KAKO JE "NAJVEĆI KLUB NA SVETU" IZGUBIO NAJVEĆEG IGRAČA NA SVETU? U šoku su svi, od Linekera i ostalih legendi Barselone do samog Mesija

Novosti online

05. 08. 2021. u 22:25

OD četvrtka, petog avgusta 2021. godine ništa više neće biti isto u svetu fudbala. Barselona je potvrdila vest da neće produžiti ugovor sa Leom Mesijem. A zašto je to tako?

КАКО ЈЕ НАЈВЕЋИ КЛУБ НА СВЕТУ ИЗГУБИО НАЈВЕЋЕГ ИГРАЧА НА СВЕТУ? У шоку су сви, од Линекера и осталих легенди Барселоне до самог Месија

Foto: AP

- Mesi neće ostati u klubu "zbog finansijskih i strukturalnih prepreka" - saopštila je Barselona.

A šta su to finansijske i strukturalne prepreke?

Kasa katalonskog kluba je ionako prazna, a na ruku im ne ide ni salari kap, pravilo koje je španska Liga uvezla iz američkih profesionalnih sportova, a koji je Barselona uveliko premašila.

To znači da ni Mesijeva odluka da pristane da mu se prepolovi plata nije bila dovoljna. Pokušali su Katalonci da premoste ovaj problem prodajom nekoliko igrača, ali se javio trostruki problem - prvo, niko nije hteo da kupi preskupe igrače, drugo, neki od igrača nisu pristali da odu i tako se odreknu unosnih ugovora i treće, i od prodaje onih koje je Barsa uspela da "utrapi" moglo je za nove ugovore da se potroši samo 25 odsto.

- Barselona je premašila gornju granicu plata. Imamo posebnu proceduru za klubove koji su premašili tu svotu. Oni mogu da dovode igrače, ali samo u iznosu do 25% onoga što zarade kao klub. Tako, na primer, ako Barselona proda igrača za 100 miliona evra, na dovođenje igrača sve da potroši samo 25 miliona evra. Ako žele da dovedu igrača i da mu još na to daju platu od 25 miliona evra, onda moraju da na neki drugi način, kroz transfer ili slično zarade još sto miliona - objasnio je predsednik La Lige Havijer Tebas ovo komplikovano pravilo kažnjavanja klubova koji krše salari kap.

Krajem prošle i početkom ove godine iz kluba je procurelo nekoliko dokumenata po kojima se videlo da je dug Barselone blizu milijardu i po evra, ali to nije smetalo novom predsedniku kluba da dovede Serhija Aguera, iako je Mesijev kum došao kao slobodan igrač, njegova plata je dodatno opteretila budžet, koji je dodatno narušen i pandemijom koronavirusa usled koje nije bilo prihoda od ulaznica, poseta muzeju i prodaje dresova.

Sve gore navedeno ipak ne može da objasni kako je klub, koji za sebe tvrdi da je najveći na svetu, došao u situaciju da ostane bez najboljeg igrača na svetu.

Foto: EPA

To nije jasno ni Gariju Linekeru, najboljem strelcu Mundijala 1986. i bivšoj vedeti Barselone koji se na tviteru zapitao:

- Kako im je, dođavola uspelo da zapadnu u ovakvu nevolju?

Ništa, čini se, nije jasno ni samom Mesiju.

- Mesi je u šoku. Juče je stigao jer je danas morao da potpiše novi ugovor sa Barselonom, sa kojom je prethodno nedeljama imao načelni ugovor. Sada je napustio klub. Leo želi da se oprosti od Katalonaca, ali to neće biti danas. Prvo želi da razmisli o ovim dešavanjima i analizira šta će dalje da učini - napisao je novinar Mundo Deportiva Feran Martines.

A sve se to naravno ne bi desilo da UEFA i La Liga nemaju dvostruke aršine, prema kjima neke klubove kažnjavaju za dug od par desetina hiljad evra, dok Barseloni i ostalim velikanima gledaju kroz prste i za milijarde minusa.

Neko će ipak dobro zaraditi u celoj priči, a biće to svetske kladionice koje uveliko primaju uplate gde će Argentinski velemajstor nastaviti karijeru.

Najveće šanse se daju Pari sen Žermenu sa kvotom 1.90. Sledi Mančester siti s kvotom 4.00 ali je taj scenario malo verovatan jer je desetku građana za narednu sezonu već zadužio Džek Griliš. Ostali klubovi su svi sa kvotom 10 ili više. Ako pogodite da će Mesi karijeru nastaviti u MLS ligi naplatićete 13 puta svoj ulog, povratak u klub detinjstva Njuels old bojs "plaća" 15, Inter 16, Mančester junajted 19, a Čelsi i Juventus 21.

Đoan Laporta najavio je pres konferenciju za 23.00 ali Barsa se preko zvaničnog tviter naloga već oprostila od legende kluba koji joj je doneo 34 trofeja za 17 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!