UEFA JE OD OVOG DANA STREPELA: Sud nije ostavio dilemu - evo šta će biti sa Superligom u fudbalu

Novosti online

15. 12. 2022. u 16:33

UEFA danas slavi.

УЕФА ЈЕ ОД ОВОГ ДАНА СТРЕПЕЛА: Суд није оставио дилему - ево шта ће бити са Суперлигом у фудбалу

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

I to sa razlogom.

Naime, evropska kuća fudbala ima pravo da blokira klubove da formiraju zasebno takmičenje Superligu, saopštio je glavni zastupnik Evropskog suda pravde Atanasios Rantos.
Kako se navodi u sporu koji se vodi, UEFA je "bila u pravu kada je zapretila sankcijama klubovima jer je to u skladu sa zakonima Evropske unije".
"Pravila FIFA i UEFA prema kojima svako novo takmičenje podleže prethodnom odobrenju - kompatibilna su sa zakonom o tržišnom takmičenju EU", rekao je advokat Rantos.
Najbogatiji klubovi Evrope pokušali su prošle godine da formiraju Superligu, odvojenu od UEFA, ali je projekat propao za manje od 48 sati nakon negodovanja navijača, Vlada i igrača koji su naterali Mančester Junajted, Liverpul, Mančester Siti, Čelsi, Totenhem, Arsenal, Milan, Inter i Atletiko Madrid da se povuku.
Konačna odluka Suda oičekuje se sledeće godine, ali sudije uglavnom slede zaključke nezavisnog advokata.
Zato je već i počelo slavlje u UEFA, koje se delimično ogledalo i u saopštenju evropske kuće fudbala:

- - UEFA najsrdačnije prima nedvosmislen stav Suda kao podršku našoj glavnoj misiji da vladamo evropskim fudbalom, štitimo njegovu 'piramidu' i razvijamo ovaj sport širom Evrope. Ovaj stav glavnog advokata, gospodina Rantosa, je ohrabrujući korak ka očuvanju aktuelne dinamične i demokratske upravljačke struktutre evropske fudbalske piramide. Pomenuto mišljenje osnažuje centralnu ulogu fudbalskih saveza u zaštiti ovog sporta, podržava fundamentalne principe sportskog ogledanja i otvorenog pristupa (takmičenjima) od strane naših članica, a, naravno, i ulogu (svih u UEFA) da ujedinjujemo fudbal, odgovorno i solidarno. Fudbal u Evropi ostaje ujedinjen u čvrstom stavu protiv evropske Superlige, ili sličnih ideja, koje bi ugrozile čitav evropski sportski ekosistem - ističe se, pored ostalog, u saopštenju.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)