REKORDI NA SVE STRANE: Isplatila se povećana ulaganja države, najviše zlatnih medalja na OI od 2008.

Novosti online

08. 08. 2021. u 12:51

SRBIJA je ja Olmpijskim igrama koje su ove godine održane u Tokiu osvojila više zlatnih medalja nego na prethodnim Olimpijskim igrama.

РЕКОРДИ НА СВЕ СТРАНЕ: Исплатила се повећана улагања државе, највише златних медаља на ОИ од 2008.

Foto AP

Vaterpolisti Srbije su pobedom protiv reprezentacije Grčke osvojili zlato i svojoj zemlji doneli rekordno, deveto odličje u Tokiju.

Zlato u Tokiju su još osvojili Milica Mandić (tekvondo) i Jovana Preković (karate).

Srebro je osvojio strelac Damir Mikec, a bronzu reprezentacija u basketu 3X3, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, rvač Zurabi Datunašvili i strelac Milenko Sebić.

Srbija je 2012. godine u Londonu osvojila četiri medalje - zlato Milica Mandić, srebro Ivana Maksimović u streljaštvu i bronzu strelac Andrija Zlatić i vaterpolisti.

U Pekingu 2008. godine plivač Milorad Čavić osvojio je srebro (čuvena trka protiv Makjla Felpsa), a bronze Novak Đoković i vaterpolisti.

Veliki napredak su naši sportisti ostvarili u odnosu na prve igre u Pekingu, a i na prtethodne u Riju. 

Očigledno je odličnim rezultatima doprinelo i jasno opredaljenje države koja je povećala ulaganja u sport. Pored samih ulaganja, podignute su i nagrade koje država dodeljuje olimpijcima. 

Medalje u Pekingu i Londonu su bile izjednačene zlato je nosilo 35.000 evra, srebro 30.000, a bronza 25000. U Riju su nagrade bile povećane za 10 hiljada evra za sva tri odličja.

I onda rekordno Tokio, po broju medalja, ali i novcu koji država daje osvajačima. Zlato država nagrađuje sa 70000 evra, srebro 60000, a bronzu 50000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)