ZVEZDIN LETNJI PLAN: Bastos i Matavž na radaru šampiona Srbije

Z. Ćorović

13. 07. 2020. u 21:16

HVALI i guraj mlade, ali se najviše oslanjaj na iskustvo. Crvena zvezda je u ovom prelaznom roku "bacila oko" na proverene i prekaljene igrače koji su po ukusu trenera Dejana Stankovića i sa kojima želi da pojača tim pred nove, žestoke borbe u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

ЗВЕЗДИН ЛЕТЊИ ПЛАН: Бастос и Матавж на радару шампиона Србије

Bastos u dresu Lacija Foto EPA

Prve dve laste na "Marakani" su vezista Srđan Spiridonović (26) i napadač Aleksandar Katai (29), a kao sledeća potencijalna pojačanja pojavilo se još nekoliko poznatih imena, sa bogatom igračkom biografijom. Prvi i najvredniji na tom spisku želja je štoper Lacija Bastos. Reč je o reprezentativcu Angole, koji igra na poziciji štopera. Ove sezone nije bio standardan u redovima nebeskoplavih iz Rima, zabeležio je 12 nastupa u Seriji A (jedan gol), pet u Ligi Evrope (jedan gol) i jedan u Kupu protiv Kremonezea, gde je takođe bio strelac. Visok je 180 cm, snažan, dobro se postavlja, u prekidima je opasan po protivnički gol. Rimljani su ga kupili 2016. od ruskog Rostova, gde je igrao tri sezone.

Stanković ga dobro poznaje i sigurno je da kao bivši igrač Lacija ima najbolje i proverene informacije o Bastosovim kvalitetima i formi. Njemu ugovor ističe sledećeg leta, prema "Transfermarktu" vrednost mu je oko tri miliona evra, ali se spekuliše da bi ga Crvena zvezda dobila za milion, što bi bio popust i na Stankovićevo ime. Ipak, može li i toliko naš najtrofejniji klub da zavuče ruku u kasu? Biće potrebni dobra snalažljivost i nekoliko dobrih prodaja.

Ukoliko se Bastos pokaže kao dostupan, sigurno je da bi jedan od sadašnjih štopera crveno-belih napustio klub. Nemanja Milunović ima "odrešene ruke" u izboru nove sredine, dok su Kinezi i dalje zainteresovani za Miloša Degeneka.

Nije tajna da je Crvena zvezda zainteresovana i za bivšeg igrača Lacija, defanzivnog vezistu Ogeni Onazija (27), koji sada igra u turskom Denizliju. I o Nigerijcu Stanković ima visoko mišljenje, zato su uspostavljeni kontakti sa Turcima, iako se još nije ušlo u neke konkretnije pregovore. Pošto se ozbiljno računa i na iskusnog Sanogoa koji se oporavio od povrede, očigledno je da Zvezdin trener želi da zacementira manevar još jednim proverenim i ozbiljnim legionarom.

Iako je situacija sa koronom i dalje nepredvidiva, pa se sužavaju vidici svih planiranja, na fudbalskoj pijaci će biti sve življe.

Tim Matavž Foto M. Vukadinović

Tim Matavž (levo) u duelu sa Aleksandrom Kolarovom foto: M.V.

Iz Slovenije je stigla vest da je srpski šampion, navodno, zainteresovan za Tima Matavža (31), napadača Vitesea. Ni on, eto, ne može da se pohvali mladim godinama, ali zato može golovima i odličnim učinkom u holandskom prvenstvu. Prethodne sezone odigrao je za Vitese 27 utakmica i postigao 13 golova. Matavž je počeo karijeru u Gorici, potom igrao za Groningen, Emen, PSV, Augsburg, Đenovu, Nirnberg i Vitese, a do sada je u klupskoj karijeri odigrao više od 400 utakmica i postigao skoro 160 pogodaka. Za reprezentaciju Slovenije je na 38 nastupa 11 puta tresao protivničke mreže.

Ovaj poznati "lisac" sigurno bi doneo nešto konkretnije napadu crveno-belih koji će, verovatno, doživeti i najveće promene. Očekuju se odlasci Ričmonda Boaćija, Milana Pavkova, pa i Tomanea. Njihova "mlaka" izdanja potrošila su Stankovićevo strpljenje, pa će Zvezda ovog leta pokušati da dovede jednog pravog, rasnog i prodornog golgetera koji će ulivati mnogo veći strah protivničkim golmanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!