TADIĆ ZA PETAMA PIKSIJU: Kapiten Srbije rekorder po broju nastupa za "orlove" od aktuelnih reprezentativaca

N. I. - N. L.

07. 09. 2021. u 19:22

FUDBALSKA reprezentacija Srbije se bori za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru sledeće godine.

ТАДИЋ ЗА ПЕТАМА ПИКСИЈУ: Капитен Србије рекордер по броју наступа за орлове од актуелних репрезентативаца

FOTO: N. Skenderija

"Orlovi" sa novim selektorom Draganom Stojkovićem traže pravu formulu za odlazak na veliko takmičenje, na koje je "orlove" poslednji put odveo Slavoljub Muslin. Istina, Muslin je odveo Srbiju na Mundijal u Rusiju 2018, ali je selekciju na ovom takmičenju vodio Mladen Krstajić.

NAŠI REKORDERI

  1.    Branislav Ivanović     105

  2.     Dejan Stanković     103
  3.    Savo Milošević     102
  4.     Aleksandar Kolarov     94
  5.     Dragan Džajić    85
  6.    Dragan Stojković    84
        Vladimir Stojković    84
  8.     Dušan Tadić     77
  9.     Zoran Tošić     76
  10.    Predrag Mijatović    73

Kapiten Ajaksa i jedan od asova Srbije Dušan Tadić prošao je put od mlade reprezentacije do A tima, za koji je debitovao 14. decembra 2008. godine u prijateljskom meču sa Poljskom, u turskom gradu Beleku. "Orlovi" su poraženi u ovoj utakmici (0:1), a interesantno je da je na istom meču debitantski nastup imao i Nemanja Matić. Zanimljivo je da je tadašnji selektor Radomir Antić na meču sa Poljacima imao čak 11 devitanata na terenu i na klupi za rezerve.

Tadić je danas već u plejadi fudbalera koji se računaju kao vrhunski asovi, a trener Ajaksa ili selektor Srbije, teško da bi se odrekli njegovih usluga, osim u slučajevima kada baš nije neophodno da se pojavi na terenu, kao što je bio slučaj pre nekoliko dana kada su se on i Mitrović odmarali na prijateljskom meču sa Katarom, koji je Srbija dobila u Debrecinu (4:0).

Tadić je od decembra 2008. do večeras čak 77 puta nastupao za Srbiju, na sedmom je mestu večite liste, i na dobrom putu je da prvo stigne aktuelnog selektora Dragana Stojkovića i golmana Vladimira Stojkovića koji imaju po 84 nastupa za državni tim.

SVET - REKORDERI


1.    Soh Kin An (Malezija)     195
2.    Bader al Mutava (Kuvajt)    186
3.    Ahmed Hasan (Egipat)    184
4.    Ahmed Mubarak (Oman)     182
5.    Serhio Ramos (Španija)     180
        Kristijano Ronaldo (Por.)    180

7.    Mohamed al Daeja (S. Arab.)    178

        Klaudio Suarez (Meksiko)    178

9.    Đanluiđi Bufon (Italija)    176

        Hosam Hasan (Egipat)    176
        Amer Šaifi (Jordan)    176

Skromni i vaspitani Tadić, kojeg krase izuzetni gospodski maniri, teško da će ikada reći da trči za rekorderima Branislavom Ivanovićem (105 nastupa), Dejanom Stankovićem (103) ili Savom Miloševićem (102), ali nema sumnje da će ih on stići ili prestići u jednom trenutku pošto i danas, sa 32 godine, on praktično igra u životnoj formi i komanduje "vezom" i napadom Ajaksa i reprezentacije Srbije.

SVET - AKTIVNI


 1.     Bader al Mutava (Kuvajt)     186
 2.     Serhio Ramos (Španija)     180
        Kristijano Ronaldo (Por.)     180
 4.    Đanluiđi Bufon (Italija)     176
 5.     Mejnor Figeroa (Honduras)     173
 6.     Andres Gvardado (Meksiko)     170
 7.     Hasan al Hajdos (Katar)     154
 8.     Lionel Mesi (Argentina)     152
 9.     Majkl Bredli (SAD)     151
 10.     Dijego Godin (Urugvaj)     148

Zanimljivo je da je Tadiću kao debi za A tim upisan meč sa Poljskom u decembru 2008, ali je on nešto ranije bio u olimpijskoj selekciji, koja je bila učesnik Igara u Pekingu, kada je kao 19-godišnjak odigrao remi sa Australijom (1:1).

RONALDO PRETIČE RAMOSA?

FOTO: M. Vukadinović

NA svetskom nivou, kada su u pitanju aktivni igrači, Serhio Ramos i Kristijano Ronaldo, koji imaju po 180 nastupa za Španiju, odnosno Portugaliju, dele prvu poziciju po broju utakmica za A tim. Njih dvojica jure apsolutnog rekordera po broju igara za reprezentaciju, Soh Kin Ana iz Malezije, koji ima 195 mečeva u nogama. Na drugom mrestu je Kuvajćanin Bader al Mutava (186), pa Egipćanin Ahmed Hasan (184) i Omanac Ahmed Mubarak (182).

Dobra stvar za Ramosa i Ronalda je što su i dalje na terenu, s tim što Ramosa sve više muče povrede i teško da će biti od pomoći Španiji u skorije vreme.

Od tada do danas, Tadić je postao igrač bez kojeg ne može Srbija, ali bez kojeg malo teže funkcioniše i najbolji strelac u istoriji svih naših nacionalnih timova Aleksandar Mitrović. Otuda i simbolična nagrada za sve što je Tadić uradio do sada u vidu kapitenske trake oko ruke, koju mu je sa mnogo poverenja predao selektor Stojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati