"SVECI" I "ĐAVOLI" NA MUKAMA: Neočekivani porazi zakomplikovali život bogatim

Z. Ćorović

05. 11. 2020. u 19:32

NIJE lako ni "svecima" ni "đavolima".

СВЕЦИ И ЂАВОЛИ НА МУКАМА: Неочекивани порази закомпликовали живот богатим

Foto AP

Najveći favoriti Grupe H Lige šampiona, Pari Sen Žermen i Mančester junajted, posle tri kola našli su se na mukama i može se vrlo lako desiti da im nemački Lajpcig pomrsi račune, pa da neko od ova dva velikana ne prođe u narednu fazu.

Vicešampion Evrope je u težem položaju, jer je od mogućih devet osvojio samo tri boda i čeka ga grčevita borba da se izbori za jedno od dva mesta koje vode dalje. Za prebogate Parižane bila bi prava tragedija ukoliko njihov tim, u koji su uložene stotine miliona evra, omane već u prvoj fazi elitnog takmičenja. Pred sobom kao prepreku imaju i tradiciju, jer su ispali u oba prethodna slučaja kada su bili u istoj situaciji posle tri kola u grupi, sa tri boda 1997. i 2004. godine. Trener "svetaca" Tomas Tuhel ističe da nema panike i da je sve i dalje u njihovim rukama, ali tako je bilo i u sredu uveče u Nemačkoj - pa ispalo. PSŽ je poveo golom Di Marije, a onda je Argentinac promašio penal posle koga je Lajpcig napravio veliki preokret za osvetu u polufinalu kada je bilo 0:3. Gosti iz Pariza su meč završili sa dva crvena kartona.

- Bila je tesna, teška utakmica, vrlo iscrpljujuća - rekao je posle poraza Tuhel, koji nije tražio alibi što zbog povreda nije mogao da računa na dvojicu najboljih, Nejmara i Mbapea. - Počeli smo dobro i uspeli da stvorimo brojne šanse. Promašili smo penal, a oni su postigli svoj. To je verovatno bila razlika. Posle prvog crvenog kartona koji smo dobili, postalo je veoma teško. Mogli smo i sa desetoricom da pariramo. Ali u Ligi šampiona treba da rizikujete, a mi to nismo učinili.

Tuhelov učenik na protivničkoj klupi bio je zato mnogo bolji hazarder. Mladi trener Lajpciga Julijan Nagelsman (33) bacio je sve karte u napad, što je bilo hrabro i uspešno. Njegov tim se sa šest bodova i te kako pita u ovoj grupi gde će možda na kraju odlučivati i skor u međusobnim duelima za ulazak u šesnaestinu finala. Lajpcigov preokret bio je od prestižnog značaja za Nemce jer su u trećem kolu LŠ sve četiri ekipe iz ove zemlje slavile pobede. I to uz dve "šestice" Borusije Menhengladbah i ubitačnog Bajerna koji je u Salcburgu stigao do četrnaestog uzastopnog trijumfa.

Dortmund je na gostovanju Brižu u prvom poluvremenu ispalio tri hica i stao. Opet je u prvi plan iskočio dvadesetogodišnji Erling Haland, dvostruki strelac. Statističari posle svake njegove utakmice izvlače nove rekorde. Norvežanin je postao jedini igrač "milionera" koji se upisao u strelce u prva tri kola grupne faze LŠ. Jedini je na 11 mečeva LŠ postigao 14 pogodaka i zanimljivo je da se po tom učinku već izjednačio sa dvojicom Brazilaca, "zubom" Ronaldom i Adrijanom. Ako nastavi ovim tempom, Haland ima najveće šanse da u u perspektivi stigne i prestigne dvojicu "nedodirljivih". Kristijano Ronaldo je posle pauze zbog korone protiv Ferencvaroša odigrao prvi elitni meč ove sezone, ali nije bio strelac u Juventusovom laganom trijumfu (4:1). Portugalac je ostao na cifri od 130 pogodaka i ovo mu je 18. Liga šampiona u karijeri, samo je Ikar Kasiljas odigrao više (20).

Leo Mesi se za korak primakao (118 pogodaka) svom najvećem rivalu, novim penal pogotkom. Barselona se mučila na svom stadionu protiv Dinama iz Kijeva (2:1) iako je već u petom minutu dobila jedanaesterac. Mesi je pogodio sa bele tačke i verovatno i njega "žulja" podatak da je svih pet pogodaka ove sezone postigao sa penala (četiri za Barsu i jedan za Argentinu). Ovo mu je bio 150. evropski meč (146. u LŠ i četiri u Superkupu), ali se u njemu nije proslavio, kao ni čitava ekipa.

ZANIMLjIVOSTI

l Sevilja je drugi španski klub koji je uspeo u LŠ da preokrene posle dva gola zaostatka (Ren 3:2), prvi je Real (2009. sa Romom)

l Golman Čelsija Eduard Mendi vezao je šest mečeva bez primljenog gola

l Leo Mesi je u Ligi šampiona za Barselonu šutirao 18 penala, precizan je bio 15 puta

l Sve tri francuske ekipe, PSŽ, Marselj i Ren, doživele su poraze u ovom kolu LŠ

l Štoper Bašakšehira Martin Škrtel radovoao se prvoj pobedi u LŠ još od septembra 2009.

l Timo Verner (Čelsi) je prvi nemački fudbaler koji je na jednoj utakmici LŠ realizovao dva penala, posle Lotara Mateusa u aprilu 1987. (Bajern - Real M.)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!