DULE SAVIĆ ZA "NOVOSTI" O NEOBIČNOM GESTU ORLOVA U IRSKOJ: "Svaka čast Piksiju što nije klečao, igrači su zbog klečanja poklekli na kraju""

N. ILjUKIĆ

09. 09. 2021. u 10:00

DA sam bio na mestu naših igrača, sigurno ne bih klečao pre meča u Dablinu! Da li je klečao španski sudija? Nije. Da li je klečao Piksi Stojković? Nije. Ovu dvojicu pozdravljam, a igračima Srbije poručujem da su poklekli pred kraj meča zato što su klečali pre njegovog početka!

ДУЛЕ САВИЋ ЗА НОВОСТИ О НЕОБИЧНОМ ГЕСТУ ОРЛОВА У ИРСКОЈ: Свака част Пиксију што није клечао, играчи су због клечања поклекли на крају

FOTO: N. Skenderija

U svom stilu, bez dlake na jeziku je, za "Novosti", legenda našeg fudbala Dušan Savić prokomentarisao neobičan događaj pre duela Republika Irska - Srbija u Dablinu, kada je domaćin uspeo da dobije dozvolu od FIFA da kleči u propagiranju akcije da su "crni životi važni", a klečanje svih fudbalera pre utakmica je već drugu sezonu zaredom deo scenarija kod ostrvskih klubova i reprezentacija.

"Novosti" danas otkrivaju kako se dogodilo da deo tog scenarija preksinoć budu i reprezentativci Srbije, pošto smo od izvora u FIFA saznali da je švedski delegat Per Svard imao razgovor na ovu temu sa učesnicima utakmice.

- Vidite, Ircima su i dalje važni "crni životi", a ja podsećam i njih i našu javnost da je ubijeni čovek u Americi imao kriminalni dosije, a da je nedugo posle toga u toj Americi ubijen jedan Srbin, Milan Lončar, dok je mirno šetao ulicom, a zna se ko ga je ubio.

Pitam još jednom zbog toga, da li su i "beli životi" važni - dodaje Dule Savić.

"Novosti" otkrivaju da  je, prema pomenutom protokolu FIFA, delegat na dan utakmice imao sastanak sa predstavnicima oba saveza i glavnim sudijom. Pošto su Irci tražili i dobili dozvolu FIFA da kleče pola minuta pred start meča, delegat je o tome obavestio sve prisutne i zapitao predstavnika gostujuće reprezentacije da li će isto da učine i igrači Srbije, iako je jasno naglašeno da nisu u obavezi da prihvate onakav gest. Kada je stigao potvrdan odgovor, bilo je jasno da su i naši hteli da se solidarišu sa Ircima, a to je protumačeno kao znak dobre volje. Pošto niko ništa nije imao protiv ovog detalja, priča o njemu na pomenutom sastanku je trajala manje od minut, pa smo u direktnom prenosu mogli da vidimo događaj o kojem i danas pričaju navijači u Srbiji.

- Kakvo licemerje... Propagatori ideje da ne bi trebalo mešati politiku i sport upravo nametanjem jednog stava ili gesta već više od godinu dana direktno mešaju politiku u sport - dodaje legendarni Savić.

MATIĆ I MAK, ČAVIĆ I MAJICA

ZANIMLjIVO je da, prema protokolu FIFA, selektori oba tima i ljudi sa klupe za rezervne igrače takođe nisu bili u obavezi da kleče pre meča. Zato smo i prisustvovali sceni u kojoj selektor Irske Stiven Keni kleči, a selektor Srbije Dragan Stojković stoji pored aut-linije. Valjalo bi ovih dana pitati Nemanju Matića, fudbalera Mančester junajteda, ili plivača Milorada Čavića, šta misle o svemu. Prvi već dugo u novembru ne nosi cvet maka na svom dresu, a drugi je zbog natpisa na majici "Kosovo je Srbija" posle evropskog zlata u Ajndhovenu 2008. godine bio predugo na stubu srama kod licemera u LEN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

PARTIZAN SE OGLASIO O POVREĐENIM IGRAČIMA: Evo kakvo je stanje sa Jovanovićem i Saldanjom