DULE SAVIĆ ZA "NOVOSTI": Radovao sam se golu Mitrovića kao da sam ga ja dao, ovakvi potezi nam vrate lepa sećanja

N. ILjUKIĆ

25. 03. 2021. u 21:00

LEPO je jednom davno rekao legendarni fudbaler Liverpula Bil Šenkli: "Fudbal je igra u kojoj osmorica nose klavir, a trojica ga sviraju"! Kako to izgleda u slučaju fudbalske reprezentacije Srbije videlo se preksinoć na utakmici početka kvalifikacija za SP u Kataru protiv Irske (3:2), kada su trostruki asistent Dušan Tadić i strelci Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović i praktično objasnili ovu jednostavnu definiciju.

ДУЛЕ САВИЋ ЗА НОВОСТИ: Радовао сам се голу Митровића као да сам га ја дао, овакви потези нам врате лепа сећања

FOTO: N. Skenderija

Pričati o kreacijama kapitena Tadića, ili golu Vlahovića, koji je poništio rano vođstvo gostiju, jedno je. Međutim, vodeći gol Srbije i pečat na pobedu Mitrovića su potpuno drugačija fudbalska dimenzija, jer su ova dva pogotka praktično poništila sav stres i duševnu bol najboljeg strelca "orlova". Mitar je lob udarcem u 69. minutu odsvirao jednu od najlepših fudbalskih "solaža", koja se periodično na travi stadiona "Rajko Mitić" dešava kada na nju kroče Antonjin Panjenka, Dijego Maradona, Dragan Stojković...

- Iznenadio nas je sve Dragan Stojković izborom tima i početnom taktikom na terenu. Srbija bi trebalo da uvek, protiv rivala kao što je Irska, igra sa dva napadača. Mnogo je bilo važno da pobedimo na početku kvalifikacija za Mundijal, a dva Mitrovićeva gola, od kojih je prvi pravo remek-delo, oduševili su me. Pravo da vam kažem, radovao sam im se, kao da sam ih ja dao - rekao je danas za "Novosti" legendarni fudbalski as Dušan Savić, opisujući sreću posle trijumfa "orlova".

ENGLEZI: PROBUDIO MESIJA U SEBI

NISU samo u Srbiji oduševljeni vanserijskim potezima Mitrovića (26) na meču sa Republikom Irskom. U sličnoj euforiji su i novinari u Engleskoj, jer u Londonu i Fulamu naš as zarađuje za život.

- Mitrović je probudio Lionela Mesija u sebi i pogurao Srbiju ka Mundijalu u Kataru. Napadač Fulama je postigao gol na koji bi i vlasnik "Zlatne lopte" bio ponosan, kasnije je dodao još jedan, što su njegovi prvi golovi posle šest meseci - slikovito je britanski "San" opisao igru centarfora Srbije.

Taman kada nam se svima učinilo da će Mitrović dugo da pamti 12. novembar 2020. i horor posle promašenog penala protiv Škotske, njemu i nama se desila Irska, i posle jedva 130 dana je na najlepši mogući način vraćen na veliku scenu i život. Sa dva prelepa i izuzetno važna gola, sa 38. pogotkom za reprezentaciju i izjednačavanjem na večnoj listi strelaca sa legendarnim Stjepanom Bobekom. Mnogo više od svega možda znači i podsećanje na jedan lob iz oktobra 1982, kada je Dijego Maradona nasamario Aleksandra Stojanovića. Na istom ovom stadionu, na istom ovom golu...

FOTO: Promo

Tada je Maradoni aplaudiralo 90.000 ljudi. Mitru je preksinoć aplaudiralo jedva stotinak ljudi iz svečanih i novinarskih loža!

- Lepo je to što ovakvi vrhunski potezi mogu da nam vrate neka sjajna sećanja. Mada, priznajem da su i Maradonin i Mitrovićev lob bili u značajnoj meri i rezultat grešaka dvojice golmana. Ipak, to ne umanjuje njihovo majstorstvo i lucidnost - dodao je Savić.

VEČNA LISTA

Stjepan Bobek 38 (63)

Aleksandar Mitrović 38 (62)
Milan Galić 37 (51)
Blagoje Marjanović 37 (58)
Savo Milošević 37 (102)
Rajko Mitić 37 (59)
Dušan Bajević 29 (37)
Todor Veselinović 28 (37)
Bora Kostić 26 (33)
Predrag Mijatović 26 (73)
- Golovi i mečevi za A tim

U fudbalskoj priči i metafori o osmorici koja nose klavir i trojici koja ga sviraju, bilo je previše simbolike na selektorskom debiju Piksija Stojkovića. On je imao priliku da prvi put u karijeri vidi sa klupe reprezentacije kako je bilo njemu kada su mu komandovali Veselinović, Milutinović, Toplak, Osim, Santrač, Živadinović, Boškov i Petković.

FOTO: M. Vukadinović

O fudbalskom virtuozu koji je na najlepši mogući način izlečio svoje "spržene" emocije posle jednog promašenog penala, tek će da se priča. Mitrović je na pragu golgeterskog rekorda svih vremena i na najlepši način je poveo svoju selekciju ka Mundijalu u Kataru. Prekosutra nam u goste dolazi Portugalija. Valjalo bi klasu dokazati i protiv najboljih!

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu