AUTSAJDERI, POKAŽITE SE: Kup Srbije praktično jedina prilika manjim klubovima da podignu pehar

Z. ĆOROVIĆ

26. 10. 2021. u 19:41

KUP Srbije - najveća (i jedina) šansa za autsajdere da se proslave.

АУТСАЈДЕРИ, ПОКАЖИТЕ СЕ: Куп Србије практично једина прилика мањим клубовима да подигну пехар

FOTO: M. Vukadinović

Danas će oni biti u prvom planu u mečevima šesnaestine finala (13 na programu), pošto su večiti odsutni igranjem odloženih prvenstvenih mečeva.

Kao što je poznato, posle raspada velike Jugoslavije, titula fudbalskog prvaka bila je skoro tri decenije rezervisana za dva kluba, Crvenu zvezdu i Partizan. Od sezone 1992/1993, pa do sada smenjivali su se na tronu, sem kada je Obilić uspeo da im 1998. pomrsi račune i postane prvak.

Naša dva giganta nisu bili toliko pohlepna i u najmasovnijem takmičenju, pa su, s vremena na vreme, i manji klubovi uspevali da naprave podvig i obraduju se osvajanjem ovog vrednog trofeja.

To "čudo" prvi put se desilo 29. maja 2003. kada je smederevski Sartid posle produžetaka pobedio Crvenu zvezdu (1:0) u finalu Kupa Srbije i Crne Gore, i to golom Marka Pantelića u 110. minutu. Smederevci su probili led, pa je dve godine kasnije Železnik iznenadio crveno-bele (1:0, Rađenović 90) u završnoj borbi za pehar, a pre toga je na svom putu izbacio i Partizan.

Osamostaljenjem Srbije, počela je dominacija crno-belih u kup takmičenju jer su se od 2006. okitili sa sedam trofeja, uz to su i tri puta poraženi u finalu. Crvena zvezda je morala da se zadovolji sa četiri, a zapaženu ulogu u ovom poslednjem periodu odigrala je Vojvodina, pošto je dva puta bila pobednik, 2014. i 2020. godine, s tim što su Novosađani doživeli i četiri neuspeha u finalima.

Najveću senzaciju u drugom takmičenju po vrednosti napravila je Jagodina 2013. koja se mimo svih očekivanja domogla slave i pehara tako što je u borbi za tron golom Milana Đurića savladala Vojvodinu.

Ubrzo je, 2015, Čukarički na čelu sa, tada mladim i perspektivnim trenerom Vladanom Milojevićem, "nokautirao" Partizan (1:0) u velikom finalu, pogotkom Slavoljub Srnića, za najveći uspeh "brđana" u istoriji.

Na korak do trona i fudbalskog raja, zaustavljeni su Zemun, Sevojno, Borac Čačak, Javor i Mladost iz Lučana. Nisu uspeli da upišu svoje ime na trofeju, ali su uz "male" osvajače poput Jagodine, Čukaričkog, Sartida i Železnika, inspiracija svim autsajderima da i oni mogu da se pokažu u takmičenju koje je uvek nepredvidivo i puno iznenanađenja.

Osvajači:

KUP SRBIJE

Partizan 7
C. zvezda 4
Vojvodina 2
Jagodina 1
Čukariči 1
KUP SCG
C. zvezda 2
Sartid 1
Železnik 1
KUP SRJ
C. zvezda 7
Partizan 3

Zvezda gospodar SFRJ

U ONOJ "staroj" Jugoslaviji, koja se prostirala od Vardara pa do Triglava, Crvena zvezda je bila apsolutni rekorder sa 12 trofeja, ispred Hajduka (9), Dinama (7) i Partizana (6). OFK Beograd je "harao" šezdesetih sa četiri pehara. Po dva su osvajali Velež i Rijeka, jednom Vardar i Borac iz Banjaluke, koji je napravio najveću senzaciju pošto je kao drugoligaš u velikom finalu 1988. pobedio Piksijevu Crvenu zvezdu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024