ISPAD NAVIJAČA TSC: “Plavi bećari” šire mržnju, klub bodre na mađarskom

N. Iljukić

01. 08. 2020. u 19:07

START nove sezone fudbalske Superlige Srbije počeo je umiven nacionalizmom tamo gde se to možda najmanje očekivalo.

ИСПАД НАВИЈАЧА ТСЦ: “Плави бећари” шире мржњу, клуб бодре на мађарском

Foto: Instagram/TSC

Derbi severa Srbije u kojem su snage odmerili i remizirali TSC iz Bačke Topole i novosadska Vojvodina (2:2) imao je uvertiru obojenu šovinizmom i nacionalizmom mađarskih ultranacionalista koji su se sakrili iza plašta i naziva navijača TSC "Plavi bećari" i na prizeman način najavili duela sa Vošom u stilu "derbija juga".

- Nova sezona počinje i naš voljeni tim kreće u marš protiv jedne od najjačih ekipa lige, to nam daje razlog za slavlje. Uz to, uspeli smo da uđemo u Evropu, imamo dobre šanse da u ovoj sezoni igramo na svom novom stadionu i sve počinje "južnim derbijem". Ali, pred praznim stolicama, što je ekstremno teško prihvatiti - napisali su "plavi bećari" u svom saopštenju.

Prvi je na sve više nego emotivno reagovao trener Vojvodine Nenad Lalatović i to odmah posle meča u Senti. On je posle remija svog tima koji je domaćinu obezbedio Vladimir Silađi u 79. minutu, u stvari najmanje pričao o utakmici, a mnogo više o nacionalističkom ispadu domaćih navijača u najavi duela.

- Moraju svi da znaju, pre svega zbog svih aktera ovde, pa i svih ostalih u celoj Srbiji da ovo nije bio, ne znam kakav derbi juga. I neka se to jednom zna, ovo je bio derbi severa Srbije, velike, naše Srbije, najlepše na svetu. To mora da se zna! U Srbiji se igra srpski derbi i ne može da se igra drugačiji derbi. Danas se igrao srpski derbi, derbi velikog severa Srbije, velike Vojvodine - sa previše emocija je Lalatović govorio u TV kameru posle remija sa TSC.

BODRE KLUB - NA MAĐARSKOM

ZA navijačku grupu "Plavi bećari" prvi put se čulo kada je TSC ušao u Superligu, a svoj nacionalistički istup imali su još u oktobru prošle godine kada je tim iz Bačke Topole gostovao Zvezdi i izgubio 3:1. Tada je pedesetak navijača TSC došlo na stadion "Rajko Mitić" i prvi put se čulo ono što zapravo rade stalno, dok je još publika mogla na tribine u Srbiji: oni svoj klub 90 minuta bodre pesmama na - mađarskom jeziku.

Nema sumnje da će ovo biti stvar istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jer sektor za visokotehnološki kriminal sada treba da otkrije ko je sedeo za tastaturom u petak popodne i prosipao nacionalističke parole u najavi jedne sasvim obične utakmice. Da stvar bude politički osetljivija, napredak fudbalskog kluba TSC iz Bačke Topole i izgradnja kompletne infrastrukture pomognuta je pre dve godine sa 9,5 miliona evra od strane Vlade Mađarske.

Možda će posla imati i Fudbalski savez Srbije i njegova Disciplinska komisija, mada ceo incident ne podleže direktno disciplinskom pravilniku pošto se ovo nije dogodilo na samom stadionu i sportskom događaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)