HITNA REAKCIJA FSS-A: Srpska kuća fudbala se obratila UEFA povodom užasne situacije na Kosovu i Metohiji

Novosti online

10. 04. 2023. u 16:11

POVODOM novonastale situacije i zabrane "prištinskih vlasti" za organizovanje takmičenja na teritoriji Kosova i Metohije, Fudbalski savez Srbije obratio se UEFA pismom sa oznakom "hitno".

ХИТНА РЕАКЦИЈА ФСС-А: Српска кућа фудбала се обратила УЕФА поводом ужасне ситуације на Косову и Метохији

Foto: N.Iljukić

Pismo FSS prenosimo u celosti:

- Poštovani gospodine Čeferin,

sa velikom zabrinutošću obaveštavamo Vas da privremene institucije u Prištini, proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti.

Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera. Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove. Članovima fudbalskih klubova sa Kosova i Metohije, preti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima. Takva prakse suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.

Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini.

Fudbalski savez Srbije konstantno prati razvoj događaja i uvek će stajati uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Nećemo odustati od zalaganja i primene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici – piše u saopštenju koje su potpisali predsednik Dragan Džajić i generalni sekretar Jovan Šurbatović.

BONUS VIDEO: "TO JE MOGLO DA NAS SKRENE U NEGATIVU!" Trener Zvezde o meču za pamćenje u Subotici

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)