LIGA EVROPE BOGATO NAGRAĐUJE: U peharu četiri miliona evra, ovajdiće se i Zvezda

Z. Ć.

11. 03. 2022. u 14:04

LIGA šampiona je finansijski raj za klubove, ali lepo može da se zaradi i od igranja u Ligi Evrope.

ЛИГА ЕВРОПЕ БОГАТО НАГРАЂУЈЕ: У пехару четири милиона евра, овајдиће се и Звезда

FOTO: AP

Za vrhunske klubove poput Barselone, koja je ove sezone skliznula iz elite u drugo takmičenje po snazi, taj novac nije ni za džeparac. Međutim, za našu Crvenu zvezdu, ekipu sa ubedljivo najmanjim godišnjim budžetom (oko 30 miliona evra) od svih učesnika osmine finala Lige Evrope, sve dok kaplje iz kase UEFA je prava blagodet.

Plasman među 16 najboljih LE, doneo je ekipama nagradu od 1,2 miliona evra, što je čak osam puta manje u odnosu na isti rang u Ligi šampiona - 9,6 miliona. Ko se domogne četvrtfinala, inkasiraće dodatnih 1,8 miliona, dok polufinale donosi još 2,8 miliona evra. Svakom finalisti Lige Evrope sleduje 4,6 miliona evra, a osvajaču i bonus od 4 "miliončeta". Za one najbolje, što će doći do same završnice, skupiće se fina cifra.Naravno, ona će biti mnogo veća kada se dodaju prihodi od TV prava i prodatih ulaznica, sem ukoliko se zbog korone opet ne donesu mere o smanjenim kapacitetima stadiona.

Osvajač Lige Evrope dobija direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona 2022/2023, ako se ne kvalifikuje preko svog domaćeg takmičenja, tako da je i ova nagrada ogroman motiv za one ekipe koje "štucaju" u svom prvenstvu. Na ova mala vrata je pre nekoliko sezona u LŠ ulazio i veliki Mančester junajted.

Ove godine, finale Lige Evrope igra se 18. maja na stadionu Sevilje "Ramon Sančez Pishuan", tako da je domaćin spektakla ekipa koja je i rekorder po broju osvojenih trofeja u ovom takmičenju - šest, ima ih duplo više od prvih pratilaca Intera, Juventusa, Liverpula i madridskog Atletika.

Pored Sevilje, u trci za pehar još uvek je i njen gradski rival Betis, a favorit broj jedan po prognozama svetskih kladionica je Barselona. Zanimljivo, Katalonci nikada do sada nisu osvojili trofej Lige Evrope, odnosno Kupa UEFA, takmičenja koje se igra od 1971. godine, a od tada je više puta menjalo formate i naziv.

NEMA "UŠI", A NAJTEŽI

TROFEJ Lige Evrope je sa 15 kilograma najteži od svih u UEFA takmičenjima. Napravljen je od srebra i nema ručke, odnosno "uši", kao njegov mnogo popularniji "brat" iz Lige šampiona. Takođe, pobednički tim Lige Evrope dobija 40 zlatnih medalja, a drugoplasirani 40 srebrnih medalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu