TATA KOŠARKAŠ, GOLOVI SRBIJI KAO SUDBINA: Ovo niste znali o poznatom napadaču

S. R.

16. 03. 2023. u 12:00

NAPADAČ Erik Maksim Čupo-Moting (33), reprezentativac Kameruna i fudbaler Bajerna iz Minhena.

ТАТА КОШАРКАШ, ГОЛОВИ СРБИЈИ КАО СУДБИНА: Ово нисте знали о познатом нападачу

Foto: Profimedia

1. Rođen je u Altoni, luksuznom predgrađu Hamburga (Nemačka), visok je 191 centimetar.

2. Njegov tata Žist, Kamerunac, bio je profesionalni košarkaš, dok mu je majka Nemica. Suprugu Nevin upoznao je u srednjoj školi, imaju sina Lijama.

3. S obzirom na to da su u dvorištu kuće imali mali fudbalski teren, Erik je odmalena šutirao loptu.

4. Započeo je karijeru u Hamburgu. Imao je peh da mu u januarskom prelaznom roku 2010/2011. propadne transfer u Keln zbog greške u softverskom sistemu.

5. Slična stvar desila se deset godina kasnije. Kamerunski savez je poslao poziv Eriku za mečeve nacionalnog tima, ali na pogrešnu mejl adresu Bajern Minhena, pa je propustio okupljanje reprezentacije.

6. Iako se vodi kao napadač, nikada u sezoni nije prebacio brojku od deset golova. Toliko je postigao za Majnc u sezonama 2011/2012. i 2013/2014, a trenutno je u Bajernu na istoj koti.

7. Imao je poziv nemačkog fudbalskog saveza da nastupa za "pancere" kao senior, a u mlađim kategorijama je igrao sa Žeromom Boatengom i Tomasom Milerom. U dogovoru sa tatom odbio je poziv, a od 2010. je za Kamerun odigrao 72 meča uz 20 golova.

8. Svoj prvi, ali i poslednji od tih 20 pogodaka za nacionalni tim dao je protiv Srbije. Prvenac je bio 5. juna 2010. u Beogradu, u porazu (3:4), a 20. u remiju (3:3) na SP u Kataru 28. novembra 2022. Oba puta je postavio konačan rezultat.

9. Ispao je sa Stoukom iz Premijer lige u sezoni 2017/2018, ali mu je menadžer Kija Joharbijan "izboksovao" prelazak u PSŽ.

10. Tokom karijere delio je svlačionicu sa Vinsentom Kompanijem, Rudom van Nistelrojem, Markom Aranautovićem, Kurtom Zumom, Robertom Levandovskim, Kilijanom Mbapeom, Leom Mesijem, Nejmarom... 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)