USTAŠKI BAL UZ DOZVOLU DRŽAVE: Hrvati zgrozili svet, a onda su "oprali ruke" na sraman način

Novosti online

17. 05. 2022. u 12:27

BORBA za titulu prvaka Hrvatske u fudbalu je okončana, ali uz skandal, koji se "produžio" i posle utakmice koja je izazvala ogromnu pažnju.

УСТАШКИ БАЛ УЗ ДОЗВОЛУ ДРЖАВЕ: Хрвати згрозили свет, а онда су опрали руке на сраман начин

Foto: M. V.

Podsetimo, u pretposlednjem kolu prvenstva Dinamo Zagreb je pobedio u gostima Šibenik i zadržao nenadoknadiva četiri boda prednosti u odnosu na svog najvećeg rivala, Hajduk.

Ali taj meč je protekao uz pravi ustaški pir na tribinama, gde su dve navijačke grupe, domaći "Funcuti" i zagrebački "Bed blu bojsi", zajedno pevali, jer su u dobrim odnosima, ali i zajedno zgrozili svet.

Iako su i hrvatski portali, poput "Indeksa", izveštavali da su navijači "zajedničkim snagama počeli ustašovati", jer su se dovikivali ustaškim pozdravom "Za dom - spremni!", a onda i pevali "O, Hrvatska, Hrvatska, nezavisna država", u slavu zločinačke NDH, i iako su sve začinili transparentom na kome je pisalo: "Nisu nam zatrli sjeme krvnici što paklom gmižu" (stih iz pesme Ive Fabijana "Proleće u Blajburgu", a Blajburg je mesto gde su stradale mnoge ustaše na kraju Drugog svetskog rata), hrvatska policija po ovim osnovama nije uopšte reagovala.

A nije reagovala ni hrvatska država, preko svojih drugih organa.

Jedino čime se šibenička policija posle utakmice pohvalila bilo je sledeće:

Uhapšeni su pojedini navijači zbog paljenja pirotehnike, zatim dvojica kod kojih je pronađena marihuana, a u saopštenju se ističe i da su sedmorica zadržana jer su pod uticajem alkohola pokušali da uđu na stadion, a jedan u tome i uspeo, pa još i utrčao na teren. Na kraju, navodi se da su od 15 privedenih osoba (od kojih dvojica jer su omalovažavali policijske službenike) šestoro njih upućeni u Prekršajni sud, a ostali pušteni.

Sraman bilans, imajući u vidu grmljavinu iz više stotina, pa i hiljada grla u slavu ustaške države, u kojoj su se, voljom vlasti, vršila masovna ubistva Srba, Jevreja, Roma i drugih tokom Drugog svetskog rata.

Ali veličanje toga, sudeći po saopštenju hrvatske policije, nije u delokrugu njene nadležnosti. Vređanje policajca i ulazak na stadion s kojim promilom alkohola više - izgleda da je daleko ozbiljniji prekršaj u Hrvatskoj od povampirenog ustaštva.

U slavu ukrajinskih nacista

Zbivanja na stadionu, međutim, nisu jedina privukla pažnju javnosti.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija napravljena pre ovog meča, a na kojoj su u Šibeniku navijači iščekivali utakmicu uz zastavu Ukrajine i zaštitni znak zloglasnog bataljona "Azov".

"Azov" se, zbog svoje ideologije, od strane mnogih tretira kao neonacistička organizacija.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna