ISTOVREMENO U BEOGRADU I U MOSKVI: Evo šta se desilo na ulicama prestonica Srbije i Rusije (FOTO)

Novosti online

06. 05. 2024. u 15:49

Vaskrs, najveći praznik među Hrišćanima, u nedelju su obeležili oni koji poštuju julijanski kalendar, a zanimljive scene desile su se istovremeno u Rusiji i Srbiji.

ИСТОВРЕМЕНО У БЕОГРАДУ И У МОСКВИ: Ево шта се десило на улицама престоница Србије и Русије (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Naime, navijači FK Crvena zvezda, "delije", koje su u u bratskim odnosima sa navijačima moskovskog Spartaka, na originalan način su čestitali pravoslavnim vernicima pomenuti praznik.

Kada je u glavnom gradu Ruske Federacije, pred čuvenim Hramom Hrista Spasitelja podignut, od strane Spartakovih navijača, razvijen transparent "Hristos voskrese!", kao što to možete videti na fotografiji koja je pred vama...

Telegram / Delije

... u Beogradu su "delije", pred hramom Svetog Save razvili hrišćanski odgovor na taj radosni pozdrav:

"Voistinu voskrese!".

Telegram / Delije

Navijači i pravoslavni praznici - ide li to zajedno?

Za one koji se baš to pitaju, "delije" su nedavno u svom kraćem saopštenju poručile , između ostalog, sledeće:

"Dugo smo se borili da se fudbal ne igra na Veliku subotu. Mi smo navijači sa svim manama i slabostima koje prate taj način života ali želeli smo da makar tih nekoliko dana uoči Vaskrsa, centralnog događaja i najvećeg hrišćanskog praznika, bude mira među navijačima i da umesto na stadionima te dane provodimo u hramovima i svojim domovima.

Neko će reći da je licemerno biti Hrišćanin tih par dana a ostatak ili većinu dana u godini provoditi na drugi način. Ali to nije ispravan stav. Mi se borimo svakodnevno, više ili manje, da budemo pre svega bolji ljudi. Borimo se i za bolji svet oko nas kroz društveni aktivizam. Borimo se i za bolji navijački svet u kome će vladati viteški duh. Ali ma koliko da smo u svemu ovome uspešni ili neuspešni, ovo su dani u kojima treba nešto što je važnije od svega da ima svoje mesto u društvu i u našim životima. Da se makar na nekoliko dana zakopaju ratne sekire, ostrašćenosti, dnevne i prolazne brige i da se udubimo u velike događaje koji su se odigrali rad nas i radi našeg spasenja. Ali i da bismo sačuvali kao narod ono što nas najviše određuje a to je naša pravoslavna vera", navode navijači Zvezde.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)