PROCVAT SRPSKOG FUDBALA: "Orlići" i dame stopama Piksijevih junaka

Stefan RAJIĆ

16. 06. 2022. u 12:47

USPESI fudbalskih selekcija Srbije u prethodnom periodu nakalemili su se jedan na drugi. Protekla tri meseca obeležila su vanserijska dostignuća čak tri naše selekcije: kadetske, omladinske i ženske senoriske.

ПРОЦВАТ СРПСКОГ ФУДБАЛА: Орлићи и даме стопама Пиксијевих јунака

Foto: Privatna arhiva

"Orlići" i dame ne samo da su došli do tačaka do kojih niko nikada pre njih nije uspeo, nego su ih čak i debelo nadmašili. Igrači do 17 godina (kadeti) su krajem maja nesrećno ispali tek u polufinalu Prvenstva Evrope u Izraelu od Holandije nakon penal-ruleta. Njihove dve godine starije kolege (omladinci) izborili su vizu za šampionat Starog kontinenta u Slovačkoj (18.jun - 1.jul), na način koji je dosad nezabeležen - na osnovu fer-pleja i manjeg broja žutih kartona od Ukrajine, sa kojim su bili poravnati bodovno, u međusobnom duelu, i sa gol-razlikom. A najbolja ženska selekcija proživljava blistave dane i dostiže najsvetlije tačke od kad je oformljena sredinom poslednje dekade prošlog veka, i nalazi se veoma blizu baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo u Australiji i Novom Zelandu 2023. godine.

Izgleda da se pozitivna energija selektora muške A reprezentacije Dragana Stojkovića i uspesi Tadića, Mitrovića i društva, prelili i na ostale kategorije. Piksijev entuzijazam i pobednički duh, kao i ofanzivni stil fudbala preuzele su i kolege Radovan Krivokapić (U17), Aleksandar Jović (U19) i Predrag Grozdanović (ženska A reprezentacija). Sva trojica su posle uspeha uvek isticali u prvi plan stvaranje jake timske hemije, osećaj zajedništva među igračima i igračicama, kao i familijarni odnosi, koji treba da vladaju u svlačionici.

Zato nije ni čudo što je u aprilu ove godine viđen pravi fudbalski zemljotres u ženskom fudbalu. Devojke su hrabrom igrom bacile na kolena Nemačku - dvostruke svetske i osmostruke evropske prvakinje neverovatnom pobedom (3:2) u SC Staroj Pazovi.

Foto: Privatna arhiva

 

- Mi nismo tim koji kalkuliše. Ulazimo u svaki meč sa željom da pobedimo, ko god da je protivnik. Remi nikada nije opcija - pričao je selektor dama Grozdanović, kada je srušena Nemačka, treća selekcija sveta na FIFA rang-listi, što je filozofija, koja umnogome podseća na Piksija, koji je posetio devojke samo nekoliko dana pre ovog značajnog trijumfa.

Da je ekipa bila zrela da napravi jedan ogroman rezultat, bilo je jasno još sredinom kvalifikacija za SP, jer je debelo premašen rekordni saldo od 13 bodova ostvaren u doigravanju za EP 2013. Sada se nalaze na 18 poena, a pre nego što dođe odavno "uteftereni" 2. septembar i meč protiv Portugalije u kome je cilj da izborimo baraž,, fudbalerke očekuje prijateljski susret sa Japanom.

A igrači do 17 godina samo nesrećnim spletom okolnosti nisu stigli do poslednjeg susreta na EP i bitke za pehar. Kadetska reprezentacija Srbije prikovala je navijače uz ekrane, jer su pokazali neustrašivost tokom čitavog turnira u Izraelu. Vraćali se iz minusa u mečevima sa Belgijom i Španijom. U četvrtfinalu su izbacili Dansku. Ipak, "lale" su bile mirnije i hladnije glave prilikom izvođenja jedanaesteraca, a utakmica je ranije mogla da bude prelomljena u korist Srbije. Sreća i ulazak u finale je te večeri u Netanji ostala na prečki, koju je u dva navrata tokom 90 minuta pogađao Jovan Mijatović. Iako su sa turnira ispali na okrutan način i bez poraza, u analima će ostati zapisano da su puleni Krivokapića prvi koji su dogurali do četiri najbolje repezentacije u Evropi do 17 godina otkako postoji samostalna Srbija.

Stoga bi njihov put mogao da bude inspiracija i putokaz omladinskoj selekciji da ponovi, a zašto da i ne nadmaši ovaj rezultat. Igrači do 19 godina, preživeli su pravi triler nedavno na mini-turniru u Holandiji, a poštovanje fer-pleja i manje žutih kartona u odnosu na Ukrajinu (10:13), doneo im je odlazak na šampionat. Doduše, to nije jedini put da su dodatni faktori UEFA a odlučivanje u slučaju istog broja bodova presuđivali na putu ka EP. "Orlići" su se u poslednjem delu kvalifikacija našli zbog bolje gol-razlike u prvoj fazi doigravanja u odnosu na Albaniju (5:5 - 5:7).

Sada, omladinci imaju prilike da se u grupi B protiv Engleske, Izraela i Austrije bore za plasman među četiri najbolje selekcije u Evropi u svom uzrastu. Dodatni motiv za pulene Jovića predstavljaće činjenica da bi eventualni plasman u polufinale garantovao učešće na SP za fudbalere do 20 godina, u Indoneziji 2023. Prethodni put kada se Srbija našla na Mundijalitu bilo je 2015, a vrlo je dobro poznato sa čime su "orlići" tada vratili kući, sa šampionskim peharom.

SPISAK PREDVODE LAZETIĆ, MOTIKA, GORDIĆ...

SELEKTOR omladinske selekcije Srbije Aleksandar Jović odredio je igrače za EP u Slovačkoj. Glavne zvezde su igrač Milana Milan Lazetić, napadač Crvene zvezde Nemanja Motika, kao i Đorđe Gordić iz Mladosti Lučane.

GOLMANI:  Ognjen Lukić (Radnički Kragujevac), Marko Ćopić (Crvena zvezda), Matija Gočmanac (Teleoptik). ODBRANA: Stefan Leković (Grafičar), Mihajlo Ilić (Partizan), Andrej Đurić (Crvena zvezda), Bojan Kovačević (Čukarički), Uroš Lazić (Grafičar), Nemanja Krsmanović (TSC). SREDNjI RED: Vladimir Miletić (Vojvodina), Nikola Petković (Čukarički), Nikola Stanković (Crvena zvezda), Nikola Knežević (Grafičar), Đorđe Gordić (Mladost Lučani), Igor Miladinović (Čukarički), Dario Grgić (Čukarički). NAPAD: Nemanja Motika (Crvena zvezda), Ognjen Ajdar (Čukarički), Marko Lazetić (Milan, Italija), Petar Ratkov (TSC), Nikola Jojić (Mladost Lučani).

RASPORED

GRUPA A

SLOVAČKA

RUMUNIJA

ITALIJA

FRANCUSKA

GRUPA B

ENGLESKA

IZRAEL

SRBIJA

AUSTRIJA

* EP u Slovačkoj za omladince

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)