SKANDAL NA OSTRVU – ENGLEZI NAPALI MATIĆA: Nemanja i dalje odbija da nosi “cvet maka” zbog bombardovanja Srbije

Novosti online

03. 11. 2020. u 08:28

SRPSKI fudbaler Nemanja Matić (32) jedini je koji je prethodnog vikenda istrčao na teren Premijer lige, a na sebi nije imao poseban dres na kome je prišiven "poppy" (cvet maka).

СКАНДАЛ НА ОСТРВУ – ЕНГЛЕЗИ НАПАЛИ МАТИЋА: Немања и даље одбија да носи “цвет мака” због бомбардовања Србије

Foto AP

U pitanju je simbol koji se nosi tokom "Nedelje sećanja" u Velikoj Britaniji u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata, ali pošto ima i širu primenu, sećanje na sve žrtve vojnika "britanske legije", ima onih kojima nije prijatno da ga ističu

Svake godine se održava i poseban marš povodom toga, učestvuju i vojni veterani koji su učestvovali i u Drugom svetskom ratu, ratu u Koreji, na Foklendskim Ostrvima, ali i kao pripadnici NATO snaga u Persijskom zalivu, Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Irskoj, Iraku, Avganistanu, pa je Nemanja Matić odlučio da ne nosi "cvet maka" posle tog saznanja.

Bivši reprezentativac Srbije je nosio "poppy" dok je igrao u dresu Čelsija, ali je od 2018. prestao da ga ističe na dresu i navijačima koji su ga napali ponudio je objašnjenje.

- U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima".

- Ipak, za mene je je to samo podsećanje na napad koji sam osetio lično kao dečak, uplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje cveta maka nije primereno".

- Ne želim da umanjim cvet maka kao simbol ponosa u Britaniji, niti da uvredim nekoga, ali, ipak, mi smo smo svi ono što smo preživeli i ovo je moj lični izbor, iz navedenih razloga. Nadam se da će svi razumeti moje razloge koje sam izneo i da sada mogu da se posvetim pomaganju ekipi u utakmicama koje predstoje", napisao je Matić na svom Instagramu.

Srpski fudbaler bio je meta kritika u Britaniji tokom jeseni 2018. godine, kao i još neki drugi fudbaleri (Džejms Meklin), dok prošle sezone nije - prosto jer je bio povređen. Sada kada je ponovo bio na terenu u toku "Nedelje sećanja", ostao je pri stavu da ne nosi "cvet maka".

Tako je bilo kada je istrčao na teren protiv Arsenala (0:1), imao je drugačiji dres od ostalih igrača na terenu, a iako su ga mediji zaobišli ovoga puta - navijači nisu.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba