HULIGANI POSVAĐALI HRVATSKI VRH: Milanović kritikuje Grke, Plenković smiruje

Divljački pohod fudbalskih huligana pod kapom ”bed blu bojsa” u Grčkoj dodatno je zaoštrio odnose između Plenkovića i Milanovića.

HULIGANI POSVAĐALI HRVATSKI VRH: Milanović kritikuje Grke, Plenković smiruje

Foto: Jutjub/Manila Bulletin Online

Izravna podrška šefa države huliganima koji u zatvorima širom Grčke očekuju daljnje postupke stvorila je velike probleme i hrvatskoj diplomatiji, jer je Milanović izravno optužio grčko pravosuđe i državu da provode ”ratno pravo” prema ”navijačima” i da sa njima postupaju kao sa ratnim zarobljenicima.

Premijer Andrej Plenković apelirao je na roditelje huligana da više ne traže ”podršku” Milanoviću, jer to šteti njihov deci i njihovoj daljnjoj sudbini, a onemogućuje da diplomati iza kulisa dogovore najbolje rešenje. Poruku Milanoviću poslao je i grčki premijer Kiriakos Micotakis  i u njoj naglašava da je Grčka članica EU gde vrede evropske norme i u takvim slučajevima. Tako je Zoran Milanović nadodao na svoj spisak zemalja i političara sa kojima se posvađao još jednu članicu EU, a stalni su njegovi napadi i na mnoge druge evropske zemlje i vrh koji vodi EU.

Reakcije u Hrvatskoj ukazuju da se predsednikk države priprema za drugi mandat i svojim populističkim izjavama nastoji pridobiti birače. U tim istupima nema mnogo ideologije, pa Milanović plovi između levice i krajnje desnice i po tome je jedinstveni šef države kakvog je Hrvatska imala. Nakon kratkotrajnog primirja sa premijerom očito počinju novi sukobi, a šef diplomacije gordan Grlić Radman sa kojim je Milanović takođe u ratu apeluje da više ”pomaže” hrvatskikm ”navijačima” u Grčkoj.

Podršku Milanoviću u njegovim stavovima da Grčka krši ljudska prava stotinjak mladića koji su napravili stravični nered iskazao je samo fudbalski vrh u državi i Katolička crkva, jer je riječki nadbiskup Mate Uzinić poručio ”ne možemo ih jednostavno proglasiti huliganima peruči ruke od njihove sudbine”. Svi ostali traže da se napokon učini nešto kako bi se sprečilo huligane na stadionima i kako se hrvatski fudbal ne bi mešao sa fašističkim ispadima. Ali, prave inicijative izostaju i sada se na ovom slučaju skupljaju politički poeni, a ne pokazuje prava volja da se spreči divljake i nasilnike. U Splitu su osvanuli grafiti potiv Milanovića gde ga se naziva ”jugoslovenčinom” i ”izdajicom”, ali mu se daje podrška njegovim stavovima prema zatvorenim ”bed blu bojsima”. 

Sramota hrvatskog sporta teško se može isprati, pogotovo kada se politika umeša u nešto što bi trebalo biti samo predmet za policiju i pravosuđe. A u Hrvatskoj ne može proći nijedan događaj da predsednik i premijer nemaju dijametralno različite stavove, zaoštravajući politički živor do tačke ključanja.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK! Ne ide na EURO 2024 jer mu devojka previše dobro izgleda - pa je odlepio?! (FOTO/VIDEO)