu. Opet će da napravi reprezentaciju koja će biti prvi favorit na Mundijalu, a ja bih voleo da ga Srbija iznenadi na startu, pa neka se posle vade protiv Švajcarske i Kameruna - smeje se Bora.

Sa puno poštovanja je Milutinović oričao o "kariokama", jedinim timom koji je učestvovao na svim svetskim prvenstvima. A prava je privilegija bila za "Novosti" da za sagovornika imaju jedinog trenera na svetu koji je na pet uzastopnih svetskih prvenstava vodio pet različitih selekcija.

Podsetimo, Bora je 1986. godine u Meksiku vodio domaćina, 1990. u Italiji Kostariku, 1994. u Americi opet domaćina, 1998. u Francuskoj Nigeriju i 2002. u Japanu i Južnoj Koreji Kinu.

- To su stvari kojih se rado sećam, a FIFA nikada ne zaboravlja takve stvari. Zato sam ponosan što sam bio deo onako spektakularnog žreba. Znate, na predstojećem Mundijalu, imaću čak četiri svoje reprezentacije. Moju rodnu Srbiju u grupi G, Meksiko u grupi C, Amerikance u grupi B i Katar u grupi A. U Kataru radim već godinama u čuvenoj Espajer akademiji i zato su oni na neki način takođe "moji" - zaključuje Milutinović.

FINI NEKI MOMCI

HVALI Bora Milutinović selektora Srbije Dragana Srojkovića, ali i njegove izabranike.

- Vidi se da su neki fini momci. Drago mi je da stalno u medijima čitam kako su ponosni na dobru atmosferu u svojim redovima. To je ključ svega. Kada imaš porodične odnose u ekipi, sve je lakše. Ponavljam, grupa u kojoj je Srbija je teška, ali Srbija može da bude jedan od dva favorita grupe, jer ima vrhunske igrače, pogotovo u ofanzivnoj liniji. Pogledajte samo šta rade Mitrović, Tadić i Vlahović - hvali Milutinović Piksijeve "orlove".

KATAR PUN POGODAK

MUNDIJAL kad mu vreme nije. Ili, u prevodu na jezik novog doba: prevruće je - ali standard!

- Katar niče iz peska i razvija se iz dana u dan. Fudbal je nacionalna opsesija i ovde ga obožavaju. Bez obzira na neobičan termin, uveren sam da je FIFA napravila pravi izbor sa domaćinom. Predsednik FIFA Đani Infantino je rekao u petak na žrebu da će ovo biti najbolje organizovan Mundijal do sada. Ja vas sve uveravam da će to stvarno tako onda da bude - kaže Milutinović.

VODAVODA od početka uz naše fudbalere

- VODAVODA od osnivanja do danas podržava sport i vrhunske profesionalce u sportu, a naši fudbaleri ove godine zauzimaju posebno mesto u toj kategoriji. U reprezentaciji se oseća odlična energija, faktor koji pored talenta i rada igra ključnu ulogu u postizanju svakog značajnog sportskog rezultata. Želja nikada nije bila sporna i to nam je zajedničko, jer ni VODAVODA ne bi bila tu gde jeste da svaki član našeg tima nema ogromnu želju za osvajanje sveta. Naši fudbaleri neporaženi u kvalifikacijama vratili su veru naciji, ljudi žele da se raduju uspesima svojih fudbalera i verujem da ćemo svi zajedno slaviti nove pobede na Svetskom prvenstvu u Kataru - Vojin Đorđević, osnivač i kreator brenda VODAVODA, zvanične vode fudbalske reprezentacije Srbije.

BONUS VIDEO: DAN KADA SE ZVEZDA POPELA NA KROV SVETA: Pre 30 godina crveno-beli su ostvarili legendarni uspeh

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)