MNOGO PLUSEVA I JEDAN "RIJALITI MINUS": Generalni sekretar Zajednice Superlige zadovoljan pravcem kojim ide srpski fudbal

Tanjug

19. 08. 2020. u 17:13

МНОГО ПЛУСЕВА И ЈЕДАН РИЈАЛИТИ МИНУС: Генерални секретар Заједнице Суперлиге задовољан правцем којим иде српски фудбал

Foto: Arhiva Novosti

NIJE sve tako crno u srpskom klupskom fudbalu, ima mnogo "pluseva" koji daju razloge za optimizam, a opšti utisak bio bi još bolji kad ne bi bilo "rijaliti saopštenja", opšti je zaključak posle četiri odigrana kola u Superligi.

Ljubitelji fudbala, za sada samo preko TV ekrana, videli su utakmice kojih se ne bi postidele ni najjače lige, poput recimo duela Crvena zvezda - Spartak ili Vojvodina - Čukarički, nekoliko spektakularnih golova, mnogo mladih igrača zahvaljujući "bonus pravilu".

Ali, nažalost "rat saopoštenjima" večitih rivala Crvene zvezde i Partizana na samom startu šampionata, dobrim delom pokvario je tu pozitivnu sliku.

- Mi stalno pokušavamo da napravimo neki napredak u našem najelitnijem takmičenju, kao i Prvoj ligi, i definitivno imamo faze koje nam govore da sve ide u pravcu koji svi želimo. Međutim, dovoljno je da se pojavi jedan detalj, jedno saopštenje i stvori atmosfera koja sve devalvira. U trenutku pada senka na sve ono dobro što se desilo, a akcenat je na negativnim stvarima koje su neretko predimenzionirane - smatra generalni sekretar Zajednice Superlige i Prve lige Darko Ramovš.

Prema njegovim rečima, saopštenja klubova su postala neka praksa i oni na taj način skreću pažnju sa nekih drugih stvari, njihovih internih problema.

- Svi smo na to već navikli, ali suština je da tih saopštenja ne bude, jer su sama po sebi neozbiljna i urušavaju napore velikog broja ljudi koji služe srpskom fudbalu i žele da unaprede mnoge stvari u našem takmičenju. Zbog svega navedenog, mislim na ta rijalita saopštenja, u medijima se stvara slika da je sve loše, a mnoge utakmice, kvalitet igre i golovi, idu u prilog tezi da možemo biti ponosni na ono što gledamo na terenima Superlige - ističe Ramovš.

Prvi operativac Superlige dodaje da nije lako igrati pred praznim tribinama, ali da svi zajedno moramo svi da se prilagodimo novonastalim okolnostima zbog pandemije virusa KOVID–19.

Fudbalska javnost je već naviknuta na izbor FSS i Gol kola, a svedoci smo zaista fantastičnih realizacija iz kola u kolo.

- Ne znam koja su to očekivanja javnosti ili pojedinaca na kom to nivou moraju biti utakmice naše lige, jer posle velikih očekivanja dođu i velika razočaranja, ali ja moram da apostrofiram činjenicu da mi pravimo male korake i stvari činimo boljim u vremenu u kome živimo.

Nije tajna, u prethodnom periodu mnogo je urađeno na infrastrukturi.

- Sve uz podršku Fudbalskog saveza, lokalne samouprave, klubova... Uspeli smo da postavimo nove travnate podloge na svim stadionima, urađeni su i dodatni radovi na nekim objektima. Postoje planovi za izgradnju novih stadiona u mnogim gradovima Srbije, ali zbog aktuelne situacije sa virusom korona pojedini projekti moraće izgleda da sačekaju bolji trenutak. Nadamo se da to neće biti dugoročno odlaganje, jer srpskom fudbalu je neophodna još bolja infrastrukura, ulaganja koja će sve podići na jedan mnogo viši nivo.

Ramovš je posebno apostrofirao značaj uvođenja pravila o dva bonus mlada igrača, koje se posle samo četiri kola pokazuje kao pravi potez.

- Odličan potez Fudbalskog saveza, mi smo razvojna liga i nismo prvi koji smo usvojili jednu ovakvu odluku. Setimo se Rumuna, zahvaljujući bonus pravilu dobili su generaciju koja je bila u vrhu evropskog fudbala u mlađem uzrastu. Mislim da će naš reprezentativni fudbal tek profitirati u narednom periodu i svi ćemo videti benefite ovog pravila o bonus igračima. Svi će imati korist, igrači, klubovi, reprezentacija - zaključio je Ramovš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)