U NAPAD NA 20 MILIONA EVRA: Zvezdu čekaju bogate premije u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Z. Ćorović

12. 08. 2020. u 21:11

UZ elitu i glamur dobija se opet i brdo para.

У НАПАД НА 20 МИЛИОНА ЕВРА: Звезду чекају богате премије у квалификацијама за Лигу шампиона

Foto: N. Paraušić

Ako se domogne treće uzastopne Lige šampiona, Crvenu zvezdu čeka nova fantastična zarada. Uprkos tome što je virus korona izazvao veliku finansijsku krizu u svetu fudbala, UEFA ni za cent nije smanjila i promenila premije u svim fazama evropskih takmičenja. Kao i prošle sezone, srpskog prvaka čeka 15 miliona i 250.000 evra ukoliko uspešno prebrodi sve četiri prepreke do elitnog takmičenja.

Naravno, pred crveno-belima su mukotrpan put i teške bitke, ovoga puta u skraćenom formatu takmičenja. U prva tri kola kvalifikacija igra se po jedan meč, samo u plej-ofu dva. Žreb je bio uz Zvezdu, favorit je u prve dve runde protiv Evrope sledećeg utorka, i nedelju dana kasnije sa pobednikom meča Dinamo Tbilisi - Tirana.

Samim tim što je ušla u kvalifikacije za LŠ, Zvezda je zaradila početnih 260.000 evra, kao i premiju za prvo kolo a to je 280.000. Kada po planu i svim očekivanjima eliminipe Evropu, sledovaće joj još 380.000 evra.

Ulaskom u treće kolo kvalifikacija LŠ svaka ekipa dobija dodatnih 480.000. Ta faza je, što bi se reklo i odskočna daska za mnogo viši skok na finansijskoj lestvici. Tu se i "lome" putevi, ali na trećoj prepreci su i rivali mnogo snažniji. Koliko jači, zavisiće i od toga da li Zvezda može da se ugura kao nosilac na žrebu. Ta mogućnost je i dalje otvorena...

LIGA ŠAMPIONA

Start 260.000

K1 230.000
K2 380.000
K3 480.000
K4 5 miliona (poraženi)
Grupa 15,25 miliona
Pobeda 2,7
Remi 900.000
Osmina finala 9,5
Četvrtina finala 10,5
Polufinale 12
Finale 15
Osvajač 4

Plasmanom u četvrto kolo, odnosno plej-of, ekipi Dejana Stankovića bi se otvorili najlepši vidici, na svim poljima. Staza se deli na dva putića, prema Ligi Evrope ili Ligi šampiona. Plej-of garantuje pet miliona evra u slučaju eliminacije, plus 2,9 miliona za plasman u Ligu Evrope što je ukupno, nešto manje od osam miliona evra. Sve to se dobija u slučaju da se ne prođe taj, poslednji stepenik.

U Ligi Evrope, cenovnik je "tanji", svaka pobeda donosi 570.000, a remi 190.000 evropskih novčanica. Prvo mesto u grupi LE nagrađuje se sa milion evra, drugo 500.000, a plasman u šesnaestinu finala još 500.000.

Međutim, napravi li Zvezda novi, veliki podvig i plasira se treći put zaredom u Ligu šampiona, zaradiće super-premiju od 15,250 miliona evra. Tarife su u eliti ostale iste, za svaku pobedu dobija se 2,7 miliona, za remi 900.000.

Nova fudbalska bajka ne garantuje i maksimalan profit kao prethodne dve godine. Crvena zvezda je prošle sezone zaradila oko 26 miliona od učešća u Ligi šampiona. Uz premiju od 15,2 miliona, klubu iz Ljutice Bogdana pripalo je još 2,2 miliona evra na ime desetogodišnjeg UEFA rejtinga (što je otprilike čeka i sada), dok je jedini trijumf u Ligi šampiona, protiv Olimijakosa u Beogradu, doneo 2,7 miliona evra. Oko 6,3 miliona evra zaradilo se zahvaljujući prodatim ulaznicama za mečeve na "Rajku Mitiću", iako su paketi karata bili skupi i nisu se svi prodali.

Iako zbog virusa korona UEFA nije smanjila nagrade i premije, veliko je pitanje kada će se navijači vratiti na tribine i koliko će klubovi moći da računaju na zaradu od prodatih ulaznica. Kalendar je pomeren u odnosu na prethodne, normalne sezone, tako da grupna faza Lige šampiona počinje sredinom oktobra.

Ne samo zbog zarade, Crvenoj zvezdi će biti veoma važno da evropske mečeve igra pred svojim navijačima. Uz punu "Marakanu" čuda se lakše dešavaju i padaju velikani poput Liverpula. I onda takve pobede nemaju cenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave