"DELIJE" U EPICENTRU NAVIJAČKOG RATA: Hrvati u strahu, Italija bruji o pristalicama Crvene zvezde, Grci spremaju posebne mere

Novosti online

19. 02. 2023. u 13:26

OKIDAČ za rat ultrasa koji kulja širom Evrope je pokrenut, a nekako u epicentru svega su navijači Crvene zvezde, popularne "delije". Organi javnog reda i mira širom Starog kontinenta su na oprezu i strahuju od osvetničkih pohoda i misle da je samo pitanje dana kada će situacija eskalirati.

ДЕЛИЈЕ У ЕПИЦЕНТРУ НАВИЈАЧКОГ РАТА: Хрвати у страху, Италија бруји о присталицама Црвене звезде, Грци спремају посебне мере

Foto: Tanjug / AP

No pođimo redom, a priča vuče korene iz Italije. Rivalstvo ultrasa Napolija i Rome je jedno od najozlaglošenijih u svetu, a "čizma" će zauvek pamtiti događaj iz 2014. godine.

Tada je Daniele De Santis, pristalica Rome, ubio Napolitanca Ćiru Esposita, zvog čega je osuđen na 16 godina zatvora.

Ulrasti sa temperamentnog juga Italije su od tog dana obećali osvetu, a policija je nekako uspevala da kontroliše situaciju sve do 8. januara kada je došlo do slučajnog susreta.

Napolitanci su putovali u Đenovu na meč sa Sampdorijom, dok su Romanisti krenuli prema Milanu i duel sa Milanom na "San Siru" se pretvorio u osvetnički pohod.

Došlo je do brutalne i žestoke tuče koja je trajala 20-ak minuta. Italijanske vlasti su odlučile da zabrane sva gostovanja navijačima Rome i Napolija do 14. marta.

Sve se nastavilo 4. febraura nakon utakmice Roma - Empoli a u obračunima su učestvovali navijači Crvene zvezde. "Delije" su napale grupu Rome - "Fedayin"  i ukrale niz banera, zastava i obeležja kao navijački trofej, što i jeste u kulturi ultrasa.

"Delije" su tih dana boravile u Italiji na meču Evrolige u kom je tim sa Malog Kalemegdana igrao protiv Olimpije Milano i ono što je mnoge zabrinulo je što je napad došao potpuno neočekivano.

Za pristalice beogradskog kluba smatra se da su bratska grupa sa Napolitancima, pa i da samim tim imaju jako rivalstvo sa Dinamovim "Bed blu bojsima:, te navijačima

Panatinaikosa koji su sa druge strane bliski pristalicama Rome.

ITALIJA BRUJI O NAVIJAČIMA CRVENE ZVEZDE

Zbog svega toga, priča je dobila posebnu dimenziju u italijanskim medijima. I "Romatoday.it" prenosi prizore sa "Marakane" sa meča Crvena zvezda - Čukarički, na kojoj su spaljene zastave Rome. 

Na severnoj tribini najvećeg srpskog stadiona osvanule su zastave pristalica Rome, koje su im "delije" otele prilikom gostovanja u Italiji na utakmicama košarkaške sekcije.

Tako je naopačke istaknuta zastava čuvene grupe "Fedayin Roma", jedne od najpoznatijih na Apeninima, i ona čiji nestanak je posebno zaboleo Rimljane. 

Mnogo je zastava oteto navijačima iz prestonice, a podignuta je i parola "Izabrali ste pogrešno društvo". 

To je zapravo aluzija na prijateljske odnose Romanista sa zagrebačkim "Bed blu bojsima", tako je indirektno poslata i poruka i našim komšijama.

Ove scene su skrenule pažnju medija i mnogih drugih na Apeninima. Prvo se oglasio novinar italijanskog "Diarija", a potom i neki navijački portali "vučice".

Jedan od njih, "Pagineromaniste", odmah je objavio snimak na kom se vidi kako navijači pale zastavu.

- Nezamislivo se dogodilo, tokom meča sa Čukaričkim navijači Zvezde su pokazali baner koji su ukrali, a onda su ga zapalili - navodi se u tekstu.

S obzirom na to da je u pitanju zastava jedne od najpozloglašenijih navijačkih grupa u Italiji, ova vest glasno je odjeknula i kada je zastava oteta, pa su o njoj pisali i veliki portali u Italiji.

Italijanski "Il Tempo" kaže: "ovo je poslednje poglavlje sukoba".

Takođe, o paljenju zastave piše i veliki navijački protal Rome "Roma Dejli" koji ima nekoliko stotina hiljada pratilaca na društvenim mrežama. I to je dokaz koliki će gnev izazvati ovaj potez navijača Crvene zvezde.

STRAH OD NEREDA U GRČKOJ

U Atini će se 10. marta igrati meč Evrolige između Panatinaikosa i Crvene zvezde i grčka policija je već na nogama jer svi strahuju od moguće osvete.

"Fedayin" grupa ima dugu tradiciji, postoji još od davne 1972. godine, a navijači Crvene zvezde su im ukrali, a zatim i na posljednjoj utakmici protiv Čukaričkog zapalili glavni transparent te su ih na taj način uslovno rečeno ugasili.

Romanisti već tragaju za mogućom izdajicom, ceo svet ultrsa na Apeninima je na nogama i određene navijačke grupe se već ograđuju i šalju poruke da to nikad ne bi uradili.

Sa druge strane Napolitanci transparentno iskazuju stav da su na strani "delija". Čak su na utakmici protiv Kremonezea okačili zastavu Srbije.

Italijanska policija već odavno istražuje moguće osvetničke pohode, ali s obzirom da mnoge navijačke grupe imaju bratske odnose sa drugim ultrasima širom Evrope, mogući su žestoki sukobi jer sledi proleće i veliki broj gostovanja.

I Španci najavljuju sukobe

O potencijalnom haosu pisao je i ugledni španski "As", koji se nije vezao za datum, odnosno nije pominjao 10. mart kao potencijalni "Dan D", već navodi da je potpuno realna opasnost od većih sukoba navijača iz nekoliko država i iz čitave priče ne isključuje navijače Napolija.

- Rimski ultrasi traže osvetu i traže izdajnika koji je pomogao Srbima da izvrše ovaj napad. Navijači Intera su se oglasili i stali u odbranu Rimljana jer smatraju da sukobi treba da se rešavaju oči u oči, a ne ovakvim napadima. S druge strane, navijači Lacija poručuju da je njihov rival doživeo istorijsku sramotu. Postoji opasnost od potpunog rata na ultras sceni Evrope i u njega je uključeno nekoliko grupa u nekoliko sportova i zemalja. Italijanska policija želi da spreči sukobe, ali to neće biti lako - navedeno je u tekstu "As-a.

Podsetimo, Crvena zvezda je ubedljivo savladala Čukarički, golovima Kataija i dvostrukog strelca Bukarija.

BONUS VIDEO - Koreografija navijača Crvene zvezde

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)