KAJZER NAJVEĆI POSLE PELEA: Vitomir Dimitrijević evocirao uspomene na Bekenbauera za "Novosti"

S.Rajić

19. 01. 2024. u 07:45

ZAMISLITE da u jednom fudbalskom klubu u svlačionici zateknete Kristijana Ronalda, Lionela Mesija, Virdžila van Dajka... Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih prošlog veka u Njujork Kosmosu su bile zajedno legende poput Pelea, Franca Bekenbauera, Johana Krojfa, a sa njima i Surduličanin Vitomir Dimitrijević (75).

КАЈЗЕР НАЈВЕЋИ ПОСЛЕ ПЕЛЕА: Витомир Димитријевић евоцирао успомене на Бекенбауера за Новости

FOTO: Privatna arhiva

Popularni Vito, iz Slovenije, gde već živi godinama, evocirao je za "Novosti" uspomene na taj period, uz osvrt na Kajzera, koji je preminuo 7. januara ove godine.

- Nije Franc bio previše komunikativan, nije bio nalik Peleu, koji je bio uvek raspoložen za šalu i veseo. Jednostavno, nemački mentalitet. Međutim, bio je vrhunski dribler, pa je u Kosmosu mogao da pokaže i ofanzivniju stranu. Bio je sjajan u realizaciji, postizao je dosta golova - priča Dimitrijević.

Žali zbog oproštaja

KADA je Pele ispraćen na večni počinak u Brazilu, 2022, bilo je vanredno stanje zbog korone, a Bekenbauer je sahranjen u krugu porodice. Dimitrijević nije mogao da bude ni u Sao Paulu ni u Minhenu.

- Žao mi je što nisam bio u mogućnosti da se na prigodan način oprostim od obojice - kaže Vito.

Poznato je da ga je Pele zvao Don Vito, ali je jezička barijera bila prevelika da bi i sa ostalima bio prisniji.

- Nažalost, nisam znao ni reč engleskog i zbog toga mnogo žalim. Kada je trener davao instrukcije, svima se obraćao na engleskom, a za mene se podrazumevalo da ću da odradim svoj deo posla, nije bilo potrebe za detaljnija uputstva. Znalo se, Vito će da odradi ono njegovo. Nisam mogao da ostvarim neki bolji kontakt sa ostalim superstarovima i dublji odnos uključujući i Bekenbauera - priča Dimtrijević.

Kao jedna od globalnih zvezda došao je Franc 1977. u Ameriku da poboljša i stavi na fudbalsku mapu tamošnju ligu.

- Uz Pelea, Bekenbauer je najbolji fudbaler ikada. Svaka čast Mesiju i ostalim igračima, ali ako bih mogao da rangiram, Brazilac je broj jedan, a Nemac odmah iza njega. Sećam se turneje kada smo išli, klubovi su plaćali po više od 50.000 dolara, a potom, kada je Franc ostao glavna faca, "tarifa" je spala na 20.000 - objašnjava Vitomir.

Ipak, to što je delio svlačionicu sa najvećim zvezdama, priča je za sebe.

- Kada je Benkenbauer potpisao za Kosmos, želeo je uz sebe u veznom redu da ima jednog dobrog igrača. Sećam se da mi je menadžer rekao: "Vito, ideš na probu u Minhen". Tada nisam znao da me je Bekenbauer gledao sa tribina, taj susret sam odigrao odlično. Franc se složio i aminovao moj prelazak u Njujork. Njemu najviše dugujem za odlazak u Ameriku.

Sada, sa ove distance, divi se svom fudbalskom putu.

- Još mi deluje neverovatno da sam bio u svlačionici sa takvim igračima i šta sam postigao. Bilo je mnogo boljih fudbalera od mene, realno bio sam zlatna sredina, Bog mi je pomogao - zaključuje Dimitrijević.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)