A ŠTA, ONI IMAJU KRILA, LETE? Piksi "nanišanio" Ronalda i družinu

Novosti online

01. 10. 2021. u 11:14 >> 11:50

SELEKTOR fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je danas spisak od 26 igrača za kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo protiv Luksemburga i Azerbejdžana, a vrlo otvoreno je govorio i o "finalu kvalifikacija", gostovanju prvaku Evrope Portugaliji.

А ШТА, ОНИ ИМАЈУ КРИЛА, ЛЕТЕ? Пикси нанишанио Роналда и дружину

FOTO: AP/Tanjug

Stojković je za mečeve u gostima protiv Luksemburga (9. oktobra) i protiv Azerbejdžana u Beogradu (12.) odabrao izuzetno jak sastav Srbije, a najpre je govorio upravo o predstojećim oktobarskim iskušenjima:

- Svaka utakmica je izazov. Znamo da nas očekuju dve utakmice koje moramo da rešimo u svoju korist, s punim respektom prema protivniku, ali još većim prema sebi. Uz naš stil možemo da dođemo do rezultata. Na to smo fokusirani. Nećemo nikoga potceniti, to ne dolazi u obzir. Moramo da shvatimo najozbiljnije sve utakmice, u tom smislu nemojte brinuti. Srbija će dati svoj maksimum i protiv Luksemburga i protiv Azerbejdžana - kaže selektor.

Iako su na redu Azerbejdžan i Luksemburg, Piksi već razmišlja o Portugaliji, koju smatra finalom kvalifikacija za SP.

- Imamo dve prepreke do finala. Kad kažem finale, mislim na Portugal u Lisabonu, bez obzira da li smo pobedili u Dablinu ili nesrećno odigrali tamo 1:1. Ta utakmica svakako odlučuje. I da nam treba nerešeno u Lisabonu, mi ćemo ići na pobedu. To je naša filozofija i to tražim od naših igrača. Nisam pratio medije posle Dablina, jer sam bio fokusiran na šokantan rezultat i način na koji smo dali gol sebi. I Šerif dođe i pobedi Real usred Madrida, dešavaju se takve stvari. Slažem se da mentalitet naših igrača, sistem, postavka na terenu, sve to je na mestu, da mene čini zadovoljnim. Insistiraću i ono što smo videli u Dablinu, Srbija mora da igra takav fudbal.

Foto: N. Skenderija

Aleksandar Mitrović

Portugalaca se dotakao još jednom, na kraju svog obraćanja javnosti.

- Još u martu, kada sam preuzeo reprezentaciju, znao sam da će finale (kvalifikacionog ciklusa) biti taj meč u Portugalu. Bod, tri, nije važno, ali znao sam da će to biti finale. Da biste otišli na veliko takmičenje, da biste napravili neki uspeh, morate i najbolje da pobedite. A mi verujemo da to možemo. A što najjačeg ne bismo i dobili? Šta to, oni imaju krila, lete, ne razumem? - odlučno je rekao Dragan Stojković.

Ako ćemo da se plašimo jednog igrača...

Piksi je pričao o Sebastijanu Tilu, Luksemburžaninu koji je srušio Real Madrid u dresu Šerifa:

- Pa neće se desiti nama! Ako ćemo da se plašimo jednog igrača, onda ne treba ni da igramo kvalifikacije, ni da idemo na Svetsko prvenstvo. Svaki tim ima nešto dobro u svom timu. Želimo da pokažemo da smo spremni da se borimo do kraja i to je naša filozofija. Treba paziti, naravno, apostrofirali smo na sastanku te šuteve sa distance i Tila smo videli da može dobro da šutne. Ali može i kod nas Gudelj ili Sergej. Utakmicu ćemo pripremiti na najbolji način, budite uvereni.

Fudbal je umetnost

Vratio se Piksi i na gostovanje u Dablinu.

- Realizacija je bila uzrok (izostanka pobede). Fudbal je umetnost, da bi se bavio umetnošću, moraš da si kreativan. Da bi bio kreativan, moraš da imaš fudbalsku inteligenciju. To ja tražim od svojih igrača, oni to znaju da vrate. Način na koji smo odigrali i stvarali šanse i na koji smo prezentovali fudbal je nešto što je prelepo i želim da vidim u fudbalu. Važno je pobediti, ali za mene je važan i način na koji dolaziš do pobede. Desi se da oni imaju golmana koji to veče brani kao verovatno nikad više u životu. Nismo u realizaciji bili kako treba, trebalo je da bude tri, četiri, pet razlike za nas, objektivno. Završi se nerešeno, a mogli smo i da izgubimo. E to je fudbal. To pravljenje šansi koje smo imali je bilo fantazija.

Foto: Tanjug

Dragan Stojković Piksi

Niko me ne zove da mi kaže ko će da igra

Otkrio je selektor i kako bira sastav...

- Tim pravim po svom osećaju, ne znam kako da to objasnim. Filing... Mislim da ne grešim. Taj prvi osećaj i slika koja mi se stvori, to je jednostavno to. Sam sa sobom u sobi, papiri, olovke, protivnik, mogućnosti koje mogu da se dese... Jednostavno, taj prvi osećaj je taj koji biram, ne postoji sila koja to može da promeni. Ne daj Bože jedino da se neko ne razboli. Jer to je tim koji pravim noć pred utakmicu. Kada se pravi tim, svaki trener gleda da izvuče maksimum, da predvidi šta bi moglo da bude. Bar sam ja čist sam sa sobom. Meni je važno da u ekipi nemam problema ko će početi, ko će ući... To im je još u martu objašnjeno i oni su to shvatili. Niko me ne zove da mi kaže ko da igra...

Venger je prijatelj, ali ideja mu je bezveze!

Osvrnuo se Stojković i na predlog da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine:


- Mislim da je to bezveze! Treba neko da me ubedi u suprotno. Arsen Venger je taj koji to forsira, taj globalni fudbal. Iako smo dobri prijatelji, ali ... ma, kakve dve godine, šta ćemo sa Evropskim prvenstvom, koje je možda i jače takmičenje od svetskog? Uz svo poštovanje, fudbal nije ni odbojka, ni košarka, da se stalno igraju neki svetski kupovi... Fudbal je nešto drugo, globalna pojava širokih masa... Ne znam, ako me neko ubedi (u suprotno), ali - mora se voditi računa i o igračima, i o njihovim fizičkim stanjima itd. Jer, igrači nisu roboti, ne treba ih takve ni praviti, oni su ljudi od krvi i mesa... Program je ionako prenatrpan. Svetsko prvenstvo na svake dve godine - izgubiće draž. Mundijal treba da ostane na svake četiri godine, jer se željno iščekuje, a ovako bi izgubio na interesovanju, imidžu... Mislim da je na dve godine stvarno bezveze. UEFA je protiv toga, a mi treba da štitimo naše. A naše je Evropsko prvenstvo - istakao je Piksi.


BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BIĆE 3:0 ZA ZVEZDU: Legenda crveno-belih uverena u ubedljivu pobedu protiv Partizana