TIP - SRBIJA PROTIV LUKSEMBURGA I REPUBLIKE IRSKE ŽELI DA UPIŠE ŠEST BODOVA U KVALIFIKACIJAMA ZA SP: „Orlovi“ hvataju zalet za Katar

Novosti online

03. 09. 2021. u 09:46

POLA godine posle trenerskog debija Dragana Stojkovića, „orlovi“ se ponovo vraćaju na teren u takmičarskim susretima. Nastavlja se potera za Mundijalom u Kataru, srpska reprezentacija u septembarskom ciklusu kvalifikacija sastaje se sa Luksemburgom i Republikom Irskom.

ТИП -  СРБИЈА ПРОТИВ ЛУКСЕМБУРГА И РЕПУБЛИКЕ ИРСКЕ ЖЕЛИ ДА УПИШЕ ШЕСТ БОДОВА У КВАЛИФИКАЦИЈАМА ЗА СП:  „Орлови“ хватају залет за Катар

FOTO: Facebook/FSS

Na „Marakanu“ stiže tim koji smo dobili u 12 od 13 međusobnih duela

Ne krije Piksi, a ni njegovi izabranici, da je cilj maksimalan broj bodova iz predstojećih dvoboja, kako bismo na jednoj od prve dve pozicije dočekali odlučujuće oktobarske i novembarske izazove. Tada će biti poznato hoće li Srbija direktno izboriti učešće na Svetskom prvenstvu ili će možda u baraž. A možda opet zabrlja, pa ne dobije ni jedno ni drugo. Ipak je to fudbalska reprezentacija Srbije, ista ona koja je pre nešto više od godinu dana u rečnike dala novu definiciju izreke „napravili od gotovog veresiju“ kada je izgubila od Škotske na „Marakani“ u finalu baraža za odlazak na EP.

Mada, iskreno se nadamo da nije ta ista, koja nas je navikla na neuspehe. Sa jednim od najvećih fudbalera naše države svih vremena, sada na klupi, energija oko A tima deluje drugačije. Harizma koja je Piksija krasila kao igrača, primetna je i kada stoji kraj terena i autorativno komanduje Tadiću i ekipi. To se najbolje videlo u onom remiju sa Portugalcima (2:2), kada je posle 2:0 u prvom poluvremenu, na teren stadiona „Rajko Mitić“ istrčala neka neprepoznatljivo dobra Srbija i stigla do boda koji bi vrlo lako mogao da bude zlatan u konačnom poretku.

Osim tog remija sa ekipom čiji je kapiten Kristijano Ronaldo, „orlovi“ su zabeležili i dve pobede, protiv Republike Irske (3:2) i Azerbejdžana (2:1). Za njih je, možda i u najvećoj meri, zaslužan ubojiti centarfor Aleksandar Mitrović, najbolji strelac u istoriji reprezentacije, koji kada obuče tim sa nacionalnim grbom, doživljava preobražaj isti onaj koji u stripovima i filmovima ima i Klark Kent kada postaje Supermen. 

Navijači ne treba da brinu, Mitar je opet tu, čini se u još boljoj formi nego što je to bio slučaj u martu. Sada je standardan i u Fulamu, a uz njega u timu će biti i tandem Dušana, Vlahović i Tadić, pa Sergej Milinković Savić, raspucani debitant Veljko Birmančević, Lazović, Kostić, Đuričić i ostali. Čini se na prvi pogled, napad i vezni red je namiren totalno. 

Ono što jeste vidljivo i iz te prve tri utakmice, jeste i da je Srbija kapitulirala u sva tri navrata, a onima koji su gledali te utakmice, bilo je jasno da poslednja linija još nije uigrana koliko bi trebalo, ali naznake su i da se to promenilo.

Naročito bi tu tezu trebalo isprobati protiv Luksemburga u subotu (18.00) na domaćem terenu, koji na evropskom tlu važi za fudbalskog „liliputanca“. I to ne samo zbog površine zemlje koja važi za jednu od najmanjih na Starom kontinentu. Sa Luksemburgom je naša selekcija igrala u prethodnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020, oba puta slavila sa tri postignuta pogotka, s tim da smo u Beogradu primili dva (3:2), a u gostima jedan (3:1). Možda je red da sada mreža „orlova“ ostane netaknuta. Ukupno, u 13 međusobnih duela, čak 12 puta smo ih dobili, uz jedan remi, i gol-razliku 42:9.

Međutim, daleko od toga da su momci iz Vojvodstva centralne Evrope za potcenjivanje. Pokazali su zube Portugalcima, dobili Irce i u Beograd dolaze sa nadom u novi podvig. Čvrsta su ekipa, ali ako Srbi budu igrali kao što su u martu, jasno je kome pripada uloga velikog favorita. I na papiru je tako, sam pogled na vrednosti timova govori dovoljno o odnosu snaga dve selekcije (Srbija 361,30 - Luksemburg 23,5 miliona evra). 

Što se tiče Republike Irske, u prvom duelu Srbija je tek posle preokreta stigla do tri boda. Sa ostrvskom selekcijom sa kojom igramo u četvrtak u gostima (20.45) takođe imamo dosta iskustva. Sastali smo se u kvalifikacijama za SP 2018 i zabeležili pobedu (2:1) i remi (2:2). Deluje na prvi pogled još tri lagana boda za Piksijeve „orlove“, ali svi su svesni da bi najpogubnije bilo opustiti se. Pokazali su Irci, naročito u martovskom duelu u Beogradu, koliko umeju da budu neugodni.

Srbija u predstojeća dva meča ima priliku da pokaže koliko je u ovom trenutku ozbiljna da do kraja kvalifikacija ostane u konkurenciji sa snažnim Portugalcima za prvo mesto koje vodi u Katar. Svaki kiks doveo bi nas u poziciju da najviše razmišljamo o baražu, mnogo težem putu do Mundijala. 

Evropi 13 mesta na Mundijalu

Od 211 selekcija koje učestvuju u kvalifikacijama, 32 tima će izboriti plasman na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Kada je u pitanju raspodela po kontinentima, Evropi pripada 13 mesta na Mundijalu, za Afriku je rezervisano pet, isto važi za Aziju uz jednu državu Okeanije, dok će Amerika, Severna, Južna i Centralna dobiti 9. Propozicije kažu da će, barem što se evropskih kvalifikacija tiče, deset pobednika grupa obezbediti direktan plasman na SP, a deset drugoplasiranih, uz dva iz Lige nacija idu u baraž. Šest pobednika odlazi u drugi krug doigravanja, odakle će tri tima koja budu slavila u finalima, takođe bukirati let za Katar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna